Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu tinerii slovaci
Košice, 14 septembrie 2021
Iubiți tineri, iubiți frați și surori, dobrý večer! [bună seara!]
Mi-a dat bucurie să ascult cuvintele Monseniorului Bernard, mărturiile voastre și întrebările voastre. Ați adresat trei și eu aș vrea să încerc răspunsuri cu voi.
Încep de la Peter și Zuzka, de la întrebarea voastră despre iubirea în cuplu. Iubirea este visul cel mai mare al vieții, dar nu este un vis ieftin. Este frumos, dar nu este ușor, ca toate lucrurile mari ale vieții. Este visul, dar nu este un vis ușor de interpretat. Vă fur o frază: „Am început să percepem acest dar cu ochi total noi”. Într-adevăr, așa cum ați spus, este nevoie de ochi noi, ochi care nu se lasă înșelați de aparențe. prieteni, să nu banalizăm iubirea, pentru că iubirea nu este numai emoție și sentiment, acesta este mai degrabă începutul. Iubirea nu înseamnă a avea totul și imediat, nu răspunde la logica lui folosește și aruncă. Iubirea este fidelitate, dar, responsabilitate.
Adevărata originalitate astăzi, adevărata revoluție, înseamnă răzvrătirea împotriva culturii provizoriului, înseamnă a merge dincolo de instinct, dincolo de clipă, înseamnă a iubi toată viața și cu toată ființa. Nu suntem aici pentru a trăi mediocru, ci pentru a face din viață o acțiune însemnată. Voi toți probabil aveți în minte istorii mari, pe care le-ați citit în romane, le-ați văzut în vreun film de neuitat, le-ați auzit în vreo relatare emoționantă. Dacă vă gândiți, în istoriile mari există mereu două ingrediente: unul este iubirea, celălalt este aventura, eroismul. Merg împreună mereu. Pentru a face mare viața este nevoie de amândouă: iubire și eroism. Să privim la Isus, să privim la Răstignit, sunt ambele: o iubire nemărginită și curajul de a da viața până la sfârșit, fără jumătăți de măsură. Este aici în fața noastră Fericita Ana, o eroină a iubirii. Ne spune să năzuim spre ținte înalte. Vă rog, să nu lăsăm să treacă zilele vieții ca episoadele unei telenovele.
De aceea, când visați iubirea, să nu credeți în efectele speciale, ci că fiecare dintre voi este special, fiecare dintre voi. Fiecare este un dar și poate face din viață, din propria viață, un dar. Ceilalți, societatea, săracii vă așteaptă. Visați o frumusețe care să meargă dincolo de aparență, dincolo de machiaj, dincolo de tendințele modei. Visați fără frică să formați o familie, să dați naștere la copii și să-i educați, să petreceți o viață împărtășind totul cu o altă persoană, fără să vă rușinați de propriile fragilități, pentru că el, sau ea, le primește și le iubește, te iubește așa cum ești. Aceasta este iubirea: a-l iubi pe celălalt așa cum este, și acest lucru este frumos! Visele pe care le avem ne spun viața pe care o dorim. Marile vise nu sunt automobilul puternic, haine la modă sau vacanță deșănțată. Nu dați ascultare celui care vă vorbește despre vise și în schimb vă vinde iluzii. Una este visul, a visa, și altceva este a avea iluzii. Aceștia care vând iluzii vorbind despre vis sunt manipulatori de fericire. Am fost creați pentru o bucurie mai mare: fiecare dintre noi este unic și este în lume pentru a se simți iubit în unicitatea sa și pentru a iubi pe ceilalți așa cum nimeni nu poate s-o facă în locul său. Nu se trăiește așezați pe banca de rezerve pentru a fi rezerva altuia. Nu, fiecare este unic în ochii lui Dumnezeu. Nu vă lăsați „omologați”; nu suntem făcuți în serie, suntem unici, suntem liberi și suntem în lume pentru a trăi o istorie de iubire, de iubire cu Dumnezeu, pentru a îmbrățișa curajul de alegeri puternice, pentru a ne aventura în riscul minunat de a iubi. Vă întreb: credeți asta? Vă întreb: visați asta? [răspund: „Da!”] Sigur? [„Da!”] Foarte bine!
Aș vrea să vă dau un alt sfat. Pentru ca iubirea să aducă rod, nu uitați rădăcinile. Și care sunt rădăcinile voastre? Părinții și mai ales bunicii. Fiți atenți: bunicii. Ei v-au pregătit terenul. Irigați rădăcinile, mergeți la bunici, vă va face bine: puneți-le întrebări, dedicați timp ca să ascultați relatările lor. Astăzi există pericolul de a crește dezrădăcinați, pentru că suntem tentați să alergăm, să facem totul în grabă: ceea ce vedem în internet poate să ne vină acasă imediat; este suficient un clic și persoane și lucruri apar pe ecran. Și apoi se întâmplă să devină mai familiari decât fețele care ne-au dat naștere. Plini de mesaje virtuale, riscăm să pierdem rădăcinile reale. Deconectarea de la viață, născocirea în gol, nu face bine, este o ispită a celui rău. Dumnezeu ne vrea bine plantați în pământ, conectați la viață; niciodată închiși, ci mereu deschiși tuturor! Înrădăcinați și deschiși. Ați înțeles? Înrădăcinați și deschiși.
Da, este adevărat, dar – îmi veți spune voi – lumea gândește altfel. Se vorbește mult despre iubire, dar în realitate este în vigoare un alt principiu: fiecare să se gândească pentru sine. Dragi tineri, nu vă lăsați condiționați de acest lucru, de ceea ce nu mergem, de răul care se dezlănțuie. Nu vă lăsați închiși de tristețe, de descurajarea resemnată a celui care spune că nimic nu se va schimba vreodată. Dacă se crede în asta se îmbolnăvește de pesimism. Și voi ați văzut fața unui tânăr, a unei tinere pesimiste? Ați văzut ce față are? O față amărâtă, o față de amărăciune. Pesimismul ne îmbolnăvește de amărăciune, ne îmbătrânește înăuntru. Și se îmbătrânește tineri. Astăzi există atâtea forțe de dezagregare, atâția care învinovățesc pe toți și totul, amplificatori de negativitate, profesioniști ai plângerii. Nu-i ascultați!, nu, pentru că plângerea și pesimismul nu sunt creștine, Domnul detestă tristețea și victimizarea. Nu suntem făcuți pentru a ține fața la pământ, ci pentru a ridica privirea la cer, la ceilalți, la societate.
Și când suntem la pământ – pentru că în viață toți suntem un pic la pământ în anumite momente, toți cunoaștem această experiență – și când suntem la pământ, ce putem să facem? Există un remediu infailibil pentru a ne ridica. Este acela pe care ni l-ai relatat tu, Petra: Spovada. Ați ascultat-o pe Petra? [„Da!”] Remediul Spovezii. M-ai întrebat: „Cum poate un tânăr să depășească obstacolele pe calea spre milostivirea lui Dumnezeu?”. Și aici este problemă de privire, de a privi la ceea ce contează. Dacă eu vă întreb: „La ce vă gândiți când mergeți să vă spovediți?” – nu spuneți cu glas tare -, sunt aproape sigur de răspuns: „La păcate”. Dar – vă întreb, răspundeți – păcatele sunt cu adevărat centrul Spovezii? [„Nu!”] Nu aud… [„Nu!”] Bine! Dumnezeu vrea ca să te apropii de el gândindu-te la tine, la păcatele tale, sau la el? Ce vrea Dumnezeu? Să te apropii de el sau de păcatele tale? Ce vrea? Răspundeți [„La el!”] Mai tare, pentru că sunt surd… [„La el!”] Care este centrul, păcatele sau Tatăl care iartă toate păcatele? Tatăl. Nu mergem să ne spovedim ca niște pedepsiți care trebuie să se umilească, ci ca fii care aleargă să primească îmbrățișarea Tatălui. Și Tatăl ne ridică în orice situație, ne iartă orice păcat. Auziți bine asta: Dumnezeu iartă mereu! Ați înțeles? Dumnezeu iartă mereu!
Vă dau un mic sfat: după fiecare Spovadă, rămâneți câteva clipe să vă amintiți de iertarea pe care ați primit-o. Păstrați acea pace în inimă, acea libertate pe care o simțiți înăuntru. Nu păcatele, care nu mai sunt, ci iertarea pe care Dumnezeu ți-a dăruit-o, mângâierea lui Dumnezeu Tatăl. Aceea să păstrați, nu lăsați să vi se fure. Și când data următoare mergeți să vă spovediți, amintiți-vă asta: merg să primesc iar acea îmbrățișare care mi-a făcut atâta bine. Nu merg la un judecător pentru a reglementa conturile, merg la Isus care mă iubește și mă vindecă. În acest moment îmi vine să dau un sfat preoților: eu aș spune preoților ca să se simtă în locul lui Dumnezeu Tatăl care iartă mereu și îmbrățișează și primește. Să-i dăm lui Dumnezeu primul loc la Spovadă. Dacă Dumnezeu, dacă el este protagonistul, totul devine frumos și spovedirea devine Sacramentul bucuriei. Da, al bucuriei: nu al fricii și al judecății, ci al bucuriei. Și este important ca preoții să fie milostivi. Niciodată curioși, niciodată inchizitori, vă rog, ci să fie frați care dăruiesc iertarea Tatălui, să fie frați care însoțesc în această îmbrățișare a Tatălui.
Însă cineva ar putea spune: „Eu oricum mă rușinez, nu reușesc să depășesc rușinea de a merge să mă spovedesc”. Nu este o problemă, este un lucru bun! Rușinarea, în viață, uneori face bine. Dacă te rușinezi, înseamnă că nu accepți ceea ce ai făcut. Rușinea este un semn bun, dar ca orice semn cere să se meargă mai departe. A nu rămâne prizonier al rușinii, pentru că Dumnezeu nu se rușinează niciodată de tine. El te iubește chiar acolo, unde tu te rușinezi de tine însuți. Și te iubește mereu. Vă spun un lucru care nu este în ecranul mare. În țara mea, acei obraznici care fac toate relele, îi numim „nerușinați”.
Și o ultimă îndoială: „Dar, părinte, eu nu reușesc să mă iert, deci nici Dumnezeu nu mă va putea ierta, pentru că voi cădea mereu în aceleași păcate”. Dar – ascultă – Dumnezeu, când se ofensează? Când mergi ca să-i ceri iertare? Nu, niciodată. Dumnezeu suferă când noi credem că nu ne poate ierta, pentru că este ca și cum i-am spune: „Ești slab în iubire!”. A spune asta lui Dumnezeu este urât! A-i spune „ești slab în iubire”. În schimb Dumnezeu se bucură să ne ierte, de fiecare dată. Când ne ridică el crede în noi ca prima dată, nu se descurajează. Noi suntem cei care ne descurajăm, el nu. Nu vede niște păcătoși de etichetat, ci fii de iubit. Nu vede persoane greșite, ci fii iubiți; eventual răniți, și atunci are și mai mult compasiune și duioșie. Și de fiecare dată când ne spovedim – să nu uităm asta niciodată – în cer se face sărbătoare. Așa să fie și pe pământ!
În sfârșit, Peter și Lenka, în viață ați experimentat crucea. Mulțumesc pentru mărturia voastră. Ați întrebat cum „să-i încurajăm pe tineri să nu se teamă să îmbrățișeze crucea”. A îmbrățișa: este un verb frumos! A îmbrățișa ajută să învingem frica. Atunci când suntem îmbrățișați redobândim încredere în noi înșine precum și în viață. Așadar, să ne lăsăm îmbrățișați de Isus. Pentru că atunci când îl îmbrățișăm pe Isus reîmbrățișăm speranța. Crucea nu se poate îmbrățișa singură; durerea nu salvează pe nimeni. Iubirea este cea care transformă durerea. Deci, cu Isus se îmbrățișează crucea, niciodată singuri! Dacă este îmbrățișat Isus, renaște bucuria. Și bucuria lui Isus, în durere, se transformă în pace. Dragi tineri, dragi tinere, vă urez această bucurie, mai puternică decât orice lucru. Vă urez s-o duceți la prietenii voștri. Nu predici, ci bucurie. Duceți bucurie! Nu cuvinte, ci zâmbete, apropiere fraternă. Vă mulțumesc pentru că m-ați ascultat și vă cer un ultim lucru: nu uitați să vă rugați pentru mine. Ďakujem [Mulțumesc!]
În picioare, toți, și să-l rugăm pe Dumnezeu care ne iubește, să ne rugăm Tatăl Nostru: „Tatăl nostru…” [în slovacă]
[Binecuvântarea]
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 14.09.2021
Publicarea pe acest sit: 14.09.2021
Etichete: Discursuri, Slovacia, Papa F