Discursul Papei către agenții Inspectoratului de Siguranță Publică din Vatican

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
către agenții Inspectoratului de Siguranță Publică din Vatican
luni, 28 septembrie 2020

Iubiți frați și surori!

Sunt bucuros să mă întâlnesc cu marea familie a Inspectoratului de Siguranță Publică „Vatican”, care amintește a 75-a aniversare a instituirii. Vă salut pe toți cu afect: conducători, funcționari, agenți, cu familiile voastre. Adresez un gând respectuos ministrului de interne, căreia îi mulțumesc pentru cuvintele sale, precum și domnului șef al poliției. Și aș vrea să vă mulțumesc și pentru că a fost frumos pentru mine să intru în sală cu nostalgia toamnei de la Buenos Aires [se referă la o melodie cântată de orchestra poliției]. Mulțumesc!

Amintind întemeierea acestui Inspectorat, vine spontan să mulțumim Domnului pentru 75 de ani de istorie și pentru lucrarea atâtor bărbați și femei de la Poliția Italiană de Stat. Pe urma legăturii profunde care există între Sfântul Scaun și Italia, ei au desfășurat, cu competență și pasiune, o misiune care-și trage originea din Pactele Laterane din 1929. De fapt, acele acorduri în stabilirea nașterii statului Cetatea Vaticanului prevedeau pentru Piața „Sfântul Petru” un regim special, cu acces liber pentru pelerini și turiști și sub supravegherea autorităților italiene.

Privind în urmă, se vede cum originea Inspectoratului de Siguranță Publică „Vatican” se situează într-un context de precaritate și urgență națională, când forțele politice și sociale erau angajate în reluarea democratică. În martie 1945 s-a concretizat proiectul de a da autonomie și configurare juridică acestui serviciu de poliție. Ministerul de Interne, condus de însuși președintele Consiliului de Miniștri, Ivanoe Bonomi, a instituit Oficiul Special de Siguranță Publică „Sf. Petru”.

În acest mod s-a întărit și a devenit mai eficace serviciul pe care forțele de poliție îl desfășurau de mult timp în Piața „Sfântul Petru” și în zonele limitrofe ale Vaticanului. Ocuparea Romei din partea trupelor germane în 1943 a creat multe dificultăți și preocupări: s-a pus problema respectării din partea soldaților germani a neutralității și suveranității Cetății Vaticanului, precum și a persoanei papei. Timp de nouă luni, granița dintre statul italian și Cetatea Vaticanului, trasat pe pavimentul din Piața „Sfântul Petru”, a fost loc de tensiuni și de temeri. Credincioșii nu puteau să aibă acces în mod liber la bazilică pentru a se ruga, de aceea mulți renunțau.

În sfârșit, la 4 iunie 1944, Roma a fost eliberată, însă războiul a lăsat răni adânci în conștiințe, moloz pe străzi, sărăcie și suferințe în familii. Rodul războiului este acesta. Romanii, și acei pelerini care puteau ajunge în capitală, veneau tot mai numeroși la „Sfântul Petru”, și pentru a exprima recunoștință Papa Pius al XII-lea, proclamat „defensor Civitatis”. Noul Oficiu al Poliției de Stat în Vatican era astfel în măsură să răspundă în mod adecvat la noile exigențe și de a face un serviciu important fie Italiei fie Sfântului Scaun.

Din ziua instituirii acelui Oficiu, care treptat a asumat alte denumiri până la cea actuală, s-a parcurs un drum sub semnul colaborării rodnice dintre Italia și Sfântul Scaun, și dintre Inspectorat și organismele vaticane care se ocupă de ordinea publică și de siguranța papei. Chiar și cu schimbarea scenariilor naționale și internaționale și a exigențelor de siguranță, nu s-a schimbat spiritul cu care bărbații și femeile din Inspectorat au realizat lucrarea lor apreciată.

Dragi funcționari și agenți, vă mulțumesc mult pentru slujirea voastră prețioasă, caracterizată de dinamism, profesionalism și spirit de sacrificiu. Mai ales admir răbdarea pe care o exercitați în a trebui să tratați cu persoane de proveniență și culturi diferite și – îmi permit să spun – în a trebui să tratați cu preoții! Recunoștința mea se extinde și la angajarea voastră de a mă însoți în călătoriile în Roma și în vizitele în dieceze sau comunități din Italia. O muncă dificilă, care cere discreție și echilibru, pentru a face în așa fel încât itinerarele papei să nu piardă caracterul lor specific de întâlnire cu poporul lui Dumnezeu. Pentru toate acestea, încă o dată vă sunt recunoscător.

Fie ca Inspectoratul de Siguranță Publică „Vatican” să continue să acționeze conform istoriei sale luminoase, știind să scoată din ea roade noi și îmbelșugate. Sunt sigur că a lucra în acest loc constituie pentru voi o referință constantă la valorile cele mai înalte: la acele valori umane și spirituale care cer să fiți în fiecare zi primiți și mărturisiți. Doresc ca truda voastră, făcută adesea cu sacrificiu și riscuri, să fie însuflețită de o credință creștină vie: ea este cel mai prețios tezaur spiritual, pe care familiile voastre vi l-au încredințat și pe care voi sunteți chemați să-l transmiteți copiilor voștri.

Domnul să vă răsplătească așa cum El știe să facă. Patronul vostru, Sfântul Arhanghel Mihail, să vă ocrotească și Sfânta Fecioară să vegheze asupra voastră și asupra familiilor voastre. Și să vă însoțească și binecuvântarea mea. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 28.09.2020
Publicarea pe acest sit: 28.09.2020
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.