Discursul Papei la audiența acordată Comunității Emmanuel

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la audiența acordată Comunității Emmanuel
sâmbătă, 7 aprilie 2018

Dragi prieteni,

Sunt foarte bucuros să vă primesc cu ocazia întâlnirii voastre anuale, care se ține de data aceasta la Roma. Acest pelerinaj este semnul participării depline a Comunității Emanuel la comuniunea întregii Biserici Catolice. Este și ocazie pentru mine să vă mulțumesc pentru fidelitatea voastră și alipirea voastră de succesorul lui Petru, pentru a vă exprima aprecierea cu care privesc la angajarea voastră misionară prezentă de acum în toate continentele, și pentru a vă încuraja la perseverență în viitor.

Acest viitor este marcat de recunoașterea recentă a Asociației Clericale a Comunității Emanuel, la 15 august 2017, structură făcută oportună datorită numeroaselor vocații sacerdotale pe care carisma lui Emanuel le provoacă și pentru o rodnicie mai mare la evanghelizare. Departe de a izola preoții de ceilalți membrii ai comunității, laici sau consacrați, doresc, dimpotrivă, ca această recunoaștere să dea viață comuniunii frumoase între stările de viață pe care voi o experimentați de peste 40 de ani, în complementaritatea diferitelor vocații. Invit și comunitățile voastre să mențină o legătură tot mai strânsă cu realitatea așa de bogată a parohiei locului în care ele trăiesc și să se integreze cu plăcere în pastorația organică a Bisericii particulare (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 29).

Carisma Comunității Emanuel este înscrisă în numele său: Emanuel, Dumnezeu cu noi. În mod esențial din contemplarea misterului întrupării, îndeosebi din adorația euharistică, voi luați dinamismul misionar pentru a anunța vestea bună tuturor celor cărora Isus le oferă prietenia sa. Vă încurajez, oriunde v-ar trimite Duhul, să-i faceți pe bărbații și femeile din timpul nostru să descopere milostivirea lui Dumnezeu care ne-a iubit până acolo încât să locuiască în mijlocul nostru. Această milostivire a Domnului, mereu prezentă aproape de poporul său, cere să fie propusă cu un entuziasm nou printr-o pastorație reînnoită, pentru a putea atinge inimile persoanelor și a le incita să regăsească drumul de întoarcere la Tatăl (cf. bula Misericordiae vultus, 15). Fie ca, acolo unde este prezentă comunitatea voastră, să se manifeste milostivirea Tatălui, îndeosebi față de cei mai săraci – în inimă sau în trup – îngrijind rănile lor cu mângâierea evangheliei, cu solidaritatea și atenția (ibid.).

Dragi prieteni, Comunitatea Emanuel, încă de la începuturile sale, a știut să exprime un dinamism real pentru a anunța vestea bună în mod viu și bucuros. Vă îndemn să rămâneți înrădăcinați în Cristos printr-o solidă viață interioară și încrezându-vă în Duhul Sfânt, care vine în ajutorul fragilității noastre și ne vindecă de tot ceea ce slăbește angajarea noastră misionară; să păstrați în inimă această dorință arzătoare de a transmite bucuria evangheliei celor care nu o cunosc sau au pierdut-o; să fiți protagoniști ai „Bisericii în ieșire” care este în vârful dorințelor mele. „Biserica se bazează pe voi, pe fidelitatea voastră față de Cuvânt, pe disponibilitatea voastră la slujire și pe mărturia voastră de vieți transformate de Duhul Sfânt!” (Discurs la Veghea de Rusalii, 3 iunie 2017).

Împreună cu voi aduc mulțumire pentru tot drumul pe care l-ați parcurs sub stimulentul Duhului Sfânt, care vrea ca să fim în mod constant pe drum; și vă invit să rămâneți mereu în ascultarea lui, pentru că nu există libertate mai mare decât să ne lăsăm conduși de Duhul Sfânt și să-i permitem să ne lumineze și să ne conducă acolo unde vrea.

Vă încredințez pe voi toți mijlocirii Fecioarei Maria, cerându-i să conducă pașii voștri și să susțină eforturile voastre. Vă binecuvântez și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 08.04.2018
Publicarea pe acest sit: 08.04.2018
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.