Discursul Papei la întâlnirea „Biserica şi romii”

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea „Biserica și romii:
a vesti Evanghelia în periferii”
miercuri, 5 iunie 2014

Iubiți frați și surori,

Cu ocazia Întâlnirii mondiale a promotorilor episcopali și ai directorilor naționali ai pastorației romilor, vă adresez bun venit și vă salut cordial pe toți. Îi mulțumesc cardinalului Antonio Maria Veglio pentru cuvintele sale de introducere. Întâlnirea voastră are ca temă „Biserica și romii: a vesti Evanghelia în periferii”. În această temă există înainte de toate memoria unui raport, cel dintre comunitatea eclezială și poporul rom, istoria unui drum pentru a se cunoaște, pentru a se întâlni; apoi există provocarea pentru astăzi, o provocare ce se referă fie la pastorația obișnuită, fie la noua evanghelizare.

Adesea romii se află la marginile societății și uneori sunt văzuți cu ostilitate și suspiciune; sunt foarte puțin implicați în dinamicile politice, economice și sociale din teritoriu. Știm că este o realitate complexă, dar cu siguranță și poporul rom este chemat să contribuie la binele comun și acest lucru este posibil cu itinerarii adecvate de coresponsabilitate, respectând obligațiile și promovând drepturile fiecăruia.

Printre motivele care în societatea de astăzi provoacă situații de mizerie într-o parte a populației, putem găsi lipsa de structuri educative pentru formarea culturală și profesională, dificilul acces la asistența sanitară, discriminarea în piața muncii și lipsa de locuințe demne. Dacă aceste plăgi ale țesutului social îi lovesc pe toți fără deosebire, grupurile cele mai slabe sunt acelea care devin mai ușor victime ale noilor forme de sclavie. De fapt, persoanele mai puțin ocrotite sunt cele care cad în capcana exploatării, a cerșetoriei forțate și a diferitelor forme de abuz. Romii sunt printre cei mai vulnerabili, mai ales atunci când lipsesc ajutoarele pentru integrarea și promovarea persoanei în diferitele dimensiuni ale trăirii civile.

Aici se altoiește grija Bisericii și contribuția voastră specifică. De fapt, Evanghelia este vestea de bucurie pentru toți și în mod special pentru cei mai slabi și pentru marginalizați. Lor suntem chemați să le asigurăm apropierea noastră și solidaritatea noastră, după exemplul lui Isus Cristos care le-a mărturisit lor predilecția Tatălui.

Este necesar ca, alături de această acțiune solidară în favoarea poporului rom, să existe angajarea instituțiilor locale și naționale și sprijinul comunității internaționale, pentru a găsi proiecte și intervenții menite îmbunătățirii calității vieții. În fața dificultăților și a necazurilor fraților, toți trebuie să se simtă interpelați de a pune în centrul atențiilor lor demnitatea fiecărei persoane umane. Cât privește situația romilor din toată lumea, astăzi este mai necesar ca oricând să se elaboreze noi abordări în domeniul civil, cultural și social, precum și în strategia pastorală a Bisericii, pentru a face față provocărilor care provin din forme moderne de persecuție, de asuprire și, uneori, chiar de sclavie.

Vă încurajez să continuați cu generozitate opera voastră importantă, să nu vă descurajați, ci să continuați să vă angajați în favoarea celui care se află mai mult în condiții de necesitate și de marginalizare, în periferiile umane. Romii să poată găsi în voi frați și surori care îi iubesc cu aceeași iubire cu care Cristos i-a iubit pe cei mai marginalizați. Fiți pentru ei fața primitoare și bucuroasă a Bisericii.

Asupra fiecăruia dintre voi și asupra muncii voastre invoc ocrotirea maternă a Fecioarei Maria. Vă binecuvântez și vă însoțesc cu rugăciunea mea și mă încred în rugăciunea voastră pentru mine. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 05.06.2014
Publicarea pe acest sit: 06.06.2014
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.