Discursul Papei la audiența acordată Asociației Preoţilor din Institutul Prado

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la audiența acordată Asociației Preoților din Institutul Prado
sâmbătă, 7 aprilie 2018

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă primesc cu ocazia pelerinajului vostru la Roma, ca membri ai familiei Institutului Prado, angajați să vă dați viața zilnic și după exemplul părintelui Antoine Chevrier în slujba săracilor. Această întâlnire îmi oferă oportunitatea de a mulțumi împreună cu voi Domnului pentru drumul parcurs din timpul în care fericitul vostru fondator, mișcat de lipsurile celor mai dezmoșteniți din timpul său, a decis să devină aproapele lor pentru ca să-l poată cunoaște și iubi pe Isus Cristos. De atunci, planta s-a dezvoltat în mod minunat: voi sunteți de acum o frumoasă familie de preoți, de surori și de femei laice consacrate, împărțiți în diferite țări, locuiți de aceeași iubire a lui Isus care s-a făcut sărac între cei săraci și de aceeași ardoare pentru a evangheliza.

Epoca noastră cunoaște, și ea, sărăciile sale, vechi și noi, materiale și spirituale, și sunt atâția, în jurul nostru, cei care experimentează suferința, rănile, lipsurile și neliniștile de orice tip. Ei sunt foarte adesea departe de Biserică și ignoră complet bucuria și mângâierea care vin din evanghelie. Misiunea de îndeplinit în mijlocul lor este imensă și Mama Biserică este fericită să poată conta pe sprijinul discipolilor părintelui Chevrier. De fapt, nu pot decât să aprob și să încurajez acțiunea pastorală pe care voi o duceți înainte conform carismei proprii a institutelor voastre, o carismă care mă atinge personal și care este la inima reînnoirii misionare la care este chemată toată Biserica; pentru că există o „legătură intimă dintre evanghelizare și promovarea umană, care trebuie în mod necesar să se exprime și să se dezvolte în toată acțiunea evanghelizatoare” (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 178).

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea, cu ocazia beatificării părintelui Chevrier, în 1986 la Lyon, vă propusese diferite orientări, pe care le cunoașteți bine, pentru a întări dinamismul vostru, și din partea mea nu pot decât să le reînnoiesc. Pentru a prelua numai una, el vă cerea: „Vorbiți despre Isus Cristos cu aceeași intensitate de credință a părintelui Chevrier. […] Săracii au dreptul ca să li se vorbească despre Isus Cristos. Au drept la evanghelie și la totalitatea evangheliei” (Discurs la Institutul Prado, 7 octombrie 1986). De fapt, îmi place să amintesc că imensa majoritate a săracilor are o deschidere deosebită la credință; au nevoie de Dumnezeu și lipsa de atenție spirituală față de ei constituie cea mai rea discriminare: „Opțiunea preferențială față de cei săraci trebuie să se traducă îndeosebi într-o atenție religioasă privilegiată și prioritară” (Evangelii gaudium, 200).

Iubiți frați și surori, vă invit să vă întoarceți încontinuu la figura magnifică a fondatorului vostru, să meditați viața sa, să cereți mijlocirea sa. Experiența spirituală pe care el a trăit-o intens – o imensă compasiune față de cei săraci, înțelegerea și împărtășirea suferințelor lor și, în același timp, o contemplare a despuierii lui Cristos care s-a făcut unul dintre ei – a fost izvorul ardorii sale apostolice. Și va fi și izvorul dinamismului vostru misionar.

Duhul Sfânt să vă lumineze pe căile pe care vă cheamă să le străbateți; să vă întărească în fața provocărilor și dificultăților. Încredințând institutele voastre și pe toți membrii lor mijlocirii fericitului Antoine Chevrier, o rog pe Fecioara Maria să-i păzească sub ocrotirea sa maternă și vă împart din inimă binecuvântarea apostolică.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 08.04.2018
Publicarea pe acest sit: 08.04.2018
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.