Cateheze despre sensul și valoarea bătrâneții:
17. „Bătrânul de zile”. Bătrânețea asigură cu privire
la destinația spre viața care nu mai moare
miercuri, 17 august 2022
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Cuvintele din visul lui Daniel, pe care le-am ascultat, evocă o viziune a lui Dumnezeu misterioasă și în același timp strălucitoare. Ea este reluată la începutul cărții Apocalipsului și referitoare la Isus Înviat, care apare vizionarului ca Mesia, Preot și Rege, veșnic, atotștiutor și neschimbător (1,12-15). El își pune mâna pe umărul vizionarului și îl asigură: „Nu te teme! Eu sunt cel dintâi și cel de pe urmă, și cel viu. Am fost mort și iată că sunt viu în vecii vecilor” (v. 17-18). Astfel dispare ultima barieră a fricii și a neliniștii pe care teofania a provocat-o mereu: cel viu ne asigură, ne dă siguranță. Și el a murit, dar acum ocupă locul care îi este destinat: acela al celui dintâi și al celui din urmă.
În această împletire a simbolurilor – aici sunt multe simboluri – există un aspect care ne ajută probabil să înțelegem mai bine legătura acestei teofanii, a acestei apariții a lui Dumnezeu, cu ciclul vieții, timpul istoriei, domnia lui Dumnezeu pentru lumea creată. Și acest aspect chiar are de-a face cu bătrânețea. Cum așa? Să vedem.
Viziunea comunică o impresie de vigoare și de forță, de noblețe, de frumusețe și de fascinație. Haina, ochii, vocea, picioarele, totul este splendid în acea viziune: este vorba de viziune! Părul său însă era alb: ca lâna, ca zăpada. Ca părul unui bătrân. Termenul biblic cel mai răspândit pentru a-l indica pe bătrân este „zaqen”: de la „zaqan”, care înseamnă „barbă”. Părul alb este simbolul antic al unui timp foarte lung, al unui trecut imemorial, al unei existențe veșnice. Nu trebuie demitizat totul cu copiii: imaginea unui Dumnezeu bătrân cu părul alb nu este un simbol naiv, este o imagine biblică, este o imagine nobilă și este și o imagine duioasă. Figura care în Apocalips stă între candelabrele de aur se suprapune pe aceea a „Bătrânului de zile” din profeția lui Daniel. Este bătrân ca întreaga omenire, dar și mai mult. Este vechi și nou ca veșnicia lui Dumnezeu. Pentru că veșnicia lui Dumnezeu este așa, veche și nouă, pentru că Dumnezeu ne surprinde mereu cu noutatea sa, mereu ne vine în întâmpinare, în fiecare zi într-o manieră specială, pentru acel moment, pentru noi. Se reînnoiește mereu: Dumnezeu este veșnic, este dintotdeauna, putem spune că este ca o bătrânețe în Dumnezeu, nu este așa, dar este veșnic, se reînnoiește.
În Bisericile orientale, sărbătoarea Întâlnirii cu Domnul, care se celebrează la 2 februarie, este una din cele douăsprezece sărbători mari din anul liturgic. Ea scoate în evidență întâlnirea lui Isus cu bătrânul Simeon la templu, ea scoate în evidență întâlnirea dintre omenire, reprezentată de bătrânii Simeon și Ana, cu Cristos Domnul mic, Fiul veșnic al lui Dumnezeu făcut om. O icoană foarte frumoasă a ei se poate admira la Roma în mozaicurile din „Santa Maria in Trastevere”.
Liturgia bizantină se roagă cu Simeon: „Acesta este Cel care a fost născut de Fecioară: este Cuvântul, Dumnezeu din Dumnezeu, Cel care pentru noi s-a întrupat și l-a mântuit pe om”. Și continuă: „Se deschide astăzi poarta cerului: Cuvântul veșnic al Tatălui, asumând un principiu temporal, fără a ieși din divinitatea sa, este prezentat prin voința sa la templul Legii de Fecioara Mamă și bătrânul îl ia în brațe”. Aceste cuvinte exprimă mărturisirea de credință a primelor patru concilii ecumenice, care sunt sacre pentru toate Bisericile. Dar gestul lui Simeon este și icoana cea mai frumoasă pentru vocația specială a bătrâneții: privindu-l pe Simeon noi privim icoana cea mai frumoasă a bătrâneții: a-i prezenta pe copiii care vin pe lume ca un dar neîntrerupt al lui Dumnezeu, știind că unul dintre ei este Fiul născut în însăși intimitatea lui Dumnezeu, mai înainte de toți vecii.
Bătrânețea, îndreptată spre o lume în care va putea în sfârșit să se iradieze fără obstacole iubirea pe care Dumnezeu a pus-o în creație, trebuie să îndeplinească acest gest al lui Simeon și Ana, înainte de plecarea sa. Bătrânețea trebuie să dea mărturie – pentru mine acesta este miezul, cel mai central al bătrâneții – bătrânețea trebuie să dea mărturie copiilor despre binecuvântarea lor: ea constă în inițierea lor – frumoasă și dificilă – la misterul unei destinații spre viața pe care nimeni n-o poate nimici. Nici măcar moartea. A da mărturie de credință în fața unui copil înseamnă a semăna această viață; precum și a da mărturie de umanitate și de credință este vocația bătrânilor. A da copiilor realitatea pe care au trăit-o ca mărturie, a preda ștafeta. Noi, bătrânii, suntem chemați la asta, să predăm ștafeta, pentru ca ei s-o poarte înainte.
Mărturia bătrânilor este credibilă pentru copii: tinerii și adulții nu sunt în măsură s-o facă așa de autentică, așa de duioasă, așa de pasionată, cum pot s-o facă bătrânii, bunicii. Când bătrânul binecuvântează viața care îi vine în întâmpinare, depunând orice resentiment pentru viața care pleacă, este irezistibil. Nu este amărât pentru că trece timpul și el urmează să plece: nu. Este cu acea bucurie a vinului bun, a vinului care devine bun cu trecerea anilor. Mărturia bătrânilor unește vârstele vieții și înseși dimensiunile timpului: trecut, prezent și viitor, pentru că ei nu sunt numai amintirea, sunt prezentul, precum și promisiunea. Este dureros – și dăunător – a vedea că se concep vârstele vieții ca lumi separate, în competiție între ele, că încearcă să trăiască fiecare pe cheltuiala celuilalt: asta nu merge. Omenirea este veche, foarte veche, dacă privim la timpul de pe ceas. Dar Fiul lui Dumnezeu, care s-a născut din femeie, este Primul și Ultimul din orice timp. Înseamnă că nimeni nu cade în afara generației sale veșnice, în afara forței splendide, în afara proximității sale iubitoare.
Alianța – și spun alianța – alianța bătrânilor și a copiilor va salva familia umană. Acolo unde copiii, unde tinerii vorbesc cu bătrânii există viitor; dacă nu va fi acest dialog între bătrâni și tineri, viitorul nu se vede clar. Alianța bătrânilor și a copiilor va salva familia umană. Am putea, vă rog, să restituim copiilor, care trebuie să învețe să se nască, mărturia duioasă a bătrânilor care posedă înțelepciunea morții? Această omenire, care cu tot progresul său ni se pare un adolescent născut ieri, va putea să aibă din nou harul unei bătrâneți care ține ferm orizontul destinației noastre? Moartea este cu siguranță o trecere dificilă a vieții, pentru noi toți: este o trecere dificilă. Toți trebuie să mergem acolo, dar nu este ușor. Dar moartea este și trecerea care încheie timpul incertitudinii și aruncă ceasul: este dificil, pentru că aceea este trecerea morții. Pentru că ceea ce este frumos din viață, care nu mai are expirare, începe chiar atunci. Dar începe de la înțelepciunea acelui bărbat și a acelei femei, bătrâni, care sunt capabili să predea tinerilor ștafeta. Să ne gândim la dialogul, la alianța bătrânilor și a copiilor, a bătrânilor cu tinerii, și să facem în așa fel încât să nu fie tăiată această legătură. Bătrânii să aibă bucuria de a vorbi, de a se exprima cu tinerii și ca tinerii să-i caute pe bătrâni pentru a lua de la ei înțelepciunea vieții.
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 17.08.2022
Publicarea pe acest sit: 17.08.2022
Etichete: Audiențe generale, Papa F, Despre bătrânețe