Discursul Papei adresat membrilor Fundației Papa Ioan Paul al II-lea

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat membrilor Fundației Papa Ioan Paul al II-lea
vineri, 21 octombrie 2016

Iubiți frați și surori,

Sunt foarte bucuros să vă primesc. Ocazia este oferită de a treizeci și cincea aniversare a activității voastre, care vă permite să trasați un bilanț muncii desfășurate și, în același timp, să priviți la viitor cu noi ținte și noi obiective. Vă salut cordial, începând de la președinte, cardinalul Stanisław Riłko, căruia îi mulțumesc pentru cuvintele cu care a introdus această întâlnire. Îl salut și pe cardinalul Stanisław Dziwisz, care cred că l-a cunoscut destul de bine pe sfântul Ioan Paul al II-lea.

Finalitatea Fundației voastre este să susțină inițiative cu caracter educativ, cultural, religios și caritativ inspirate de figura sfântului Ioan Paul al II-lea, a cărui comemorare liturgică o vom celebra mâine. Acțiunea voastră cuprinde de acum mai multe națiuni, mai ales în Europa orientală, și numeroși studenți au beneficiat de sprijinul vostru pentru a duce la capăt studiile lor. Vă încurajez în continuare în angajarea de promovare și sprijinire în favoarea tinerelor generații, pentru ca să poată înfrunta provocările vieții însuflețite mereu de sensibilitatea evanghelică și spirit de credință. A forma tineretul este o investiție pentru viitor: tinerilor să nu le fie furată niciodată speranța zilei de mâine!

Anul jubiliar pe care-l încheiem ne-a determinat să reflectăm și să medităm asupra măreției Milostivirii Divine într-un timp în care omul, din cauza progreselor în diferite domenii ale tehnicii și științei, tinde să se simtă autosuficient, ca și cum s-ar fi emancipat de orice autoritate superioară, crezând că totul depinde de el însuși. În schimb, creștini fiind, suntem conștienți că totul este dar al lui Dumnezeu și adevărata bogăție nu este banul, care chiar poate să-i facă sclavi, ci iubirea lui Dumnezeu, care ne face liberi.

Este încă vie în mine amintirea călătoriei în Polonia, unde am experimentat bucuria credinței la Ziua Mondială a Tineretului. Pământul polonez a avut doi mari fii în sfânta Faustina Kowlaska și sfântul Ioan Paul al II-lea, ambii apostoli ai Milostivirii Divine. Sfântul Papă se exprima astfel în enciclica Dives in misericordia: „Isus, mai ales prin stilul său de viață și prin acțiunile sale, a revelat cum în lumea în care trăim este prezentă iubirea, iubirea lucrătoare, iubirea care se adresează omului și îmbrățișează tot ce îi alcătuiește umanitatea. Această iubire se observă mai ales în contact cu suferința, cu nedreptatea, cu sărăcia, în contact cu întreaga „condiție umană” istorică, ce manifestă în diferite feluri limitele și fragilitatea omului, fizică și morală” (nr. 3). Sfânta Faustina, în Jurnalul său, nota un îndemn adresat ei de către Domnul Isus: „Fiica mea, observă inima mea milostivă și reprodu în inima ta și în acțiunile tale mila mea, în așa fel încât tu însăți, care proclami în lume milostivirea mea, să fii înflăcărată de ea” (nr. 1688).

Fie ca aceste cuvinte, și mai ales exemplele de viață ale acestor doi martori luminoși, să poată inspira mereu angajarea voastră generoasă. Fecioara Maria, Mater Misericordiae, să vă păzească și să vă însoțească. Vă binecuvântez din inimă pe voi toți și familiile și comunitățile voastre; și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; ITRC.ro
Publicarea în original: 21.10.2016
Publicarea pe acest sit: 21.10.2016
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.