Pastorala de Crăciun a PS Böcskei László

Mesajul pastoral la
sărbătoarea Nașterii Domnului 2009

Preacucernici Confrați în preoție,
Frați și surori în Cristos!

„Nu vă fie teamă, căci iată, vă aduc o veste bună, de mare bucurie pentru întregul popor: în orașul lui David vi s-a născut astăzi Mântuitorul; el este Cristos Domnul.” (Lc. 2, 10-11)

A vorbi în zilele noastre despre vestea cea bună a Sfântului Crăciun pare să devină un lucru tot mai dificil. Privind în lumea în care trăim și trecând în revistă evenimentele care se derulează cu tot mai mare repeziciune, multe dintre ele având un impact direct și asupra prezentului și viitorului nostru, vom da dreptate poetului, care afirmă: „lumea este tristă și disperată”. Apăsați de o astfel de constatare, mulți își pun întrebarea: Care este atitudinea Creatorului față de această evoluție a lucrurilor? Ce poate răspunde Dumnezeu la realitățile triste și deseori apăsătoare ale acestei lumi?

Răspunsul la aceste întrebări este formulat tocmai în Sărbătoarea Sfântului Crăciun. Este un răspuns scurt pe care Dumnezeu ni-l oferă într-un mod autentic, chiar neașteptat pentru noi. Dumnezeu nu spune nimic. El nu promite, nu vorbește ci acționează. El coboară în această lume, pentru ca noi să nu mai fim singuri ci să-i simțim căldura și să-i vedem lumina. Acesta este mesajul Sfântului Crăciun. Dumnezeu nu promite doar, ci coboară în mijlocul nostru. Prin Întruparea Sa, Fiul lui Dumnezeu pășește în istoria noastră pentru ca să ne însoțească și să ne călăuzească pe calea împlinirii și a desăvârșirii. Prin această apropiere a Sa față de om, prin ieslea de la Betlehem, prin steaua care revarsă lumina deschizătoare de drum, Dumnezeu deschide calea salvării noastre.

Isus Cristos s-a născut așadar, pentru a porni transformarea noastră și a întregii omeniri, pentru a ne mântui. De aceea își întinde mâinile către noi, ca să ne ofere putere. El nu vorbește. Dar vrea să pătrundă în viața noastră. Așteaptă să găsim calea adevărată și să pornim către El.

Maria, mama Pruncului, Iosif și apariția surprinzătoare a păstorilor, dar și călătoria statornică a magilor, ne arată cât de felurite pot fi căile ce duc spre Mântuitor. Ei toți ajung să se întâlnească la Pruncul Dumnezeiesc și să se împărtășească din bucuria nașterii Sale. Viața lor primește un nou sens și lumina din Betlehem îi călăuzește spre o nouă perspectivă. Perspectiva iubirii și a păcii ca dar Dumnezeiesc, vestit de îngeri în noaptea cea sfântă.

Cu toții sărbătorim Crăciunul. Dumnezeu a renunțat la orice reținere și a venit între noi. Să ne deschidem inimile în fața Lui, să căutăm drumul spre Betlehem, pentru ca și în viața noastră și prin ea să se facă auzită vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului.

Cu aceste gânduri doresc tuturor un Crăciun Binecuvântat de Dumnezeu.

Oradea, în Ajunul Crăciunului 2009

Autor: PS Laszlo Bocskei
Copyright: Catholica.ro
Publicarea în original: 20.12.2009
Publicarea pe acest sit: 21.12.2009
Etichete: , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.