Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
participanților la pelerinajul din Slovacia
sâmbătă, 30 aprilie 2022
Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit Vitajte! [bine ați venit]
Vă salut pe toți, care ați venit să manifestați legătura voastră cu Succesorul lui Petru și să faceți mărturisirea voastră publică de credință, chiar în acest timp pascal.
Îl salut cordial pe cardinalul Jozef Tomko, a cărui prezență ne face să simțim că Biserica este o familie care știe să onoreze bătrânețea ca pe un dar. Însă eu am o îndoială, pare mai tânăr decât mine! Îl salut pe arhiepiscopul mitropolit de Bratislava, Mons. Stanislav Zvolenský, care însoțește acest pelerinaj ca președinte al Conferinței Episcopale Slovace, mulțumesc pentru cuvintele sale. Salut toți episcopii prezenți, preoții, consacrații, credincioșii laici. Sunt bucuros să salut autoritățile civile, îndeosebi pe președintele parlamentului Republicii Slovace și pe președintele Curții Constituționale. Și profit de ocazie pentru a trimite un salut doamnei președinte al Republicii.
Port în inimă întâlnirile noastre din septembrie 2021 la Bratislava, Prešov, Košice și la sanctuarul național al Sfintei Fecioare Maria a celor Șapte Dureri la Šaštín. A fost pentru mine o mare plăcere să văd cum Biserica din Slovacia trăiește bogăția diversității riturilor și tradițiilor, ca o punte care unește Occidentul și Orientul creștin. Mulțumim Domnului pentru că, în pofida pandemiei, am putut vizita țara voastră; El să facă să se coacă roadele călătoriei apostolice!
Astăzi ați venit numeroși pentru a mulțumi, dar mi-am dat seama că pelerinii slovaci vin cu plăcere la Roma: văd asta la audiențele generale. Poporul vostru este foarte legat de scaunul sfinților Petru și Paul!
Venind în mijlocul vostru am voit să vă încurajez să mergeți în stilul întâlnirii, toți împreună: tinerii, familiile, bătrânii, diferitele comunități care istoric fac parte din societatea voastră. Cultura întâlnirii se construiește în căutarea armoniei între diversități, o armonie care cere primire, deschidere și creativitate. La rădăcina acestui stil de viață este Evanghelia, este Duhul Sfânt. Dar știm că în istorie și în viața concretă această armonie este uneori rănită de păcatele noastre și de limitele noastre. Pentru aceasta, în timpul vizitei mele, ne-am rugat și pentru vindecarea rănilor. Vă rog: nu încetați să-l invocați pe Duhul Sfânt, care este Creatorul armoniei și balsamul rănilor!
Mi-au adus la cunoștință că marele covor folosit pentru scenă în timpul întâlnirii cu comunitatea rom, la Košice, a fost tăiat și distribuit între familiile din cartier, și poate folosi pentru primire la ușa fiecărei case. Ca oaspete am fost primit de voi cu pâine și sare. Sarea primirii care face trimitere la sarea Evangheliei. Și recent primirea voastră s-a demonstrat din nou, de data aceasta în contextul tragic al războiului. În aceste luni multe familii, parohii și instituții de la voi au primit sub acoperișul lor mamele cu copii din familiile ucrainene constrânse să se despartă pentru a se salva, veniți cu bagajul lor sărac.
Privind ochii lor sunteți martori ai faptului cum războiul violentează legăturile familiale, îi privează pe copii de prezența tatălui, de școală, și îi lasă abandonați pe bunici. Vă îndemn să continuați să vă rugați și să lucrați pentru pace, care se construiește în viața noastră de fiecare zi, și cu aceste gesturi de caritate primitoare. Și știu că sunteți solidari, în afară de frații vecini, și cu cei de departe, cum sunt cei din Cuba.
Cine primește un nevoiaș face nu numai un act de caritate, ci și de credință, pentru că îl recunoaște pe Isus în frate și în soră. Dumnezeu să vă păstreze mereu bogați în sarea primirii! Și sarea voastră să nu piardă gustul, reînnoindu-se mereu luând limfă vitală din rădăcini. Știu că voi sunteți mândri de moștenirea sfinților Ciril și Metodiu. Vă invit să păstrați și să cultivați mereu această moștenire, pentru a construi punți de fraternitate împreună cu toate popoarele care se hrănesc din aceleași rădăcini ale evanghelizării Europei, cu ambii plămâni ai creștinismului, despre care vorbea sfântul papă Ioan Paul al II-lea.
Mulțumesc, preaiubiților, pentru fidelitatea voastră față de Cristos, manifestată în mărturia credinței trăite, în ecumenismul practic al relațiilor cu vecinii, în caritatea primitoare și a celui care este diferit, respectând orice viață umană și în îngrijirea responsabilă față de ambient. Sfânta Fecioară a celor Șapte Dureri, patroana Slovaciei, să fie pentru voi Mama care vă însoțește mereu pe drum și vă învață să mângâiați și să aduceți speranță. Acea speranță care nu dezamăgește și care are un nume: Cristos Înviat. Christòs voskrese!
Acum vă voi da binecuvântarea și ne vom ruga împreună pentru ca Domnul să vă binecuvânteze pe toți. Și după aceea eu vă voi saluta, dar este o problemă: piciorul acesta nu merge bine, nu funcționează, iar medicul mi-a spus să nu merg. Mie îmi place să merg…, dar de data aceasta trebuie să ascult de medic! Pentru aceasta vă voi cere sacrificiul de a urca scările și vă salut de aici așezat. Este o umilire, dar o ofer pentru țara voastră. Mulțumesc!
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 30.04.2022
Publicarea pe acest sit: 30.04.2022
Etichete: Discursuri, Papa F