Discursul Papei adresat angajaților Sfântului Scaun

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat angajaților Sfântului Scaun și
ai statului Cetatea Vaticanului, însoțiți de rude

joi, 23 decembrie 2020

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Îi mulțumim lui Dumnezeu care ne face să ne întâlnim pentru a ne adresa urările de Crăciun fericit. Din inimă vă urez vouă tați, mame, copii, bunici, și tuturor celor dragi ai voștri. Fie ca Isus să se poată naște în inimile voastre și în familiile voastre. Și cum se naște Isus? În iubire. Nu există un alt drum. O spune și un vestit cânt sacru: „Unde-i iubire, acolo-i Dumnezeu”. Acolo se naște Dumnezeu, se naște unde iubirea devine concretă, devine apropiere, devine duioșie, devine compasiune. Acolo-i Dumnezeu.

Dacă, de exemplu, în familie este bunica sau bunicul care nu  mai pot ieși cu ușurință, atunci să mergem să o vizităm sau să-l vizităm, cu atențiile pe care le cere pandemia, dar să mergem, să nu-i lăsăm singuri. Și dacă nu putem să mergem, să le dăm un telefon și să vorbim un pic. Dar mai ales, imediat ce este posibil, să mergem la ei și să stăm un pic cu ea sau cu el. Cu privire la acest lucru al bunicilor mă opresc un pic, pentru că în această cultură a rebutului bunicii sunt rebutați mult. „Da, se simt bine, stau acolo…”: nu intră în viață. Îmi vine în minte un lucru care, copil fiind, mi l-a povestit una din bunicile mele. Era o familie unde bunicul locuia cu ei și bunicul îmbătrânea. Și după aceea, la prânz sau la cină, când lua supa, se murdărea. Și la un moment dat, tatăl a spus: „Nu putem trăi așa, pentru că nu putem invita prieteni, cu bunicul… Voi face în așa fel încât bunicul să mănânce și să ia masa în bucătărie. Îi voi face o măsuță frumoasă”. Și așa s-a întâmplat. După o săptămână, se întoarce acasă și îl găsește pe copilul de zece ani care se joacă folosind lemn, cuie, ciocan… „Ce faci?” – „O măsuță, tată” – „Dar pentru ce?” – „Pentru tine, când vei fi bătrân”. Să nu uităm că ceea ce semănăm noi, copiii noștri vor face cu noi. Vă rog, nu-i neglijați pe bunici, nu-i neglijați pe bătrâni: sunt înțelepciunea. „Da, dar el mi-a făcut viața imposibilă…”. Iartă, uită, așa cum Dumnezeu te va ierta pe tine. Dar să nu-i uitați pe bătrâni, pentru că această cultură a rebutului îi lasă deoparte, mereu. Scuzați-mă, dar mie îmi este la inimă să vorbesc despre bunici și aș vrea ca toți să mergem pe acest drum.

Preaiubiților, aș vrea să vă urez ca acest Crăciun să vă aducă un pic de seninătate, în special dacă trăiți o perioadă grea, cu preocupări… Fiecare familie le are, dar uneori sunt situații mai dificile. Mă rog pentru ca aceia care au nevoie mai mare să primească darul seninătății, personale și familiale. Pandemia a provocat multe probleme familiilor, probleme fie economice, fie psihologice. Mă gândesc la copii, la adolescenți, care au resimțit în mod deosebit perioadele de izolare și de didactică la distanță. Dar fiecare vârstă a avut problemele sale cu pandemia.

Și cât privește locul de muncă, așa cum vă spuneam în urmă cu un an, am încercat să garantăm ocupația; ne-am angajat să nu lăsăm pe nimeni fără loc de muncă. Desigur, gestionarea perioadei de închidere n-a fost ușoară; știu că au existat unele probleme, știu asta; sper ca să se poată găsi soluții satisfăcătoare prin dialog, încercând să ne venim în întâmpinare, respectând mereu drepturile muncitorilor și binele comun.

Să cerem pentru asta mijlocirea sfântului Iosif: el este „competent” în domeniul muncii! Dar nu numai atât. Dimpotrivă, în realitate, el este înainte de toate păzitorul lui Isus și al Fecioarei Maria. și de aceea este și patronul Bisericii. Așa cum știți, tot anul acesta a fost dedicat sfântului Iosif: am fost foarte bucuros pentru asta, și sper că v-a ajutat să-l simțiți mai aproape, mai prezent în viața voastră, în familiile voastre. Lui îi puteți încredința anumite situații un pic complicate, în care ne dăm seama că forțele noastre nu sunt îndeajuns, că nu există soluții la îndemână. Atunci vă puteți adresa sfântului Iosif, în rugăciune. El este unul cu puține cuvinte – în Evanghelie nu vorbește niciodată, nu există cuvinte ale lui Iosif –, cu puține cuvinte dar cu multe fapte. Încercați. Un om care ascultă voința lui Dumnezeu și o pune în practică, fără șovăieli. Eu îl rog mereu, pentru această nevoie, pentru alta, pentru alta, și el răspunde mereu.

Și știți în ce mod îi revela Dumnezeu voința sa? În vis, în timp ce el dormea. Acesta este un fapt relatat de Evanghelii și are și un sens simbolic: nu este vorba numai de vise în sens psihologic, ci de revelații ale planului divin, pe care el le primea în vis și după aceea, când se trezea, imediat realiza. Vedem asta de patru ori: prima, când trebuie să o ia pe Maria ca soție; a doua, când Irod amenință viața lui Isus și trebuie să fugă în Egipt; a treia, când este momentul de a se întoarce în patrie; și a patra, când este vorba de a se stabili la Nazaret. Toate aceste „indicații de parcurs” Domnul le-a dat lui Iosif în vis, printr-un înger. Dar nu erau fantezii, halucinații, dimpotrivă, erau mesaje foarte aderente la realitate, destinate să conducă drumul Sfintei Familii. Erau manifestarea Providenței lui Dumnezeu.

Și asupra acestui cuvânt, Providență, să ne oprim un moment. Așa cum ne învață istoria lui Iosif și Maria, familia este locul privilegiat în care se experimentează Providența lui Dumnezeu. De aceea vreau să vă urez și vouă, fiecăreia dintre familiile voastre, tocmai asta: să trăiți experiența mâinii paterne a lui Dumnezeu care conduce pașii noștri pe căile sale, pentru binele soților, pentru binele copiilor, pentru binele întregii familii. Planurile lui Dumnezeu nu sunt clare întotdeauna; adesea se manifestă cu timpul, cer răbdare; cer mai ales credință, atâta încredere că Dumnezeu vrea numai și întotdeauna binele, cel mai mare bine pentru noi și pentru cei dragi ai noștri. Și atunci trebuie să facem ca sfântul Iosif: să ne abandonăm lui Dumnezeu – asta înseamnă visul – pentru a primi mesajele sale.

Eu mă rog pentru voi. Rugați-vă și voi unii pentru alții, astfel comunitatea de muncă se consolidează, devine mai unită. Vă mulțumesc pentru că ați venit la această întâlnire. Îl rog pe sfântul Iosif și o rog pe Sfânta Fecioară Maria să vă însoțească pe drumul vostru, și Isus, Mântuitorul, să umple de bucurie și de pace inimile voastre și casele voastre. Vouă tuturor și familiilor voastre vă urez Crăciun fericit. Și vă mulțumesc pentru toată munca pe care o faceți aici: multe mulțumiri!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 23.12.2021
Publicarea pe acest sit: 23.12.2021
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.