Discursul Papei la sosirea la Lourdes

Discursul Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea
la sosirea pe aeroportul din Tarbes
sâmbătă, 14 august 2004

Domnule președinte,
Venerați frați întru episcopat,
Distinse doamne și domni!

1. Îi mulțumesc Domnului pentru că mi-a permis să mă întorc o dată în plus pe iubitul pământ al Franței și să vă adresez tuturor un mesaj de har și pace. Scopul vizitei mele este celebrarea celei de-a 150-a aniversări a definirii dogmei Imaculatei Concepțiuni a Preasfintei Fecioare Maria. Printr-un demers personal, am dorit să mă unesc cu milioanele de pelerini care, din toate părțile lumii, vin în fiecare an la Lourdes pentru a încredința Maicii Domnului intențiile pe care le poartă în inimile lor și pentru a-i cere ajutor și mijlocire.

2. Îndreptându-mă spre acest loc binecuvântat, doresc să adresez salutul meu cordial dumneavoastră, Domnule Președinte, și prin Dvs tuturor fiilor și fiicelor acestei nobile țări, ce comemorează în aceste zile a șaizecia aniversare a „debarcării în Provence”. Vă urez ca aceste celebrări să favorizeze armonia între popoare și să contribuie la înnoirea angajamentului lor comun pentru pace. Îmi amintesc cu bucurie de vizitele mele precedente în Franța și profit de această ocazie să aduc un omagiu impresionantului patrimoniu de cultură și credință ce a marcat istoria ei. Nu pot să uit de marii sfinți ai țării voastre, de maeștrii iluștrii ai gândirii creștine, de școlile de spiritualitate, de numeroșii misionari care și-au părăsit patria pentru a duce lumii mesajul Domnului Cristos. Privesc cu încredere spre comunitatea creștină de astăzi, care își asumă cu generozitate chemarea de a anima timpurile noastre cu înțelepciunea și speranța care vine din Evanghelie.

3. Respectând responsabilitățile și competențelor fiecăruia, Biserica Catolică dorește să ofere societății contribuția ei specifică spre edificarea unei lumi în care marele idealuri de libertate, egalitate și fraternitate să poată forma o bază a vieții sociale, în căutarea și promovarea fără încetare a binelui comun. Încredințez aceste urări mijlocirii tinerei Bernadette Soubirous, fiica umilă a ținutului Bigorre, și prin mijlocirea Fecioarei Maria, invoc asupra acestei țări binecuvântările Domnului, pentru un prezent și un viitor prosper și pașnic.

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Oana și Radu Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 14.08.2004
Publicarea pe acest sit: 14.08.2005
Etichete: , , ,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?