Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu reprezentanții
unor centre de asistență și de caritate
Centro Paroquial de Serafina, Lisabona,
vineri, 4 august 2023
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Mulțumesc parohului pentru cuvintele sale și vă salut pe voi toți, îndeosebi prietenii de la Centro Paroquial da Serafina, de la Casa Familie Ajuda de Berço și de la Asociația Acreditar. Și mulțumesc pentru cuvintele voastre care au ilustrat lucrarea care se face, mulțumesc! Este frumos să fim aici împreună în contextul Zilei Mondiale a Tineretului, în timp ce privim la Fecioara care se ridică pentru a merge să ajute. De fapt, caritatea este originea și ținta drumului creștin, și prezența voastră, realitate concretă de „iubire în acțiune”, ne ajută să nu uităm ruta, sensul a ceea ce facem mereu. Mulțumesc pentru mărturiile voastre din care aș vrea să subliniez trei aspecte: a face binele împreună, a acționa concret și a fi aproape de cei mai fragili. Adică, a face binele împreună, a acționa concret, nu numai cu idei, ci concret, a fi aproape de cei mai fragili.
Primul: a face binele împreună. „Împreună” este cuvântul cheie, care a fost repetat de atâtea ori în intervenții. A trăi, a ajuta și a iubi împreună: tineri și adulți, sănătoși și bolnavi, împreună. Joăo ne-a spus un lucru foarte important: că nu trebuie să ne lăsăm „definiți” de boală, ci să facem din ea parte vie a contribuției pe care o dăm ansamblului comunității. Este adevărat: nu trebuie să ne lăsăm „definiți” de boală sau de probleme, pentru că noi nu suntem o boală, nu suntem o problemă: fiecare dintre noi este un cadou, este un dar, un dar unic, cu limitele sale, însă un dar, un dar prețios și sacru pentru Dumnezeu, pentru comunitatea creștină și pentru comunitatea umană. Așadar, așa cum suntem, îmbogățim ansamblul și ne lăsăm îmbogățiți de ansamblu.
Al doilea: a acționa concret. Și acest lucru este important. Așa cum ne-a amintit don Francisco, citându-l pe Sfântul Ioan al XXIII-lea, Biserica nu este un muzeu de arheologie. Unii o gândesc așa, dar nu este așa. Este vechea fântână a satului care dă apa generațiilor de astăzi ca și celor viitoare (cf. Omilia în Liturgia în Rit Bizantin-Slav în cinstea Sfântului Ioan Gură de Aur, 13 noiembrie 1960). Fântâna folosește pentru a potoli setea persoanelor care sosesc, cu povara călătoriei sau a vieții și sunt concretețe. Concretețe, așadar, atenția la acel „aici și acum”, cum faceți deja, cu îngrijirea amănuntelor și cu simțul practic, frumoase virtuți tipice ale poporului portughez.
Când nu se pierde timp cu plângeri ale realității, ci se preocupă de a merge în întâmpinarea nevoilor concrete, cu bucurie și încredere în Providență, se întâmplă lucruri minunate. Mărturisește asta istoria voastră: din întâlnirea cu privirea unui bătrân pe stradă se naște un centru de caritate „complet”, ca acela în care ne aflăm; dintr-o provocare morală și socială, „campania pentru viață”, se naște o asociație care ajută mame și familii în așteptare, copii, adolescenți și tineri aflați în dificultate, pentru ca, așa cum ne-a amintit Sandra, să găsească un proiect sigur de viață; din experiența bolii se naște o comunitate de sprijin pentru cel care înfruntă bătălia împotriva cancerului, în special pentru copii, așa încât, așa cum ne-a spus Joăo, „evoluția îngrijirii și cea mai bună calitate a vieții să devină pentru ei o realitate”. Mulțumesc pentru ceea ce faceți! Continuați cu blândețe și gentilețe să vă lăsați interogați de realitate, cu sărăciile sale vechi și noi, și să răspundeți în mod concret, cu creativitate și curaj.
Al treilea aspect: a fi aproape de cei mai fragili. Toți suntem fragili și nevoiași, dar privirea de compasiune din evanghelie ne determină să vedem necesitățile celui care are mai mare nevoie. Și să slujim săracii, predilecții lui Dumnezeu care s-a făcut sărac pentru noi (cf. 2Cor 8,9): cei excluși, cei marginalizați, cei rebutați, cei mici, cei lipsiți de apărare. Ei sunt comoara Bisericii, sunt preferații lui Dumnezeu! Și, între ei, să ne amintim să nu facem diferențe. De fapt, pentru un creștin nu există preferințe în fața celui care bate nevoiaș la ușă: conaționali și străini, apartenenți la un grup sau la altul, tineri sau bătrâni, simpatici sau antipatici…
Și, cu privire la caritate, acum aș vrea să vă relatez o istorie, în special vouă copiilor, care probabil n-o cunoașteți. Este istoria, petrecută cu adevărat, a unui tânăr portughez care a trăit cu mult timp în urmă. Se numea Ioan Ciudad și locuia la Montemor-o-Novo. Visa o viață aventuroasă și astfel, de copil, a plecat de acasă în căutarea fericirii. A găsit-o după mulți ani și multe aventuri, când l-a întâlnit pe Isus. Și a fost așa de fericit de descoperire, încât a decis să-și schimbe chiar și numele și să nu se mai numească, de atunci încolo, Ioan Ciudad, ci Ioan al lui Dumnezeu. Și a făcut un lucru greu: a mers în oraș și a început să ceară pomană pe stradă, spunând oamenilor: „Faceți bine, fraților, vouă înșivă!”. Înțelegeți? Cerea caritatea, dar le spunea acelora care o făceau că, ajutându-l pe el, în realitate se ajutau înainte de toate pe ei înșiși. Adică explica faptul că gesturile de iubire sunt un dar, înainte de toate, pentru cel care le face, mai mult decât pentru cel care le primește; pentru că tot ceea ce se acaparează pentru sine se va pierde, în timp ce tot ceea ce se dăruiește din iubire nu se va irosi niciodată, ci va fi comoara noastră în cer.
Pentru aceasta spunea: „Faceți bine, fraților, vouă înșivă!”. Dar iubirea nu ne face fericiți numai în cer, ci deja aici pe pământ, pentru că dilată inima și permite să se îmbrățișeze sensul vieții. Dacă vrem să fim cu adevărat fericiți, să învățăm să transformăm totul în iubire, oferind celorlalți munca noastră și timpul nostru, spunând cuvinte și făcând gesturi bune, chiar și cu un zâmbet, cu o îmbrățișare, cu ascultarea, cu privirea. Dragi tineri, frați și surori, să trăim așa! Toți putem face asta și toți avem nevoie de asta, aici și pretutindeni în lume.
Știți ce i s-a întâmplat după aceea lui Ioan? Nu l-au înțeles! Credeau că era nebun și l-au închis într-un ospiciu. Dar el nu s-a demoralizat, pentru că iubirea nu capitulează, pentru că acela care-l urmează pe Isus nu pierde pacea și nu se plânge. Și chiar acolo, în ospiciu, purtând crucea, a venit inspirația lui Dumnezeu. Ioan și-a dat seama cât de mult aveau nevoie de ajutor bolnavii și, când în sfârșit l-au lăsat să iasă, după câteva luni, a început să se îngrijească de ei cu alți însoțitori, întemeind un ordin călugăresc: Frații Spitalicești. Însă unii au început să-i numească într-un alt mod, chiar cu cuvintele acelui tânăr care le spunea tuturor: „Faceți-bine-fraților”! La Roma, noi îi numim așa: „Fatebenefratelli”. Ce nume frumos, ce învățătură importantă! A-i ajuta pe alții este un dar pentru sine și face bine tuturor. Da, a iubi este un dar pentru toți! Să ne amintim: „o amor é um presente para todos!”. Să repetăm împreună: o amor é um presente para todos!
Să ne iubim astfel! Continuați să faceți din viață un cadou de iubire și de bucurie. Eu vă mulțumesc și vă recomand tuturor, dar în special copiilor, mergeți înainte să vă rugați pentru mine. Obrigado!
* * *
Cuvinte spuse liber
Sunt multe lucrurile pe care aș vrea să vi le spun acum, dar se întâmplă că nu-mi funcționează „reflectoarele” și nu pot să citesc bine. De aceea vi le înmânez, pentru ca să le faceți publice după aceea. Nu se poate forța vederea și să citesc rău.
Vreau doar să mă opresc asupra a ceva ce nu este scris, dar care este în spiritul întâlnirii: concretețea. Nu există iubire abstractă, nu există. Iubirea platonică stă în orbită, nu stă în realitate. Iubirea concretă, aceea care își murdărește mâinile. Fiecare dintre noi poate să întrebe: iubirea pe care eu o simt față de toți cei care se află aici, aceea pe care o simt față de ceilalți, este concretă sau abstractă? Atunci când eu dau mâna unei persoane nevoiașe, unui bolnav, unui marginalizat, după ce am dat mâna, fac imediat ceva [șterge mâna pe haină] pentru a nu mă contagia? Mă dezgustă sărăcia, sărăcia celorlalți? Caut mereu viața „distilată”, aceea care există în fantezia mea, dar nu există în realitate? Câte vieți distilate, inutile, care trec fără a lăsa o amprentă, pentru că acele vieți nu au greutate!
Și aici avem o realitate care lasă o amprentă, o realitate de atâția ani, atâția ani, care lasă o amprentă care este de inspirație pentru ceilalți. Nu ar putea să existe Ziua Mondială a Tineretului fără a ține cont de această realitate. Pentru că și asta este tineretul, în sensul că voi generați viață nouă încontinuu. Cu a voastră conduită, cu angajarea voastră, cu murdărirea mâinilor voastre pentru a atinge realitatea mizeriei celorlalți, generați inspirație, generați viață. Mulțumesc pentru asta! Vă mulțumesc cu toată inima. Mergeți înainte și nu vă descurajați! Și dacă vă descurajați, luați un pahar cu apă și mergeți înainte!
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 04.08.2023
Publicarea pe acest sit: 04.08.2023
Etichete: Discursuri, ZMT, Portugalia, Papa F