Discursul Papei la Catedrala bizantină din Sofia

Discursul Papei Ioan Paul al II-lea
la vizitarea Catedralei catolice de rit bizantino-slavonic
Sofia, sâmbătă, 25 mai 2002

Dragi frați și surori!

1. „Pace să fie cu voi! Binecuvântați pe Dumnezeu în veac!” (Tobit 12,17). Sunt bucuros să vă întâlnesc în această Catedrală dedicată Adormirii Preasfintei Fecioare Maria. Îl salut cu iubire pe Exarhul vostru Apostolic Christo Proykov, și îi mulțumesc pentru amabilele cuvinte pe care mi le-a adresat. Îl îmbrățișez fratern pe Exarhul emerit Metodi Stratiev, care a îndurat persecuții și închisoare împreună cu cei trei preoți asumpționiști pe care mâine, la Plovdiv, îi voi proclama Fericiți. Extind salutările cordiale asupra tuturor preoților Exarhatului și asupra credincioșilor încredințați grijii lor pastorale.

Cu o afecțiune specială le salut pe călugărițele carmelite și pe surorile Euharistiei, amintindu-le în special pe acelea dintre ele – ce trăiesc aici pe pământ sau sunt deja în rai – care în timpul perioadei de dominație comunistă au fost sechestrate pentru mult timp în corul bisericii Sf. Francisc, păstrând vii idealurile consacrării lor și susținând prin rugăciune și prin penitență fidelitatea creștinilor față de Domnul lor.

2. Împreună cu voi, îmi amintesc cu admirație și recunoștință de figura și activitatea Delegatului Apostolic Arhiepiscop Angelo Giuseppe Roncalli, Fericitul Papă Ioan al XIII-lea, care s-a rugat în această Catedrală și care a făcut atât de multe pentru viața Bisericii Catolice de rit bizantino-slavonic din Bulgaria. Fie ca relicva sa, pe care v-am adus-o în dar de la Roma, să fie păstrată și venerată în biserica ce va fi în curând construită și care, după dorința voastră, va fi dedicată lui.

Aceeași credință curajoasă a celor care v-au precedat în Biserica Catolică din Bulgaria, vă cheamă astăzi la o înnoire ferventă a mărturiei voastre despre Cristos Domnul. Întărit de porunca dată lui Petru de însuși Isus, doresc să vă susțin și să vă întăresc în acest angajament al vostru. Fie ca Domnul să vă însoțească și să vă ajute în propunerile generoase de viață creștină și, prin mijlocirea Preasfintei sale Mame, venerată în sactuarul Preasfintei Treimi din Malko Tyrnovo sub titlul de Patroana Unității Creștine, să vă dea abundența binecuvântărilor sale.

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Oana și Radu Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 25.05.2002
Publicarea pe acest sit: 26.05.2002
Etichete: , , ,

Lasă un răspuns