Discursul Arhiepiscopului anglican adresat Papei

Salutul Arhiepiscopului de Canterbury
Dr. Rowan Williams
adresat Papei Ioan Paul al II-lea
4 octombrie 2003

Sanctitate, iubit frate în Cristos,

Am marea bucurie de a vă saluta în această primă vizită a mea la Scaunul lui Petru. De la vizita predecesorului meu Dr. Geoffrey Fisher din 1960, fiecare Arhiepiscop de Canterbury a fost binevenit aici, și a găsit conștientizarea colegialității și a iubirii creștine. În 1966, Papa Paul al VI-lea i-a oferit Arhiepiscopului Michael Ramsey inelul său episcopal, care a fost prețuit de succesorii lui și pe care îl port astăzi. Mă bucur pentru oportunitatea de a vă putea mulțumi pentru darul personal al unei crucii pectorale, pe care mi-ați trimis-o cu ocazia intronizării mele de la începutul acestui an. În timp ce îmi asum noul minister apreciez profund acest semn al unei îndatoriri împărtășite, aceea de a purta crucea lui Cristos.

Acea ocazie a fost și o oportunitate de a lega prietenie cu Eminența Sa Cardinalul Walter Kasper. Până atunci ne-am întâlnit în privat și am împărtășit o platformă, discutând despre viziunea noastră asupra unității Bisericii creștine. Ieri ne-am întâlnit la birourile Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și am discutat oficial despre posibilitățile și provocările drumului pe care să îl parcurgem împreună de-acum înainte. Eminența Sa Cardinalul Cormac Murphy O’Connor, Arhiepiscop de Westminster, a devenit și el un coleg apropiat și un drag prieten. M-am bucurat că am putut semna împreună cu el și cu alți lideri ai Bisericilor din Anglia un Acord de colaborare, rugăciune și studiu împreună. În harul lui Dumnezeu, putem crește împreună prin această prietenie caldă și prin împărtășirea misiunii.

Aici, la Scaunul lui Petru, de unde a fost trimis Augustin pentru a fi primul Arhiepiscop de Canterbury, sunt bucuros să reafirm angajarea mea pentru deplina, vizibila unitate a Bisericii lui Cristos. Este o viziune pe care știu că o împărtășiți, și mă bucur de credința de la Botez pe care o mărturisim împreună și de creșterea prieteniei dintre Bisericile noastre. Am moștenit cu recunoștință munca teologică realizată de Comisia Internațională Anglicano – Catolică timp de treizeci de ani, și privesc înainte la îndeplinirea mandatului lor prezent prin acordul stabilit referitor la Sfânta Fecioară Maria. Sunt încurajat și de crearea Comisiei Internaționale Anglicano – Catolice pentru Unitate și Misiune și de posibilitățile pe care le caută pentru a duce convergența noastră teologică la rezultate practice care vor îmbogăți viețile Comuniunilor noastre.

Pentru mine este o mare bucurie să mă aflu aici, în această lună a jubileului de argint de la alegerea dumneavoastră. În ultimii douăzeci și cinci de ani, pontificatul dumneavoastră a fost un izvor de întărire pentru nenumărați creștini, atât în cadrul familiei Bisericii Catolice cât și în afara ei. Invitația adresată de Sanctitatea voastră liderilor Bisericilor și teologilor de a se angaja împreună cu dumneavoastră într-un dialog răbdător și fratern în ce privește ministerul petrin este un semn al generozității și deschiderii, și voi fi bucuros să particip la reflecția asupra posibilei împărtășiri a Primatului iubirii și al slujirii. Mă bucur că pot să îl prezint pe noul meu reprezentat la Sfântul Scaun, Episcopul John Flack, pe care știu că îl veți primi cu căldura și ospitalitatea arătate predecesorilor săi. Ministerul lui, și cel al Centrului Anglican al cărui Director este, constituie un semn al angajării Comuniunii Anglicane în acest dialog și un mijloc pentru creșterea noastră într-o mai profundă înțelegere și colegialitate. Mă rog să putem continua să aprofundăm comuniunea pe care o împărtășim, până ce porunca Domnului nostru va fi îndeplinită pentru ca toți să fie una în El.

Autor: Arhiepiscopul anglican Rowan Williams
Traducător: Cristina Grigore
Copyright: Catholica.ro
Publicarea în original: 04.10.2003
Publicarea pe acest sit: 06.10.2003
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.