Pastorala de Crăciun a PS Iosif Păuleț

Scrisoare pastorală la
sărbătoarea Nașterii Domnului 2021

Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

În mijlocul preocupărilor și dificultăților pe care le experimentăm zi de zi, și pentru noi, cei de astăzi, răsună cu putere și claritate vocea încurajatoare a îngerului care ne vestește: Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul (Lc 2,10-11).

Bucuria este visul oricărei persoane umane. Este scopul fundamental al vieții noastre și elementul care ne susține și ne animă în viață. Este o nevoie existențială, impregnată profund în natura noastră umană. Nu este doar o stare de moment sau o satisfacție efemeră. Bucuria izvorăște din convingerea constantă că viața are un sens și că merită să fie trăită din plin.

Isus Cristos, Fiul cel veșnic al Tatălui, a venit pe pământ, devenind om asemenea nouă, pentru a dezlega enigmele noastre și pentru a ne ajuta să înțelegem că ceea ce dă sens și aduce bucurie oricărei ființe umane este iubirea lui Dumnezeu revărsată din belșug asupra noastră. Din iubire Dumnezeu a asumat firea noastră umană. Din iubire s-a născut sub chip de prunc plăpând, dorind să ne arate cât este de accesibil și cât de mult dorește să-l întâlnim. Din iubire a rămas alături de noi, asigurându-ne de prezența și mângâierea sa în orice circumstanță a vieții.

Crăciunul este cu adevărat o sărbătoare a bucuriei autentice, care se naște din experiența iubirii nemărginite a lui Dumnezeu. Este viața care se naște pentru a ne ajuta să renaștem și noi la o viață nouă, transformată de bucuria comuniunii și de mângâierea prezenței iubitoare a lui Dumnezeu. Este o noapte care se transformă în lumină pentru a ilumina viața noastră și a ne aminti adevărul de nezdruncinat al credinței noastre: nu suntem niciodată singuri, pentru că Dumnezeu este Emanuel, Dumnezeu cu noi. Atât de frumos spunea Papa Francisc: „În această noapte iubirea a învins teama, o nouă speranță a apărut, lumina blândă a lui Dumnezeu a învins întunecimile aroganței omenești. Omenire, Dumnezeu te iubește și pentru tine s-a făcut om, nu mai ești singură!” (Predica la Liturghia din noaptea de Crăciun, 24 decembrie 2019).

Ce dar extraordinar! Ce promisiune de speranță ne oferă Nașterea Domnului! Dumnezeu vine la noi și dorește să se „întrupeze” în viețile noastre, în mediile în care trăim, mai ales acolo unde domină tristețea și suferința. El vine sub chipul unui prunc fragil, care îi face puternici pe cei care cred în el; sub chipul unui copil sărac, care îi îmbogățește pe cei care îl primesc; sub chipul unui copil supus, care aduce libertatea celor care îl urmează; sub chipul unui copil născut în umilință, care aduce bucuria în inimi tuturor celor care îl recunosc ca Dumnezeu.

Iată cum se adresa Sfântul Leon cel Mare credincioșilor din Roma în ziua de Crăciun, într-o perioadă în care orașul era devastat de războaie și ciumă: „Mântuitorul nostru, preaiubiților, s-a născut astăzi: să ne bucurăm! Nu este loc pentru tristețe, atunci când se celebrează nașterea vieții; aceasta, după ce a învins teama de moarte, ne dă bucuria promisă din veșnicie. Nimeni nu este ținut departe de această bucurie” (Leon cel Mare, Predica 1 la Nașterea Domnului, 1).

Îmi doresc din toată inima ca acest mesaj de bucurie și de speranță al Crăciunului să ajungă la toți credincioșii Bisericii noastre locale și toți să avem bucuria de a-l întâlni pe Cristos Domnul care vine la noi. Dar pentru a avea parte de această experiență, avem nevoie de o inimă smerită, care să fie însetată de mântuire și de comuniune. O inimă ca aceea a păstorilor, care s-au pus în mișcare în miezul nopții pentru a-l întâlni pe copilul Isus. O inimă ca aceea a magilor, care au știut să se desprindă de comoditatea și activitățile lor cotidiene pentru a urma steaua de pe cer, semnul divin oferit lor de Dumnezeu. O inimă ca a Mariei, care a știut să rămână deschisă harului, primindu-l pe Dumnezeu în inimă și în sânul ei imaculat.

Iubiți frați și surori în Domnul,

Sărbătoarea Nașterea Domnului să ne aducă tuturor bucurie în suflet, iar întâlnirea personală cu Isus să ne umple inima de acea speranță capabilă să ne ajute să privim totul cu ochi noi, transformați de experiența iubirii lui Dumnezeu.

O rugăciune și un gând special adresez celor care trăiesc situații delicate din cauza suferinței, a bolii, a singurătății sau a vârstei înaintate: lumina pe care Isus o iradiază din ieslea în care a fost așezat, sărac printre săraci, să vă aducă multă mângâiere și pace, precum și certitudinea că Domnul nu îi abandonează niciodată pe cei care-și pun încrederea în el.

Împreună cu episcopul nostru auxiliar, Petru Sescu, și cu episcopul emerit, Petru Gherghel, vă asigurăm pe toți de prețuirea și rugăciunile noastre. Preasfânta Fecioară Maria, Maica lui Cristos și a Bisericii, să mijlocească pentru noi darul bucuriei și al păcii!

Crăciun binecuvântat!

✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

Autor: PS Iosif Păuleț
Copyright: Ercis.ro
Publicarea în original: 15.12.2021
Publicarea pe acest sit: 15.12.2021
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.