Discursul Papei la sosirea în Spania

Discursul Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea
la sosirea pe aeroportul internațional din Valencia
sâmbătă, 8 iulie 2006

Maiestățile voastre,
Domnule președinte al guvernului,
Distinse autorități,
Frații mei Cardinali și Episcopi,
Dragi frați și surori:

1. Cu mare bucurie am venit astăzi la Valencia, în nobila și mult iubita țară a Spaniei, care mi-a dăruit atâtea amintiri plăcute cu ocazia vizitelor mele anterioare cu ocazia unor congrese și întâlniri.

2. Vă salut cu căldură pe toți cei prezenți aici și pe cei care urmăresc această ceremonie prin intermediul mass-media. Îi sunt recunoscător maiestății sale regele Juan Carlos pentru prezența sa, împreună cu regina, și îi mulțumesc în special pentru cuvintele de bun venit rostite în numele poporului spaniol. Îmi exprim aprecierea față de președintele guvernului și față de celelalte autorități naționale, autonomo-regionale și municipale. Le sunt recunoscător pentru cooperarea lor în vederea organizării acestei a V-a Întâlniri Mondiale.

Îi salut cu afecțiune pe Arhiepiscopul de Valencia, Mons. Agustín García-Gasco, pe Episcopii săi auxiliari, și întreaga Arhidieceză levantină pentru primirea caldă în contextul acestei Întâlniri Mondiale. Știu că în aceste zile suferiți alături de familiile care își plâng pe cei dragi căzuți victime ale unui tragic accident, și că sunteți de asemenea aproape de cei răniți. Salutul meu este adresat și președintelui Consiliului Pontifical pentru Familie, Cardinalul Alfonso López Trujillo, și celorlalți Cardinali, președintelui și membrilor Conferinței Episcopale Spaniole, preoților, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor.

3. Motivul acestei îndelung așteptate vizite este participarea la a V-a Întâlnire Mondială a Familiilor, a cărei temă este „Transmiterea credinței în familie”. Doresc să accentuez rolul central, pentru Biserică și pentru societate, caracteristic familiei bazate pe căsătorie. Familia este o instituție unică în planul lui Dumnezeu, iar Biserica are obligația să proclame și să promoveze importanța ei fundamentală, pentru ca ea să își trăiască vocația într-un spirit constant de responsabilitate și bucurie.

4. Venerabilul meu predecesor, un mare prieten al Spaniei, iubitul Papă Ioan Paul al II-lea, a convocat această Întâlnire. Îndemnat de același angajament pastoral, mâine voi avea privilegiul de a încheia Întâlnirea prin celebrarea Sfintei Liturghii în Orașul Artelor și Științei. În uniune cu toți participanții, voi implora de la Domnul, prin mijlocirea Preasfintei Mame și a Sfântului Apostol Iacob, bogăția de haruri asupra familiilor din Spania și din lumea întreagă.

Fie ca domnul să vă binecuvânteze din plin pe voi și iubitele voastre familii!

Autor: Papa Benedict al XVI-lea
Traducător: Radu Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 08.07.2006
Publicarea pe acest sit: 08.07.2006
Etichete: , , ,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?