Audiența generală de miercuri

Despre călătoria apostolică la Marsilia
cu ocazia „Recontres Méditerranéenes”

miercuri, 27 septembrie 2023

Iubiți frați și surori!

La sfârșitul săptămânii trecute am mers la Marsilia pentru a participa la încheierea lui Rencontres Méditerranéenes, care a implicat episcopi și primari din zona mediteraneeană, împreună cu numeroși tineri, pentru ca privirea să fie deschisă spre viitor. De fapt, evenimentul de la Marsilia era intitulat „Mozaic de speranță”. Acesta este visul, aceasta este provocarea: ca Mediterana să recupereze vocația sa, să fie laborator de civilizație și de pace.

foto: Vatican Media

Mediterana, o știm, este leagăn de civilizații, și un leagăn este pentru viață! Nu este tolerabil ca să devină un mormânt și nici un loc de conflict. Marea Mediterană este ceea ce există mai opus ciocnirii între civilizații, războiului, traficului de ființe umane. Este exact opusul, pentru că Mediterana pune în comunicare Africa, Asia și Europa; nordul și sudul, orientul și occidentul; persoanele și culturile, popoarele și limbile, filozofiile și religiile. Desigur, marea este mereu într-un fel un abis de depășit, și poate să devină și periculoasă. Dar apele sale păstrează comori de viață, valurile sale și vânturile sale poartă ambarcațiuni de orice tip.

De pe malul oriental, în urmă cu două mii de ani, a plecat evanghelia lui Isus Cristos.

[Vestirea sa] nu are loc desigur prin magie și nu se realizează o dată pentru totdeauna. Este rodul unui drum în care fiecare generație este chemată să parcurgă o parte din el, citind semnele timpurilor în care trăiește.

Întâlnirea de la Marsilia a venit după cele asemănătoare desfășurate la Bari în 2020 și la Florența anul trecut. Nu a fost un eveniment izolat, ci pasul înainte dintr-un itinerar, care a avut începuturile sale în „Colocvii Mediteraneene” organizate de primarul Giorgio La Pira, la Florența, la sfârșitul anilor ’50 din secolul trecut. Un pas înainte pentru a răspunde, astăzi, la apelul lansat de Sfântul Paul al VI-lea în enciclica sa Populorum progressio, de a promova „o lume mai umană pentru toți, o lume în care toți să aibă ceva de dat și de primit, fără ca progresul unora să constituie un obstacol pentru dezvoltarea celorlalți” (nr. 44).

De la evenimentul din Marsilia ce anume a rezultat? A rezultat o privire asupra Mediteranei pe care aș defini-o pur și simplu umană, nu ideologică, nu strategică, nu corectă politic și nici instrumentală, umană, adică aptă să refere fiecare lucru la valoarea primară a persoanei umane și a demnității sale inviolabile. Apoi, în același timp, a rezultat o privire de speranță. Acest lucru este astăzi foarte surprinzător: când asculți martorii care au traversat situații inumane sau care le-au împărtășit, și chiar de la ei primești o „mărturisire de speranță”. Este și o privire de fraternitate.

Fraților și surorilor, această speranță, această fraternitate, nu trebuie „să se volatilizeze”, nu, dimpotrivă trebuie să se organizeze, să se concretizeze în acțiuni pe termen lung, mediu și scurt. Pentru ca persoanele, în demnitate deplină, să poată alege de a emigra sau de a nu emigra. Mediterana trebuie să fie un mesaj de speranță.

Dar există un alt aspect complementar: trebuie redată speranță societăților noastre europene, în special noilor generații. De fapt, cum putem să-i primim pe alții, dacă nu avem noi cei dintâi un orizont deschis spre viitor? Tineri săraci în speranță, închiși în privat, preocupați să gestioneze precaritatea lor, cum se pot deschide la întâlnire și la împărtășire? Societățile noastre de atâtea ori îmbolnăvite de individualism, de consumism și de evadări goale au nevoie să se deschidă, să oxigeneze sufletul și spiritul, și atunci vor putea citi criza ca oportunitate și s-o înfrunte în manieră pozitivă.

Europa are nevoie să regăsească pasiune și entuziasm, și la Marsilia pot spune că le-am găsit: în păstorul său, cardinalul Aveline, în preoți și în consacrați, în credincioșii laici angajați în caritate, în educație, în poporul lui Dumnezeu care a demonstrat mare căldură la Liturghia de pe stadionul Vélodrome. Le mulțumesc tuturor și președintelui Republicii, care cu prezența sa a mărturisit atenția Franței întregi față de evenimentul din Marsilia. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, pe care cei din Marsilia o venerează ca Notre Dame de la Garde, să însoțească drumul popoarelor din Mediterana, pentru ca această regiune să devină ceea ce din totdeauna este chemată să fie: un mozaic de civilizație și de speranță.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 27.09.2023
Publicarea pe acest sit: 27.09.2023
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.