Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
pentru a 55-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale
16 mai 2021
„Vino și vezi” (In 1,46). A comunica întâlnind persoanele unde și cum sunt
Iubiți frați și surori,
Invitația de „a veni și a vedea”, care însoțește primele întâlniri emoționante ale lui Isus cu discipolii, este și metoda oricărei comunicări umane autentice. Pentru a putea relata adevărul vieții care devine istorie (cf. Mesaj pentru a 54-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, 24 ianuarie 2020) este necesar să se iasă din prezumția comodă a acelui „deja știut” și să se pună în mișcare, să meargă pentru a vedea, să se stea cu persoanele, să fie ascultate, să se adune sugestiile realității, care întotdeauna ne va surprinde în vreun aspect al său. „Deschide cu uimire ochii la ceea ce vei vedea și lasă mâinile tale să se umple de prospețimea limfei, în așa fel încât ceilalți, când te vor citi, vor atinge cu mâna miracolul palpitant al vieții”, îi sfătuia Fericitul Manuel Lozano Garrido1 pe colegii săi jurnaliști. Doresc deci să dedic mesajul, anul acesta, chemării de „a veni și a vedea”, ca sugestie pentru orice exprimare comunicativă care vrea să fie limpede și onestă: în redactarea unui ziar ca și în lumea web-ului, în predica obișnuită a Bisericii ca și în comunicarea politică și socială. „Vino și vezi” este modul cu care credința creștină este comunicată, pornind de la acele prime întâlniri pe malurile râului Iordan și ale lacului Galileei.
A toci tălpile încălțărilor
Să ne gândim la marea temă a informației. Voci atente se plâng de mult timp de riscul unei aplatizări în „ziare fotocopie” sau în știri tv și radio și site-uri web în mod substanțial egale, unde genul investigației și a reportage pierd spațiu și calitate în folosul unei informații preconfecționate, „de bloc”, auto referențiale, care tot mai puțin reușește să intercepteze adevărul lucrurilor și viața concretă a persoanelor, și nu mai știe să perceapă nici fenomenele sociale mai grave nici energiile pozitive care se eliberează din baza societății. Criza editorială riscă să ducă la o informație construită în redacții, în fața computerului, a terminalelor agențiilor, pe rețelele sociale, fără a ieși vreodată pe stradă, fără a mai „toci tălpile încălțărilor”, fără a întâlni persoane pentru a căuta istorii sau a verifica de visu anumite situații. Dacă nu ne deschidem la întâlnire, rămânem spectatori externi, în pofida inovațiilor tehnologice care au capacitatea de a ne pune în fața unei realități mărite în care ni se pare că suntem cufundați. Fiecare instrument este util și prețios numai dacă ne determină să mergem și să vedem lucruri pe care altminteri nu le-am ști, dacă pune în rețea cunoștințe care altminteri nu ar circula, dacă permite întâlniri care altminteri n-ar avea loc.
Acele detalii de cronică în evanghelie
Primilor discipoli care vor să-l cunoască, după botezul în râul Iordan, Isus le răspunde: „Veniți și vedeți” (In 1,39), invitându-i să locuiască relația cu el. După peste jumătate de secol, când Ioan, foarte bătrân, redactează evanghelia sa, amintește câteva detalii „de cronică” ce revelează prezența sa în acel loc și impactul pe care experiența aceea l-a avut în viața sa: „Era cam pe la ceasul al zecelea”, notează el, adică patru după-amiază (cf. v. 39). Ziua următoare – relatează tot Ioan – Filip îi comunică lui Natanael întâlnirea cu Mesia. Prietenul său este sceptic: „Poate fi ceva bun din Nazaret?”. Filip nu încearcă să-l convingă cu raționamente: „Vino și vezi”, îi spune el (cf. v. 45-46). Natanael merge și vede și din acel moment viața sa se schimbă. Credința creștină începe așa. Și se comunică așa: ca o cunoaștere directă, născută din experiență, nu din cele auzite. „Nu mai credem pentru cuvântul tău, căci noi înșine am auzit”, îi spun oamenii femeii samaritene, după ce Isus s-a oprit în satul lor (cf. In 4,39-42). Acel „vino și vezi” este metoda cea mai simplă pentru a cunoaște o realitate. Este verificarea cea mai onestă a oricărei vestiri, deoarece pentru a cunoaște trebuie să întâlnesc, să permit ca acela pe care îl am în fața mea să-mi vorbească, să las ca mărturia sa să ajungă la mine.
Mulțumiri curajului atâtor jurnaliști
Și jurnalismul, ca relatare a realității, cere capacitatea de a merge acolo unde nu merge nimeni: o mișcare și o dorință de a vedea. O curiozitate, o deschidere, o pasiune. Trebuie să spunem mulțumesc curajului și angajării atâtor profesioniști – jurnaliști, operatori cinematografici, montatori, regizori care adesea lucrează în pericole mari – dacă astăzi cunoaștem, de exemplu, condiția dificilă a minorităților persecutate în diferite părți ale lumii; dacă multe samavolnicii și nedreptăți împotriva săracilor și împotriva creației au fost denunțate; dacă atâtea războaie uitate au fost relatate. Ar fi o pierdere nu numai pentru informație, ci pentru toată societatea și pentru democrație dacă aceste voci ar dispare: o sărăcire pentru umanitatea noastră.
Numeroase realități ale planetei, și mai mult în acest timp de pandemie, adresează lumii comunicației invitația de „a veni și a vedea”. Există riscul de a relata pandemia, și tot așa orice criză, numai cu ochii lumii mai bogate, de a ține o „contabilitate dublă”. Să ne gândim la problema vaccinurilor, ca și a îngrijirilor medicale în general, la riscul de excludere a populațiilor mai nevoiașe. Cine ne va relata așteptarea de vindecare în satele mai sărace din Asia, din America Latină și din Africa? Astfel diferențele sociale și economice la nivel planetar riscă să marcheze ordinea distribuirii vaccinurilor anti-Covid. Cu săracii mereu cei din urmă și dreptul la sănătate pentru toți, afirmat în linie de principiu, golit de valența sa reală. Însă și în lumea celor mai norocoși drama socială a familiilor alunecate rapid în sărăcie rămâne în mare parte ascunsă: rănesc și nu sunt știre persoanele care, învingând rușinea, stau la coadă în fața centrelor Caritas pentru a primi un pachet de alimente.
Oportunități și capcane în web
Rețeaua, cu nenumăratele sale exprimări social, poate să multiplice capacitatea de relatare și de împărtășire: atâția ochi în plus deschiși asupra lumii, un flux continuu de imagini și mărturii. Tehnologia digitală ne dă posibilitatea unei informări la primă mână și promptă, uneori foarte utilă: să ne gândim la anumite urgențe cu ocazia cărora primele știri precum și primele comunicări de slujire date populațiilor călătoresc chiar pe web. Este un instrument formidabil, care ne responsabilizează pe toți ca utilizatori și ca beneficiari. Potențial toți putem să devenim martori ai evenimentelor care altminteri ar fi neglijate de media tradiționale, să dăm o proprie contribuție civilă, să facem să iasă în evidență mai multe istorii, chiar și pozitive. Grație rețelei avem posibilitatea de a relata ceea ce vedem, ceea ce se întâmplă sub ochii noștri, de a împărtăși mărturii.
Însă au devenit evidente pentru toți, de acum, și riscurile unei comunicări social lipsite de verificări. Am aflat deja de mult timp cum știrile și chiar și imaginile sunt cu ușurință manipulabile, din mii de motive, uneori chiar și numai din narcisism banal. Această conștiință critică determină nu să demonizăm instrumentul, ci la o mai mare capacitate de discernământ și la un mai matur simț de responsabilitate, fie atunci când se răspândesc fie atunci când se primesc conținuturi. Toți suntem responsabili ai comunicării pe care o facem, ai informațiilor pe care le dăm, ai controlului pe care împreună îl putem exercita asupra știrilor false, demascându-le. Toți suntem chemați să fim martori ai adevărului: să mergem, să vedem și să împărtășim.
Nimic nu înlocuiește faptul de a vedea personal
În comunicare nimic nu poate înlocuit vreodată complet faptul de a vedea personal. Unele lucruri se pot învăța numai experimentându-le. De fapt, nu se comunică numai prin cuvinte, ci cu ochii, cu tonul vocii, cu gesturile. Forța atractivă a lui Isus asupra celui care-l întâlnea depindea de adevărul predicii sale, însă eficacitatea a ceea ce spunea era indisolubilă de privirea sa, de atitudinile sale și chiar de tăcerile sale. Discipolii nu numai că ascultau cuvintele sale, îl priveau când vorbea. De fapt, în el – Logos-ul întrupat – Cuvântul s-a făcut Chip, Dumnezeul invizibil s-a lăsat văzut, auzit și atins, așa cum scrie același Ioan (cf. 1In 1,1-3). Cuvântul este eficace numai dacă se „vede”, numai date te implică într-o experiență, într-un dialog. Pentru acest motiv acel „vino și vezi” era și este esențial.
Să ne gândim la câtă elocvență goală abundă și în timpul nostru, în fiecare domeniu al vieții publice, în comerț ca și în politică. Unul sau altul „spune mai multe prostii decât orice alt om…, argumentele sale cele bune sunt ca două boabe de grâu pierdute în două banițe de pleavă; toată ziua poți să cauți până le găsești; și când le-ai găsit, nici nu fac osteneala care ți-ai dat-o ca să le cauți”2. Cuvintele biciuitoare ale dramaturgului englez sunt valabile și pentru noi, comunicatorii creștini. Vestea cea bună a evangheliei s-a răspândit în lume grație întâlnirilor de la persoană la persoană, de la inimă la inimă. Bărbați și femei care au acceptat aceeași invitație: „Vino și vezi”, și au fost loviți de un „mai mult” de umanitate care transpărea în privirea, în cuvântul și în gesturile persoanelor care îl mărturiseau pe Isus Cristos. Toate instrumentele sunt importante, și acel mare comunicator care se numea Paul din Tars s-ar fi folosit cu siguranță de poșta electronică și de mesajele social: însă credința sa, speranța sa și caritatea sa au fost cele care au impresionat pe contemporanii care l-au auzit predicând și au avut norocul să petreacă timp cu el, să-l vadă în timpul unei adunări sau într-un colocviu individual. Verificau, văzându-l în acțiune în locurile în care se afla, cât de adevărat și rodnic pentru viață era vestea de mântuire al cărei purtător era prin harul lui Dumnezeu. Și chiar și acolo unde acest colaborator al lui Dumnezeu nu putea să fie întâlnit personal, modul său de a trăi în Cristos era mărturisit de discipolii pe care îi trimitea (cf. 1Cor 4,17).
„În mâinile noastre sunt cărțile, în ochii noștri sunt faptele”, afirma Sfântul Augustin3, îndemnând să se întâlnească în realitate verificarea profețiilor prezente în Sfintele Scripturi. Astfel evanghelia se întâmplă din nou astăzi, ori de câte ori primim mărturia limpede a persoanelor a căror viață a fost schimbată de întâlnirea cu Isus. De peste două mii de ani un lanț de întâlniri comunică fascinația aventurii creștine. Așadar provocarea care ne așteaptă este aceea de a comunica întâlnind persoanele unde și cum sunt.
Doamne, învață-ne să ieșim din noi înșine
și să pornim în căutarea adevărului.
Învață-ne să mergem și să vedem,
învață-ne să ascultăm,
să nu cultivăm prejudecăți,
să nu tragem concluzii grăbite.
Învață-ne să mergem acolo unde nimeni nu vrea să meargă,
să ne luăm timp pentru a înțelege,
să dăm atenție esențialului,
să nu ne lăsăm distrași de superfluu,
să distingem aparența înșelătoare de adevăr.
Dă-ne harul să recunoaștem locuințele tale în lume
și onestitatea de a relata ceea ce am văzut.
Roma, la Sfântul Ioan din Lateran, 23 ianuarie 2021, ajunul comemorării Sfântului Francisc de Sales
Note:
1 Jurnalist spaniol, născut în 1920 și mort în 1971, beatificat în 2010.
2 W. Shakespeare, Neguțătorul din Veneția, Actul I, Scena I. (Notă a traducătorului: Pentru versiunea în limba română s-a folosit traducerea de Const. Al. Ștefănescu, 1912).
3 Sermo 360/B, 20.
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 23.01.2021
Publicarea pe acest sit: 23.01.2021
Etichete: Mesaje - Comunicații, Papa F