Discursul Papei la spitalul pediatric din Genova

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la vizita la spitalului pediatric „Giannina Gaslini”
Genova, 27 mai 2017

Iubiți frați și surori,

În vizita mea la Genova nu putea lipsi o etapă în acest spital unde sunt îngrijiți copiii. Pentru că suferința copiilor este cu siguranță cea mai dură de acceptat; și atunci Domnul mă cheamă să stau, chiar dacă pentru scurt timp, aproape de acești copii și adolescenți și de rudele lor. De atâtea ori îmi pun și îmi repun întrebarea: de ce suferă copiii? Și nu găsesc explicație. Numai privesc Răstignitul și mă opresc acolo.

Vă salut pe voi toți care lucrați în această renumită structură, care de optzeci de ani, cu pasiune și competență, se dedică îngrijirii și asistenței copiilor, cu sprijinul important al cercetării. Exprim apreciere față de responsabilii spitalului, începând de la președintele fundației, arhiepiscopul de Genova, față de medici, față de personalul paramedic, față de toți colaboratorii în diferitele specializări, precum și față de Frații Minori Capucini și față de toți cei care îi asistă și îi ajută pe copiii internați cu iubire și dăruire. De fapt, ei au nevoie și de gesturile voastre de prietenie, de înțelegerea voastră, de afectul și sprijinul vostru patern și matern.

Acest Institut a apărut ca act de iubire a senatorului Gerolamo Gaslini. El, pentru a o onora pe fiica decedată la vârstă fragedă, l-a întemeiat despuindu-se de toate bunurile sale: societăți, complexe, imobile, bani și chiar de locuința sa. De aceea, acest spital, cunoscut și apreciat în Italia și în lume, are un rol special: să continue să fie simbol de generozitate și de solidaritate. În actul de întemeiere a spitalului, Gaslini a stabilit: „Este voința mea fermă ca acest Institut să aibă ca bază și călăuză credința catolică […] credință care să fermenteze orice activitate și să aline orice durere”. Noi știm că credința lucrează mai ales prin caritate și fără aceasta este moartă. De aceea vă încurajez pe voi toți să desfășurați lucrarea voastră delicată determinați de caritate, gândindu-vă adesea la „bunul samaritean” din Evanghelie: atenți la necesitățile micilor voștri pacienți, aplecându-vă cu duioșie asupra fragilităților lor și văzându-l în ei pe Domnul. Cine îi slujește pe cei bolnavi cu iubire îl slujește pe Isus care ne deschide Împărăția cerurilor.

Urez ca acest spital, fidel față de misiunea sa, să poată continua apreciata sa operă de îngrijire și de cercetare prin aportul și contribuția generoasă și dezinteresată a tuturor categoriilor și la toate nivelurile. Din parte mea, vă însoțesc cu rugăciune și binecuvântarea Domnului, pe care din inimă o invoc asupra voastră, asupra tuturor pacienților și a rudelor lor.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 27.05.2017
Publicarea pe acest sit: 28.05.2017
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.