Discursul Papei adresat Consiliului de Securitate al Națiunilor

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat Consiliului de Securitate al Națiunilor
miercuri, 14 iunie 2023

[citit de E.S. Mons. Paul R. Gallagher, secretar pentru Raporturile cu Statele și Organizațiile Internaționale]

Doamnă președinte al Consiliului de Securitate,
Domnule secretar general,
Dragă frate, mare imam de Al-Azhar,
Doamnelor și domnilor!

Mulțumesc pentru invitația respectuoasă de a vă adresa cuvântul, pe care am primit-o cu bunăvoință, pentru că trecem printr-un moment crucial pentru omenire, în care pacea pare să moară în fața războiului. Conflictele cresc și stabilitatea este pusă tot mai mult în pericol. Trăim un al treilea război mondial pe bucăți care cu cât trece timpul, cu atât pare să se extindă. Consiliul, care are ca mandat de a veghea asupra securității și asupra păcii în lume, în ochii popoarelor pare uneori neputincios și paralizat. Dar munca voastră, apreciată de Sfântul Scaun, este esențială pentru promovarea păcii și tocmai pentru asta aș vrea să vă invit, în mod întristat, să înfruntați problemele comune depărtându-vă de ideologii și particularisme, de viziuni și interese de parte, și să cultivați o unică intenție: să vă străduiți pentru binele întregii omeniri. De fapt, de la Consiliu se așteaptă să respecte și să aplice „Carta Națiunilor Unite cu transparență și sinceritate, fără scopuri secundare, ca un punct de referință obligatoriu de dreptate și nu ca un instrument pentru a masca intenții ambigue”[1].

În lumea globalizată de astăzi suntem cu toții mai apropiați, dar nu mai frați pentru asta. Dimpotrivă, suferim de o lipsă de fraternitate, care reiese din atâtea situații de nedreptate, sărăcie și inegalitate, din lipsa unei culturi a solidarității. „Noile ideologii, caracterizate de individualism larg răspândit, egocentrism și consumism materialist, slăbesc legăturile sociale, alimentând acea mentalitate de «risipă», care duce la disprețuirea și abandonarea celor mai slabi, a celor care sunt considerați «inutili». Astfel, conviețuirea umană devine tot mai asemănătoare cu un simplu do ut des pragmatic și egoist”[2]. Dar cel mai rău efect al acestei lipse de fraternitate sunt conflictele armate și războaiele, care fac dușmani nu numai persoanele, ci popoare întregi, și ale căror consecințe negative au repercusiuni timp de generații. Odată cu nașterea Națiunilor Unite părea că omenirea a învățat, după două conflicte mondiale teribile, să se îndrepte către o pace mai stabilă, să devină în sfârșit o familie de națiuni. În schimb, se pare că se întoarce din nou în istorie, odată cu apariția unor naționalisme închise, exagerate, mâniate și agresive, care au aprins conflicte nu numai anacronice și depășite, ci și mai violente[3].

Ca om de credință, cred că pacea este visul lui Dumnezeu pentru omenire. Dar constat, din păcate, că, din cauza războiului, acest vis minunat se transformă într-un coșmar. Desigur, din punct de vedere economic, războiul atrage adesea mai mult decât pacea, deoarece favorizează câștigurile, dar întotdeauna pentru puțini și în detrimentul bunăstării unor populații întregi; prin urmare, banii câștigați cu vânzarea armelor sunt bani murdari de sânge nevinovat. Este nevoie de mai mult curaj pentru a renunța la profituri ușoare pentru a păstra pacea decât pentru a vinde arme din ce în ce mai sofisticate și puternice. Este nevoie de mai mult curaj pentru a căuta pacea decât pentru a duce război. Este nevoie de mai mult curaj pentru a favoriza întâlnirea decât confruntarea, pentru a sta la mesele negocierilor decât pentru a continua ostilitățile.

Pentru a construi pacea trebuie să ieșim din logica legitimității războiului: dacă el ar fi putut fi valabil în vremurile trecute, în care conflictele armate aveau o sferă mai restrânsă, astăzi, cu armele nucleare și de distrugere în masă, câmpul de luptă a devenit practic nelimitat și efectele au devenit potențial catastrofale. A sosit momentul să spunem serios „nu” războiului, să afirmăm că războaiele nu sunt drepte, dar că numai pacea este dreaptă: o pace stabilă și durabilă, nu construită pe echilibrul precar al descurajării, ci pe fraternitatea care unește. Într-adevăr, călătorim pe același pământ, toți frați și surori, locuitori ai singurei case comune, și nu putem ascunde cerul sub care trăim cu norii naționalismelor. Unde vom ajunge dacă fiecare gândește doar pentru sine? Prin urmare, cei care lucrează pentru construirea păcii trebuie să promoveze fraternitatea. Este o muncă artizanală care cere pasiune și răbdare, experiență și clarviziune, tenacitate și dăruire, dialog și diplomație. Și ascultare: ascultare a strigătului celor care suferă din cauza conflictelor, în special al copiilor. Ochii lor plini de lacrimi ne judecă; viitorul pe care îl pregătim pentru ei va fi tribunalul alegerilor noastre prezente.

Pacea este posibilă, dacă este dorită cu adevărat! Ea ar trebui să găsească în Consiliul de Securitate „trăsăturile sale fundamentale, pe care o concepție eronată despre pace ne face să le uităm cu ușurință: pacea trebuie să fie rațională, nu pasională, mărinimoasă, nu egoistă; pacea nu trebuie să fie inertă și pasivă, ci dinamică, activă și progresivă în conformitate cu exigențele juste ale drepturilor omului declarate și echitabile care cer exprimări noi și mai bune; pacea nu trebuie să fie slabă, ineptă și servilă, ci puternică fie pentru rațiunile morale care o justifică, fie pentru consensul unit al națiunilor care trebuie să o susțină”[4].

Mai avem timp să scriem un nou capitol de pace în istorie: putem face în așa fel încât războiul să aparțină trecutului și nu viitorului. Discuțiile din cadrul Consiliului de Securitate sunt menite pentru aceasta și la aceasta folosesc. Aș vrea să subliniez încă o dată un cuvânt, pe care îmi place să îl repet, deoarece îl consider decisiv: fraternitatea. El nu poate rămâne o idee abstractă, ci trebuie să devină punctul de plecare concret: este de fapt „o dimensiune esențială a omului, care este o ființă relațională. Conștiința vie a acestei relaționalități ne conduce să vedem și să tratăm fiecare persoană ca pe o adevărată soră și un adevărat frate; fără ea devine imposibilă construirea unei societăți drepte, a unei păci solide și durabile”[5].

Pentru pace, pentru fiecare inițiativă și proces de pace asigur sprijinul meu, rugăciunea mea și cea a credincioșilor catolici. Doresc din inimă ca nu numai Consiliul de Securitate, ci întreaga Organizație a Națiunilor Unite, toate statele sale membre și fiecare dintre oficialii săi să poată oferi un serviciu eficace omenirii, asumând responsabilitatea de a păzi nu numai propriul viitor, ci și pe cel al tuturor, cu îndrăzneala de a reînnoi acum, fără teamă, ceea ce este necesar pentru a promova fraternitatea și pacea întregii planete. „Fericiți făcătorii de pace” (Mt 5,9).

Note:

[1] Discurs adresa membrilor Adunării Generale al Organizației Națiunilor Unite, 25 septembrie 2015.
[2] Mesaj pentru a XLVII-a Zi Mondială a Păcii, 1 ianuarie 2014.
[3] Cf. Enciclica Fratelli tutti, nr. 11.
[4] Sf. Paul al VI-lea, Mesajul pentru a VI-a Zi Mondială a Păcii, 1 ianuarie 1973.
[5] Mesaj pentru a XLVII-a Zi Mondială a Păcii, 1 ianuarie 2014.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 14.06.2023
Publicarea pe acest sit: 14.06.2023
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.