Discursul Papei către tinerii elveţieni

Discursul Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea
în timpul întâlnirii cu tinerii catolici
la Palatul de Gheață din Bea Bern Expo
sâmbătă, 5 iunie 2004

1. Steh auf! Lève-toi! Alzati! Sto se! Ridică-te! (Lc 7,14). Acest cuvânt al Domnului adresat tânărului din Nain răsună astăzi cu putere în adunarea noastră, și se îndreaptă spre voi, iubiți tineri prieteni, băieți și fete catolici din Elveția! Papa a venit de la Roma pentru a-l asculta din nou împreună cu voi de pe buzele lui Cristos și pentru a deveni ecoul acestui cuvânt. Vă salut pe toți cu afecțiune, iubiți prieteni, și vă mulțumesc pentru primirea voastră călduroasă. Îi salut și pe Episcopii voștri, pe preoți, persoanele consacrate și animatorii care vă sunt alături pe drumul vostru. Un salut particular adresez cu respect domnului președinte al Confederației Elvețiene, Joseph Deiss; pastorului Samuel Lutz, președinte al Consiliului Sinodal al Bisericilor Reformate din Berna-Jura-Soleure și pe prietenii voștri de alte confesiuni care au dorit să participe la acest eveniment.

2. Evanghelia după Luca relatează o întâlnire: pe de o parte există cortegiul îndurerat care-l însoțește la cimitir pe tânărul fiu al unei mame văduve; pe de altă parte e grupul vesel al discipolilor care îl urmează pe Isus și îl ascultă. Și astăzi, tineri prieteni, se poate întâmpla să facem parte din acel trist cortegiu care înaintează pe drumul din satul Nain. Acest lucru se întâmplă dacă vă lăsați cuprinși de disperare, dacă mirajele societății consumiste vă seduc și vă distrag de la adevărata bucurie pentru a vă înghiți în plăceri trecătoare, dacă indiferența și superficialitatea vă învăluie, dacă în fața răului și a suferinței vă îndoiți de prezența lui Dumnezeu și de iubirea lui față de fiecare persoană, dacă căutați în deriva unei afecțiuni dezordonate potolirea setei interioare după iubire adevărată și curată.

Tocmai în asemenea momente Cristos se apropie de fiecare dintre voi și, asemenea tânărului din Nain, vă adresează cuvântul care zguduie și trezește: „Ridică-te!„. „Primește invitația care te pune din nou în picioare!„. Nu e vorba de simple cuvinte: este Isus însuși care stă în fața voastră, Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup. El este „lumina adevărată care luminează pe tot omul” (In 1,9), adevărul care ne face liberi (cf. In 14,6), viața pe care Tatăl ne-o dăruiește din belșug (cf. In 10,10). Creștinismul nu este o simplă carte de cultură sau o ideologie, și nici măcar un sistem de valori sau de principii, deși elevate. Creștinismul este o persoană, o prezență, un chip: Isus, care dă sens și plinătate vieții omului.

3. Ei bine, eu vă spun vouă, iubiți tineri: Nu vă fie teamă să-l întâlniți pe Isus: mai mult, căutați-l lecturând cu atenție și cu disponibilitate Sfânta Scriptură și în rugăciunea personală și comunitară; căutați-l în participarea activă la Euharistie; căutați-l întâlnind un preot pentru sacramentul Reconcilierii; căutați-l în Biserică, care vi se face cunoscută în grupurile parohiale, în mișcări și în asociații; căutați-l în chipul fratelui suferind, nevoiaș, străin. Această căutare caracterizează existența multor tineri de seama voastră aflați în drum spre Ziua Mondială a Tineretului, care se va celebra la Koln în vara anului viitor. Încă de pe acum vă invit cordial și pe voi la această mare întâlnire de credință și de mărturie.

Și eu, asemenea vouă, am avut douăzeci de ani. Îmi plăcea să fac sport, să schiez, să recit. Studiam și lucram. Aveam dorințe și preocupări. În acei ani de-acum îndepărtați, în vremuri în care țara mea natală era rănită de război și apoi de regimul totalitar, căutam sensul pe care să-l dau vieții mele. L-am găsit în urmarea Domnului Isus.

4. Tinerețea este momentul în care și tu, dragă tinere, dragă tânără, te întrebi ce să faci cu viața ta, cum să contribui la a face lumea puțin mai bună, cum să promovezi dreptatea și să construiești pacea. Iată a doua invitație pe care ți-o adresez: „Ascultă!„. Nu te plictisi să te antrenezi la disciplina grea a ascultării. Ascultă glasul Domnului care-ți vorbește prin evenimentele vieții de zi cu zi, prin bucuriile și suferințele care o însoțesc, prin persoanele care-ți stau alături, prin glasul conștiinței însetată de adevăr, fericire, bunătate și frumusețe. Dacă vei ști să-ți deschizi inima și mintea cu disponibilitate, vei descoperi „vocația ta”, adică acel plan pe care Dumnezeu l-a gândit dintotdeauna, în iubirea sa, pentru tine.

5. Și vei putea alcătui o familie, întemeiată pe căsătorie ca legământ de iubire între un bărbat și o femeie care se angajează la o comuniune de viață stabilă și fidelă. Vei putea afirma prin mărturia ta personală că, în ciuda tuturor dificultăților și obstacolelor, este posibil să trăiești în plinătatea sa căsătoria creștină ca experiență plină de sens și ca „veste bună” pentru toate familiile. Vei putea fi, dacă aceasta este chemarea ta, preot, persoană consacrată, dăruindu-ți viața cu inima neîmpărțită lui Cristos și Bisericii, și devenind astfel semn al prezenței iubitoare a lui Dumnezeu în lumea de astăzi. Vei putea fi, asemenea multora dinaintea ta, apostol curajos și neobosit, vigilent în rugăciune, bucuros și primitor în slujirea comunității.

Da, și tu ai putea fi unul dintre aceștia! Știu bine că în fața unei asemenea propuneri simți un sentiment de ezitare. Dar îți spun: nu-ți fie teamă! Dumnezeu nu se lasă învins în generozitate! După aproape șaizeci de ani de preoție, sunt mulțumit să aduc aici, în fața voastră a tuturor, mărturia mea: e frumos să te poți dărui până la sfârșit pentru cauza Împărăției lui Dumnezeu!

6. Mai e o a treia invitație: tinere din Elveția, „Pornește la drum!„. Nu te mulțumi să discuți; pentru a face binele nu aștepta ocazii care poate nu vor veni niciodată. A sosit timpul acțiunii! La începuturile acestui al treilea mileniu, și voi, tinerii, sunteți chemați să proclamați mesajul Evangheliei prin mărturia vieții. Biserica are nevoie de energiile voastre, de entuziasmul vostru, de idealurile voastre tinerești pentru a face așa încât Evanghelia să pătrundă în țesutul societății și să suscite o civilizație a dreptății autentice și a iubirii fără discriminări. Acum mai mult ca oricând, într-o lume lipsită de lumină și de curaj pentru nobilele idealuri, nu e timpul să ne rușinăm pentru Evanghelie (cf. Rom 1,16). Mai degrabă e timpul să o predicăm de pe acoperișuri (cf. Mt 10,27).

Papa, Episcopii voștri, întreaga comunitate creștină contează pe angajarea voastră, pe generozitatea voastră și vă urmăresc cu încredere și speranță: tineri din Elveția porniți la drum! Domnul merge împreună cu voi. Să aveți în mâini Crucea lui Cristos. Pe buze cuvintele Vieții. În inimă harul salvific a Domnului înviat! Steh auf! Lève-toi! Alzati! Sto se! Ridică-te! Cristos este cel car vă vorbește. Ascultați-l!

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Cristina Grigore
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 05.06.2004
Publicarea pe acest sit: 05.06.2004
Etichete: , , ,

Comentariile sunt închise.