Audiența generală de miercuri

Cateheze despre pasiunea pentru evanghelizare:
zelul apostolic al credinciosului
17. Martori: Sfânta Mary MacKillop
miercuri, 28 iunie 2023

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi trebuie să avem un pic de răbdare, cu această căldură! Mulțumesc pentru că ați venit pe această căldură, cu acest soare, multe mulțumiri pentru vizita voastră.

foto: Vatican Media

În această serie de cateheze despre zelul apostolic, întâlnim unele figuri exemplare de bărbați și femei din orice timp și loc, care și-au dat viața pentru evanghelie. Astăzi mergem departe, în Oceania, un continent alcătuit din foarte multe insule, mari și mici. Credința în Cristos, pe care atâția emigrați europeni au dus-o în acele ținuturi, s-a înrădăcinat repede și a produs roade îmbelșugate (cf. Exortația apostolică post-sinodală Ecclesia in Oceania, 6). Între aceștia este o călugăriță extraordinară, Sfânta Mary MacKillop (1842-1909), fondatoare a Surorilor Sfântului Iosif al Preasfintei Inimi, care și-a dedicat viața formării intelectuale și religioase a săracilor în Australia rurală.

Mary MacKillop se naște pe lângă Melbourne din părinți emigrați în Australia din Scoția. De tânără, s-a simțit chemată de Dumnezeu ca să-l slujească și să-l mărturisească nu numai prin cuvinte, ci mai ales cu o viață transformată de prezența lui Dumnezeu (cf. Evangelii gaudium, 259). Ca Maria Magdalena, care cea dintâi l-a întâlnit pe Isus înviat și a fost trimisă să răspândească vestea bună și să atragă pe alții la întâlnirea cu Dumnezeu cel viu.

Citind cu înțelepciune semnele timpurilor, ea a înțeles că pentru ea cel mai bun mod de a face asta era prin educarea tinerilor, având conștiința că educația catolică este o formă de evanghelizare. Este o mare formă de evanghelizare. Astfel, dacă putem spune că „fiecare sfânt este o misiune; este un proiect al Tatălui pentru a reflecta și a întrupa, într-un moment determinat al istoriei, un aspect al evangheliei” (Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 19), Mary MacKillop a fost astfel mai ales prin întemeierea de școli.

O caracteristică esențială a zelului său pentru evanghelie consta în a avea grijă de săraci și de marginalizați. Și acest lucru este foarte important: pe drumul sfințeniei, care este drumul creștin, săracii și marginalizații sunt protagoniști și o persoană nu poate merge înainte în sfințenie dacă nu se dedică și lor, într-un mod sau în altul. Ei, care au nevoie de ajutorul Domnului, poartă prezența Domnului. Odată am citit o frază care m-a impresionat; spunea așa: „Protagonistul istoriei este cerșetorul: cerșetorii sunt cei care atrag atenția cu privire la nedreptate, care este marea sărăcie din lume”; se cheltuiesc banii pentru a fabrica arme și nu pentru a produce mâncare… Și nu uitați: nu există sfințenie dacă, într-un mod sau în altul, nu există îngrijire față de cei săraci, față de cei nevoiași, față de cei care sunt un pic la marginea societății. Această îngrijire a celor săraci și a celor marginalizați o determina pe Mary să meargă acolo unde alții nu voiau sau nu puteau să meargă. La 19 martie 1866, sărbătoarea Sfântului Iosif, a deschis prima școală într-un mic târg din sudul Australiei. Au urmat atâtea altele pe care ea și surorile sale le-au întemeiat în comunitățile rurale în Australia și în Noua Zeelandă. S-au înmulțit, pentru că zelul apostolic face astfel: înmulțește operele.

Mary MacKillop era convinsă că scopul educației este dezvoltarea integrală a persoanei fie ca individ, fie ca membru al comunității; și că asta cere înțelepciune, răbdare și caritate din partea fiecărui învățător. De fapt, educația nu constă în a umple capul cu idei: nu, nu este numai asta. În ce constă educația? În însoțirea și încurajarea studenților pe drumul de creștere umană și spirituală, arătându-le cât de mult prietenia cu Isus Înviat dilată inima și face viața mai umană. A educa înseamnă a ajuta să se gândească bine: să se simtă bine – limbajul inimii – și să facă bine – limbajul mâinilor. Această viziune este pe deplin actuală astăzi, când simțim nevoia unui „pact educativ” capabil să unească familiile, școlile și întreaga societate.

Zelul lui Mary MacKillop pentru răspândirea evangheliei printre cei săraci a condus-o să întreprindă și alte diferite opere de caritate, începând de la „Casa Providenței” deschisă la Adelaide pentru a primi bătrâni și copii abandonați. Mary avea multă credință în Providența lui Dumnezeu: era mereu încrezătoare că în orice situație Dumnezeu are grijă. Dar asta nu o scutea de neliniștile și de dificultățile care derivau din apostolatul său, și Maria avea motivații bune: trebuia să plătească facturile, să trateze cu episcopii și preoții locali, să gestioneze școlile și aibă grijă de formarea profesională și spirituală a surorilor sale; și, mai târziu, de problemele de sănătate. Totuși, în toate acestea rămânea liniștită, purtând cu răbdare crucea care este parte integrantă a misiunii.

Într-o ocazie, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Mary i-a spus uneia din surorile sale: „Fiica mea, de mulți ani am învățat să iubesc Crucea”. Nu a capitulat în momentele de încercare și de obscuritate, când bucuria sa era temperată de opoziție și de refuz. Vedeți: toți sfinții au găsit opoziții, și în interiorul Bisericii. Este curios acest lucru. Și ea a avut din acestea. Rămânea convinsă că, și atunci când Domnul îi încredința „pâinea strâmtorării și apa necazului” (Is 30,20), același Domnul avea să răspundă repede la strigătul său și avea să o înconjoare cu harul său. Acesta este secretul zelului apostolic: raportul continuu cu Domnul.

Fraților și surorilor, ucenicia misionară a Sfintei Mary MacKillop, răspunsul său creativ la nevoile Bisericii din timpul său, angajarea sa pentru formarea integrală a tinerilor să ne inspire astăzi pe noi toți, chemați să fim plămadă a evangheliei în societățile noastre aflate în transformare rapidă. Exemplul său și mijlocirea sa să susțină munca zilnică a părinților, a profesorilor, a cateheților și a tuturor educatorilor, pentru binele tinerilor și pentru un viitor mai uman și plin de speranță.

* * *

Mâine vom celebra solemnitatea Sfinților Petru și Paul: exemplul și ocrotirea acestor doi apostoli să susțină pe fiecare dintre noi în urmarea lui Cristos. Mijlocirii lor să-i încredințăm iubita populație ucraineană, pentru ca repede să găsească pacea: se suferă mult, în Ucraina, să nu uităm asta. Tuturor acord binecuvântarea mea.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 28.06.2023
Publicarea pe acest sit: 28.06.2023
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.