Discursul Papei către delegaţia Consiliului Mondial al Bisericilor

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
către delegația Consiliului Mondial al Bisericilor
condusă de Rev. Olav Fykse Tveit
vineri, 7 martie 2014

Dragă frate,
stimați responsabili ai Consiliului Mondial al Bisericilor,

Doresc să vă adresez tuturor un cordial bun-venit. Îi mulțumesc dr. Tveit pentru cuvintele pe care mi le-a adresat și pentru că s-a făcut interpret al sentimentelor Dvs. Această întâlnire marchează un ulterior, important, capitol din relațiile lungi și rodnice dintre Biserica Catolică și Consiliul Mondial al Bisericilor. Episcopul de Roma vă este recunoscător pentru slujirea pe care o aduceți cauzei unității dintre cei care cred în Cristos.

Încă de la începuturile sale, Consiliul Mondial al Bisericilor a oferit o mare contribuție în formarea sensibilității tuturor creștinilor cu privire la faptul că diviziunile noastre reprezintă o piedică apăsătoare în calea mărturiei Evangheliei în lume. Ele nu trebuie acceptate cu resemnare, ca și cum ar fi pur și simplu o componentă inevitabilă a experienței istorice a Bisericii. Dacă creștinii ignoră chemarea la unitate adresată lor de Domnul, ei riscă să-l ignore pe Domnul însuși și mântuirea oferită de El prin Trupul său, Biserica: „Nu este în nimeni altul mântuirea, pentru că nu este niciun alt nume… în care trebuie să fim mântuiți” (Fap 4,12).

Relațiile dintre Biserica Catolică și Consiliul Mondial al Bisericilor, dezvoltate pornind din timpul Conciliului Vatican II, a făcut în așa fel încât, depășind neînțelegerile reciproce, să putem ajunge la o sinceră colaborare ecumenică și la un crescând „schimb de daruri” între diferitele comunități. Calea spre comuniunea deplină și vizibilă este un drum care este și astăzi greu și în urcare. Însă Duhul ne invită să nu ne fie teamă, să mergem înainte cu încredere, și nu ne mulțumim cu progresele pe care le-am putut experimenta în aceste decenii.

Pe acest drum este fundamentală rugăciunea. Numai cu spirit de rugăciune umilă și insistentă se va putea avea necesara clarviziune, discernământul și motivațiile pentru a oferi slujirea noastră familiei umane, în toate slăbiciunile sale și necesitățile sale, atât spirituale cât și materiale.

Iubiți frați, vă asigur rugăciunea mea pentru ca, în timpul întâlnirii voastre cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, să fie posibil să găsiți modul cel mai eficace pentru a înainta împreună pe acest drum. Fie ca Duhul Domnului să vă susțină pe fiecare dintre voi și familiile voastre, pe colegii voștri din Consiliul Mondial al Bisericilor și pe toți cei care au la inimă promovarea unității. Rugați-vă și voi pentru mine, pentru ca Domnul să-mi dea să fiu instrument docil al voinței sale și slujitor al unității. Pacea și harul Domnului să vă însoțească.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 07.03.2014
Publicarea pe acest sit: 08.03.2014
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.