Audiența generală de miercuri

Călătoria apostolică în Canada
miercuri, 3 august 2022

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi aș vrea să împărtășesc cu voi câteva reflecții despre călătoria apostolică pe care am făcut-o în Canada în zilele trecute. A fost vorba despre o călătorie diferită de celelalte. De fapt, motivația principală era aceea de a întâlni populațiile originare pentru a le exprima apropierea mea și durerea mea și a cere iertare – a cere iertare – pentru răul provocat lor de acei creștini, între care mulți catolici, care în trecut au colaborat la politicile de asimilare forțată și de izolare ale guvernelor epocii.

În acest sens, în Canada a fost întreprins un parcurs pentru a scrie o nouă pagină a drumului pe care de mult timp Biserica îl parcurge împreună cu popoarele indigene. Și de fapt motoul călătoriei „A merge împreună” explică un pic asta. Un drum de reconciliere, de vindecare, care presupune cunoașterea istorică, ascultarea supraviețuitorilor, conștientizarea și mai ales convertirea, schimbarea de mentalitate. Din această aprofundare rezultă că, pe de o parte, unii bărbați și femei din Biserică au fost printre cei mai hotărâți și curajoși susținători ai demnității populațiilor autohtone, luându-le apărarea și contribuind la cunoașterea limbilor și culturilor lor; dar, pe de altă parte, din păcate n-au lipsit creștini, adică preoți, călugări, călugărițe, laici care au participat la programele care astăzi înțelegem că sunt inacceptabile precum și contrare Evangheliei. Și pentru aceasta am mers să cer iertare în numele Bisericii.

Așadar a fost un pelerinaj penitențial. Au fost multe momentele bucuroase, dar simțul și tonul în ansamblu a fost reflecție, căință și reconciliere. În urmă cu patru luni am primit în Vatican, în grupuri distincte, reprezentanții popoarelor originare: au fost în total șase reuniuni, pentru a pregăti un pic această întâlnire.

Marile etape ale pelerinajului au fost trei: prima, la Edmonton, în partea de vest a țării. A doua, la Québec, în partea de est. Și a treia în nord, la Iqualit, la circa 3.000 km de cercul polar arctic. Prima întâlnire s-a desfășurat la Masqwacis, care înseamnă „colina ursului”, unde s-au adunat din toată țara conducători și membri ai principalelor grupuri indigene: First Nations, Métis și Inuit. Împreună am comemorat: comemorarea bună a istoriei milenare a acestor popoare, în armonie cu pământul lor: acesta este unul din cele mai frumoase lucruri ale popoarelor originare, armonia cu pământul. Nu maltratează niciodată creația, niciodată. În armonie cu pământul. Și am adunat și comemorarea dureroasă a samavolniciilor îndurate, și în școlile rezidențiale, din cauza politicilor de asimilare culturală.

După comemorare, al doilea pas al drumului nostru a fost cel al reconcilierii. Nu un compromis între noi – ar fi o iluzie, o punere în scenă – ci a ne lăsa reconciliați de Cristos, care este pacea noastră (cf. Ef 2,14). Am făcut asta ținând ca referință figura copacului, centrală în viața și în simbologia popoarelor indigene.

Comemorare, reconciliere și apoi vindecare. Am făcut acest al treilea pas al drumului pe malurile Lacului Sfânta Ana, chiar în ziua sărbătorii sfinților Ioachim și Ana. Toți putem să luăm din Cristos, izvor de apă vie, și acolo, în Isus, am văzut apropierea Tatălui care ne dă vindecarea rănilor precum și iertarea păcatelor.

Din acest parcurs de comemorare, reconciliere și vindecare izvorăște speranța pentru Biserică, în Canada și în orice loc. Și acolo, figura discipolilor din Emaus, care după ce au mers cu Isus Cristos, cu El și grație Lui au trecut de la eșec la speranță (cf. Lc 24,13-35).

Cum spuneam la început, drumul împreună cu popoarele indigene a constituit axa portantă a acestei călătorii apostolice. Pe ea s-au stabilit cele două întâlniri cu Biserica locală și cu autoritățile țării, căror autorități doresc să le reînnoiesc recunoștința mea sinceră pentru marea disponibilitate și pentru primirea cordială pe care mi-au rezervat-o mie și colaboratorilor mei. Și episcopilor, la fel. În fața guvernanților, a conducătorilor indigeni și a corpului diplomatic am reafirmat voința concretă a Sfântului Scaun și a comunităților catolice locale de a promova culturile originare, cu parcursuri spirituale corespunzătoare și cu atenție față de obiceiurile și față de limbile popoarelor. În același timp, am afirmat că mentalitatea colonizatoare se prezintă astăzi sub diferite forme de colonizări ideologice, care amenință tradițiile, istoria și legăturile religioase ale popoarelor, aplatizând diferențele, concentrându-se numai pe prezent și neglijând adesea obligațiile față de cei mai slabi și fragili. Așadar este vorba de a recupera un echilibru sănătos, de a recupera armonia, care mai mult decât un echilibru, este altceva; a recupera armonia între modernitate și culturile ancestrale, între secularizare și valorile spirituale. Și asta interpelează direct misiunea Bisericii, trimisă în toată lumea să mărturisească, să „semene” o fraternitate universală care respectă și promovează dimensiunea locală cu bogățiile sale multiple (cf. Enciclica Fratelli tutti, 142-153). Am spus deja, dar vreau să reafirm mulțumirea mea autorităților civile, doamnei guvernator general, primului ministru, autorităților locale din locurile unde am mers: mulțumesc mult pentru modul în care au favorizat realizarea propunerilor și gesturilor pe care le-am amintit. Și doresc să le mulțumesc episcopilor mai ales pentru unitatea episcopatului: realizarea scopurilor călătoriei a fost posibilă pentru că episcopii erau uniți, și unde este unitate se poate merge înainte. Pentru aceasta aș vrea să subliniez asta și să le mulțumesc episcopilor din Canada pentru această unitate.

Și sub semnul speranței a fost ultima întâlnire, în ținutul lui Inuit, cu tineri și bătrâni. Și vă asigur că în aceste întâlniri, mai ales în ultima, a trebuit să simt ca niște palme durerea acelor oameni: bătrânii care au pierdut copiii și nu știau ce s-a întâmplat cu ei, prin această politică de asimilare. A fost un moment foarte dureros, dar trebuia să fiu de față: trebuie să fim prezenți în fața greșelilor noastre, a păcatelor noastre. Și în Canada acesta este un binom-cheie, tineri și bătrâni, este un semn al timpurilor: tineri și bătrâni în dialog pentru a merge împreună în istorie între comemorare și profeție, care sunt în acord. Tăria și acțiunea pacifică a popoarelor indigene din Canada să fie exemplu pentru toate populațiile originare să nu se închidă, ci să ofere contribuția lor indispensabilă pentru o omenire mai fraternă, care să știe să iubească creația și pe Creator, în armonie cu creația, în armonie între voi toți.

Apel

Mâine este a doua aniversare a exploziei din portul din Beirut. Gândul meu se îndreaptă spre familiile victimelor din acel eveniment dezastruos și spre iubitul popor libanez: mă rog pentru ca fiecare să poată fi mângâiat de credință și întărit de dreptate și de adevăr, care nu poate fi ascuns niciodată.

Doresc ca Libanul, cu ajutorul comunității internaționale, să continue să parcurgă drumul de „renaștere”, rămânând fidel față de propria vocație de a fi țară de pace și de pluralism, unde comunitățile de religii diferite să poată trăi în fraternitate.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 03.08.2022
Publicarea pe acest sit: 03.08.2022
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.