Discursul Papei la întâlnirea cu victimele abuzurilor sexuale

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu victimele abuzurilor sexuale
duminică, 27 septembrie 2015

Dragii mei frați și surori în Cristos, sunt recunoscător pentru această ocazie de a vă întâlni: prezența voastră este o binecuvântare, pentru mine. Mulțumesc pentru că ați venit aici, astăzi.

Cuvintele nu reușesc să exprime pe deplin durerea mea pentru abuzul pe care l-ați suferit. Sunteți fii prețioși ai lui Dumnezeu și ar trebui să vă așteptați mereu la protecția noastră, la grija noastră și la iubirea noastră. Regret profund faptul că nevinovăția voastră a fost încălcată de cei în care vă încredeați. În unele cazuri, încrederea a fost trădată de membri ai familiei voastre însăși, în alte cazuri de preoți care au responsabilitatea sacră a îngrijirii sufletelor. În orice caz, trădarea a fost o teribilă încălcare a demnității umane.

Pentru cei care au îndurat abuzul din partea unui membru al clerului, regret profund toate momentele în care voi sau familiile voastre au denunțat abuzurile și n-ați fost ascultați sau crezuți. Vă rog să credeți că Sfântul Părinte vă ascultă și vă crede. Regret profund că unii episcopi ni s-au ocupat în responsabilitatea lor să protejeze copiii. Este foarte îngrijorător a ști că în unele cazuri înșiși episcopii au fost cei care au comis abuzuri. Vă promit că vom urma calea adevărului, oriunde va putea să ne ducă. Clerul și episcopii vor fi chemați să dea cont dacă au abuzat de copii sau n-au fost capabili să-i protejeze.

Suntem reuniți aici la Philadelphia pentru a celebra darul lui Dumnezeu care este viața familială. În cadrul familiei noastre de credință și în familiile noastre umane, păcatul și delictul abuzului sexual asupra copiilor nu mai trebuie să fie un secret și o rușine. În timp ce așteptăm Anul Jubiliar al Milostivirii, prezența voastră – generoasă, în pofida furiei și a suferinței pe care ați experimentat-o – ne revelează inima milostivă a lui Cristos. Istoriile voastre de victime, fiecare unică și implicatoare, sunt un semn puternic al speranței care vine din promisiunea Domnului că va fi cu noi, mereu.

Îmi face plăcere să știu că ați adus membri ai familiei și prieteni la această întâlnire, astăzi. Le sunt recunoscător pentru sprijinul lor afectuos și mă rog ca multe persoane în Biserică să știe să răspundă la necesitatea de a-i însoți pe cei care au îndurat abuzuri. Fie ca ușa milostivirii să fie deschisă larg în diecezele noastre, în parohiile noastre, în casele noastre și în inimile noastre pentru a-i primi pe cei care au îndurat abuzuri și pentru a căuta calea iertării având încredere în Domnul. Noi promitem să susținem vindecarea voastră și să fim mereu vigilenți pentru a proteja copiii de astăzi și de mâine.

Când discipolii care mergeau alături de Isus, îndreptându-se spre Emaus, au recunoscut că El era Domnul înviat, i-au cerut să rămână cu ei. Ca acei discipoli, eu vă rog cu umilință pe voi și toate victimele de abuzuri să rămâneți cu noi, să rămâneți cu Biserica pentru ca împreună, ca pelerini în călătoria credinței, să putem găsi drumul pentru a ajunge la Tatăl.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 27.09.2015
Publicarea pe acest sit: 28.09.2015
Etichete: , ,

Lasă un răspuns