Audiența generală de miercuri

Viciile și virtuțile
4. Necurăția
miercuri, 17 ianuarie 2024

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi să ascultăm bine cateheza, pentru că după aceea vom avea circul care va face unele lucruri aici pentru a ne distra.

Continuăm itinerarul nostru despre vicii și virtuți; părinții antici ne învață că, după lăcomie, al doilea „demon”, adică viciu, care stă mereu ghemuit la ușa inimii este cel al necurăției. În timp ce lăcomia este aviditatea față de mâncare, acest al doilea viciu este un soi de „aviditate” față de o altă persoană, adică legătura otrăvită pe care ființele umane o întrețin între ele, în special în sfera sexualității.

foto: Vatican Media

Să fim atenți: în creștinism nu există o condamnare a instinctului sexual. O carte a BiblieiCântarea Cântărilor, este un minunat poem de iubire între doi logodnici. Totuși, această dimensiune așa de frumoasă a umanității noastre, dimensiunea sexuală, dimensiunea iubirii, nu este scutită de pericole, așa încât deja Sfântul Paul trebuie să trateze problema în Prima Scrisoare către Corinteni. Scrie așa: „Se aude de peste tot că ar fi la voi desfrânare și încă o astfel de desfrânare cum nu este nici între păgâni” (5,1). Reproșul Apostolului se referă tocmai la o gestionare nesănătoasă a sexualității din partea unor creștini.

Dar să privim la experiența umană, la experiența îndrăgostirii. Aici sunt mulți soți noi, voi puteți vorbi despre asta! Pentru ce acest mister se întâmplă și pentru ce este o experiență așa de tulburătoare în viața persoanelor, nimeni dintre noi n-o știe. O persoană se îndrăgostește de alta, îndrăgostirea vine. Este una dintre realitățile cele mai surprinzătoare ale existenței. O bună parte dintre cântecele care se ascultă la radio se referă la asta: iubiri care se iluminează, iubiri mereu căutate și niciodată obținute, iubiri încărcate de bucurie sau care chinuiesc până la lacrimi.

Dacă nu este poluată de viciu, îndrăgostirea este unul dintre sentimentele cele mai curate. O persoană îndrăgostită devine generoasă, se bucură să dea cadouri, scrie scrisori și poezii. Încetează să se gândească la sine însăși pentru a fi complet proiectată spre celălalt, este frumos acest lucru. Și dacă îl întrebați pe un îndrăgostit: „Tu pentru ce motiv iubești?”, nu va găsi un răspuns: din multe puncte de vedere iubirea sa este una necondiționată, fără nicio motivație. Nu-i nimic dacă acea iubire, atât de puternică, este și un pic naivă: îndrăgostitul nu cunoaște cu adevărat fața celuilalt, tinde s-o idealizeze, este gata să rostească promisiuni a căror greutate n-o percepe imediat. Însă această „grădină” unde se înmulțesc minunățiile este la adăpost de rău. Ea este desfigurată de demonul necurăției, și acest viciu este deosebit de odios, cel puțin din două motive.

Înainte de toate, pentru că devastează relațiile dintre persoane. Pentru a documenta o realitate de acest gen este suficientă din păcate cronica din toate zilele. Câte relații început în cel mai bun dintre moduri s-au schimbat după aceea în relații toxice, de posedare a celuilalt, lipsite de respect și de sensul limitei? Sunt iubiri în care a lipsit castitatea: virtute care nu trebuie confundată cu abstinența sexuală – castitatea este mai mult decât abstinența sexuală -, ci trebuie legată cu voința de a nu-l poseda niciodată pe celălalt. A iubi înseamnă a-l respecta pe celălalt, a căuta fericirea sa, a cultiva empatie față de sentimentele sale, a se dispune în cunoașterea unui trup, a unei psihologii și a unui suflet care nu sunt ale noastre, și care trebuie să fie contemplate pentru frumusețea pe care o poartă. A iubi înseamnă asta, iar iubirea este frumoasă. În schimb, necurăția își bate joc de toate acestea: necurăția jefuiește, răpește, consumă în grabă mare, nu vrea să-l asculte pe celălalt ci numai propria nevoie și propria plăcere; necurăția consideră orice curtare o plictiseală, nu caută acea sinteză între rațiune, pulsiune și sentiment care ne-ar ajuta să trăim existența cu înțelepciune. Desfrânatul caută numai scurtături: nu înțelege că drumul iubirii trebuie parcurs cu încetineală, și această răbdare, departe de a fi sinonim cu plictiseala, permite să facem fericite raporturile noastre de iubire.

Dar există un al doilea motiv pentru care necurăția este un viciu periculos. Între toate plăcerile omului, sexualitatea are o voce puternică. Implică toate simțurile, locuiește atât în trup, cât și în psihic, și acest lucru este foarte frumos, dar dacă nu este disciplinată cu răbdare, dacă nu este înscrisă într-o relație și într-o istorie unde doi indivizi o transformă într-un dans de iubire, ea se transformă într-un lanț care-l privează pe om de libertate. Plăcerea sexuală, care este un dar al lui Dumnezeu, este amenințat de pornografie: satisfacere fără relație care poate genera forme de dependență. Trebuie să apărăm iubirea, iubirea inimii, a minții, a trupului, iubire curată în dăruirea unul altuia. Și aceasta este frumusețea raportului sexual.

A învinge bătălia împotriva necurăției, împotriva „transformării în lucru” a celuilalt, poate fi o activitate care durează în viață întreagă. Însă răsplata acestei bătălii este cea mai importantă în mod absolut, pentru că este vorba de a proteja acea frumusețe pe care Dumnezeu a scris-o în creația sa atunci când a imaginat iubirea dintre bărbat și femeie, care nu este pentru a se folosi unul pe celălalt, ci pentru a se iubi. Acea frumusețe care ne face să credem că a construi o istorie împreună este mai bine decât a merge la vânătoare de aventuri – există atâția don Juan! -, a cultiva duioșie este mai bine decât a capitula în fața demonului posedării – iubirea adevărată nu posedă, se dăruiește -, a sluji este mai bine decât a cuceri. Pentru că dacă nu este iubirea, viața este tristă, este singurătate tristă. Mulțumesc.

________________

APEL

Exprim apropierea și solidaritatea mea de victimele, toate civile, ale atacului cu bombe care a lovit zona urbană din Erbil, capitala regiunii autonome din Kurdistanul irakian. Relațiile bune între vecini nu se construiesc cu asemenea acțiuni, ci cu dialogul și colaborarea. Cer tuturor să evite orice pas care crește tensiunea în Orientul Mijlociu și în celelalte scenarii de război.

* * *

Mâine începe Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care anul acesta are ca temă: „Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău… și să-l iubești pe aproapele ca pe tine însuți” (cf. Lc 10,27). Vă invit să ne rugăm, pentru ca toți creștinii să ajungă la comuniunea deplină și să dea o unanimă mărturie de iubire față de toți, în special față de cei mai fragili.

Și să nu uităm țările care sunt în război, să nu uităm Ucraina, să nu uităm Palestina, Israel, să nu uităm locuitorii din Fâșia Gaza care suferă mult. Să ne rugăm pentru atâtea victime ale războiului, atâtea victime. Războiul distruge mereu, războiul nu seamănă iubire, seamănă ură. Războiul este o adevărată înfrângere umană. Să ne rugăm pentru oamenii care suferă în război.

Pentru toți binecuvântarea mea!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 17.01.2024
Publicarea pe acest sit: 17.01.2024
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.