Discursul Papei adresat artiştilor de la „Concertul de Crăciun” din Vatican

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat artiștilor de la „Concertul de Crăciun” din Vatican
vineri, 14 decembrie 2018

Dragi prieteni,

Ne pregătim pentru celebrarea Crăciunului. Evenimentul nașterii lui Isus, în urmă cu două mii de ani, a avut loc într-un context cultural precis. Astăzi, Crăciunul este sărbătorit în toate părțile lumii și se manifestă după obiceiurile și tradițiile cele mai diferite, generând multiple reprezentări, la care și voi artiștii contribuiți cu talentele voastre și pasiunea voastră.

Crăciunul este mereu nou, pentru că ne invită să ne renaștem în credință, să ne deschidem la speranță, să reaprindem caritatea. Anul acesta, îndeosebi, ne cheamă să reflectăm asupra situației atâtor bărbați, femei și copii din timpul nostru – migranți, evacuați și refugiați – în marș pentru a fugi de războaie, de mizeriile provocate de nedreptățile sociale și de schimbările climatice. Pentru a părăsi totul – casă, rude, patrie – și a înfrunta necunoscutul, cu siguranță au îndurat o situație foarte grea!

Și Isus provenea „dintr-un alt loc”. Locuia în Dumnezeu Tatăl, cu Duhul Sfânt, într-o comuniune de înțelepciune, lumină și iubire, pe care El a venit să ne-o aducă prin venirea sa pe lume. A venit să locuiască în mijlocul nostru, în mijlocul limitelor noastre și al păcatelor noastre, pentru a ne dărui iubirea Preasfintei Treimi. Și ca om ne-a arătat „calea” iubirii, adică slujirea, făcută cu umilință, până la dăruirea vieții.

Când ura violentă a lui Irod s-a abătut asupra teritoriului Betleem, Sfânta Familie din Nazaret a trăit neliniștea persecuției și, condusă de Dumnezeu, s-a refugiat în Egipt. Micul Isus ne amintește astfel că jumătate dintre refugiații de astăzi, în lume, sunt copii, victime nevinovate ale nedreptăților umane.

La aceste drame Biserica răspunde cu atâtea inițiative de solidaritate și asistență, de ospitalitate și primire. Este mereu mult de făcut, există atâtea suferințe de alinat și probleme de rezolvat. Este nevoie de o coordonare mai mare, de acțiuni mai organizate, în măsură să îmbrățișeze fiecare persoană, grup și comunitate, conform planului de fraternitate care-i unește pe toți. Iată pentru ce este necesar a face rețea.

A face rețea cu educația, înainte de toate, pentru a-i instrui pe cei mai mici dintre migranți, adică aceia care în loc să stea în băncile școlii, ca atâția de vârsta lor, petrec zilele făcând marșuri lungi pe jos, sau cu mijloace de noroc și periculoase. Și ei au nevoie de o formare pentru a putea într-o zi de mâine să lucreze și să participe ca niște cetățeni conștienți la binele comun. Și în același timp este vorba de a ne educa pe toți la primire și la solidaritate, pentru a evita ca migranții și refugiații să întâlnească, pe drumul lor, indiferență sau, mai rău, intoleranță.

A face rețea cu educația înseamnă a permite persoanelor de a se ridica în picioare, de a porni din nou la drum cu demnitate deplină, cu forța și curajul pentru a înfrunta viața valorizând propriile talente și propria hărnicie.

A face rețea cu educația este o soluție valabilă pentru a deschide larg porțile lagărelor de refugiați, a permite tinerilor migranți de a se insera în societățile noi, întâlnind solidaritate, generozitate și promovându-le la rândul lor.

Mulțumesc proiectului de la Misiuni Don Bosco din Uganda și celui de la Scholas Occurrentes din Irak, pentru că au primit acest apel de „a face rețea cu educația”, cooperând la transmiterea mesajului de speranță al Crăciunului.

Din totdeauna misiunea Bisericii s-a manifestat și prin creativitatea și genialitatea artiștilor, pentru că ei, cu operele lor, reușesc să ajungă până la locurile cele mai intime ale conștiinței bărbaților și femeilor din orice timp. Pentru aceasta, spre voi cei prezenți aici se îndreaptă mulțumirea mea și încurajarea mea de a continua în munca voastră, pentru a aprinde în fiecare inimă căldura și duioșia Crăciunului. Mulțumesc și concert plăcut!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 14.12.2018
Publicarea pe acest sit: 14.12.2018
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.