Pastorala de Paşti a IPS Gyorgy Jakubinyi

Mesajul de Paști
al Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Romano-Catolic de Alba Iulia
Msgr. Dr. JAKUBINYI GYÖRGY

Lăudat să fie Isus Cristos!
Dragi Frați și Surori în Cristos!

Învierea Domnului nostru Isus Cristos – adevărul de credință fundamentală al creștinătății – o sărbătorim în formă liturgică la Paști. Lumea creștină, fiind influențată de origini iudaice și păgâne, a sărbătorit de la începuturi în mod diferit Paștele. Motivul acestui fapt: – creștinătatea a comemorat Cina cea de Taină – cu ocazia căreia Domnul nostru Isus Cristos a instituit sacramentele Euharistiei și Preoției – după datinile paștelui iudaic. Concomitent, creștinii convertiți din păgânism, nu s-au conformat obiceiurilor iudaice, drept urmare în Asia-Mică în loc de Sâmbătă (Sabbat) au sărbătorit ziua Învierii Domnului – Duminica. La aceasta a contribuit mai târziu și reforma calendarului Bisericii Romano-Catolice (Calendarul Gregorian), care în anul 1582 a rectificat diferența calendaristică produsă de-a lungul secolelor. Această rectificare s-a acceptat de către Bisericile Protestante în anul 1700, iar de Biserica Ortodoxă abia în anul 1923…

…Dar nu aș vrea să țin prelegere despre sistemul calendaristic, aceasta necesitând pregătire de specialitate. Pentru noi creștinii credincioși este important faptul, că în anul curent atât Creștinătatea din Răsărit, cât și cea din Apus sărbătorește împreună Paștele.

Sărbătorirea comună a Paștelui în data de 8 aprilie scoate la iveală viitoarea manifestare, care urmează să fie ținută la Sibiu în perioada 4-9 septembrie 2007 – a treia Întâlnire Ecumenică Europeană, cu ocazia căreia Sibiul va deveni capitala creștină a Europei. Bisericile Creștine Europene au hotărât, să înainteze în căutarea unității creștine (în ecumenism). Primul congres ecumenic s-a ținut în anul 1989 la Basel – oraș protestant elvețian, al doilea în 1997 la Graz – oraș catolic austriac, iar pentru al treilea congres s-a ales Sibiul – ca oraș ortodox, care – împreună cu capitala Luxembourg – de la 1 ianuarie 2007 și până la sfârșitul acestui an vor fi capitalele culturale ale Europei.

Cerem enoriașilor noștri să ajute prin rugăciunile lor succesul acestor evenimente, și după posibilități și prin participare directă. Detalii privind posibilitatea de a lua parte la manifestările celor trei zile se pot obține de la organizatori.

Este știut faptul, că în 2009 vom sărbători mileniul fondării arhidiecezei noastre. Comitetul Pastoral a elaborat programa pregătitoare în acest scop. Tema anului curent este: Viața noastră – răspuns la chemarea lui Isus Cristos. Să participăm la manifestările prilejuite de această temă, să ne rugăm pentru înnoirea Arhidiecezei, ca în anul 2009 sărbătoarea milenară să aducă roadele spirituale scontate.

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, aș vrea să focalizez atenția voastră pe probleme, care ating mai degrabă politicul… Știut este faptul, că episcopii și preoții catolici – conform Codexul Juridic Canonic al Bisericii – nu au voie să participe activ în viața politică, aceasta nefiind vocația lor. Din acest motiv vin cu rugămintea, ca să participați la votările apropiate (pentru Parlamentul European și eventualele alegeri …anticipate), deoarece este inadmisibil, ca omul creștin-catolic să rămână indiferent față de situația socio-politică, față de faptul – pe cine-l trimite la cârma țării. Alegeți asemenea persoane, care își asumă interesele comunității și ale Bisericii noastre. Să nu așteptați de la mine, să numesc persoane sau organizații concrete – pentru că aceasta s-ar împotrivi cu menirea Bisericii Catolice. Nu particip la luptele politice cotidiene, dar am încredere în enoriașii mei laici, că – la nevoie, prin conștiința lor – decid corect reprezentarea noastră în forurile politice.

Cu aceste sentimente doresc sărbători fericite de Paști tuturor oamenilor binevoitori!

Cristos a Înviat!

Alba Iulia, la 8 aprilie 2007, sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos

+ György m. p.
arhiepiscop

Autor: IPS Gyorgy Jakubinyi
Copyright: Catholica.ro
Publicarea în original: 01.04.2007
Publicarea pe acest sit: 01.04.2007
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.