Audienţa generală de miercuri

Darurile Duhului Sfânt
7. Teama de Dumnezeu
miercuri, 11 iunie 2014

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Darul temerii de Dumnezeu, despre care vorbim astăzi, încheie seria celor șapte daruri ale Duhului Sfânt. Nu înseamnă să ne fie frică de Dumnezeu: știm bine că Dumnezeu este Tată și că ne iubește și vrea mântuirea noastră și mereu iartă, mereu; de aceea nu există motiv de să ne fie frică de El! În schimb, teama de Dumnezeu este darul Duhului care ne amintește cât de mici suntem în fața lui Dumnezeu și a iubirii Sale, și că binele nostru constă în a ne abandona cu umilință, cu respect și încredere în mâinile Lui. Aceasta este teama de Dumnezeu: abandonarea în bunătatea Tatălui nostru care ne iubește atât de mult.

1. Când Duhul Sfânt își stabilește locuința în inima noastră, ne revarsă mângâiere și pace și ne face să ne simțim așa cum suntem, adică mici, cu acea atitudine – atât de recomandată de Isus în Evanghelie – a celui care își pune toate preocupările sale și așteptările sale în Dumnezeu și se simte învăluit și susținut de căldura Sa și de ocrotirea Sa, exact ca un copil cu tăticul său! Astfel face Duhul Sfânt în inimile noastre: ne face să ne simțim ca niște copii în brațele tăticului nostru. Așadar, în acest sens înțelegem bine că teama de Dumnezeu ajunge să asume în noi forma docilității, a recunoștinței și a laudei, umplând inima noastră de speranță. De fapt, de atâtea ori nu reușim să percepem planul lui Dumnezeu și ne dăm seama că nu suntem capabili să ne asigurăm noi înșine fericirea și viața veșnică. Însă tocmai în experiența limitelor noastre și a sărăciei noastre Duhul ne întărește și ne face să percepem că singurul lucru important este să ne lăsăm conduși de Isus în brațele Tatălui Său.

2. Iată pentru ce avem atâta nevoie de acest dar al Duhului Sfânt. Teama de Dumnezeu ne face să conștientizăm că totul vine din har și că adevărata noastră forță se află numai în urmarea Domnului Isus și în a lăsa ca Tatăl să poată revărsa asupra noastră bunătatea Sa și milostivirea Sa. A ne deschide inima, pentru ca bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu să vină la noi. Astfel face Duhul Sfânt cu darul temerii de Dumnezeu: deschide inimile. Inimă deschisă pentru ca iertarea, milostivirea, bunătatea, drăgălășenia Tatălui să vină la noi, pentru că noi suntem fii infinit iubiți.

3. Când suntem pătrunși de teama de Dumnezeu, atunci suntem determinați să îl urmăm pe Domnul cu umilință, docilitate și ascultare. Însă aceasta nu cu atitudine resemnată, pasivă, chiar plângăcioasă, ci cu uimirea și bucuria unui fiu care se recunoaște slujit și iubit de Tatăl. Deci teama de Dumnezeu nu face din noi niște creștini timizi, resemnați, ci generează în noi curaj și forță! Este un dar care face din noi creștini convinși, entuziaști, care nu rămân supuși Domnului din frică, ci pentru că sunt emoționați și cuceriți de iubirea Sa! A fi cuceriți de iubirea lui Dumnezeu! Și acesta este un lucru frumos. A ne lăsa cuceriți de această iubire de tată, care ne iubește mult, ne iubește cu toată inima sa.

Dar să fim atenți, pentru că darul lui Dumnezeu, darul temerii de Dumnezeu este și o „alarmă” în fața persistenței în păcat. Când o persoană trăiește în rău, când blestemă împotriva lui Dumnezeu, când îi exploatează pe ceilalți, când îi tiranizează, când trăiește numai pentru bani, pentru vanitate sau putere sau orgoliu, atunci sfânta teamă de Dumnezeu ne pune în alertă: atenție! Cu toată această putere, cu toți acești bani, cu tot orgoliul tău, cu toată vanitatea ta, nu vei fi fericit. Nimeni nu poate duce cu sine în lumea cealaltă nici banii, nici puterea, nici vanitatea, nici orgoliul. Nimic! Putem duce doar iubirea pe care Dumnezeu Tatăl ne-o dă, mângâierile lui Dumnezeu, acceptate și primite de noi cu iubire. Și putem duce ceea ce am făcut pentru ceilalți.

Atenție să nu ne punem speranța în bani, în orgoliu, în putere, în vanitate, pentru că toate acestea nu ne pot promite nimic bun! Mă gândesc de exemplul la persoanele care au responsabilitate asupra altora și se lasă corupte; voi credeți că o persoană coruptă va fi fericită în lumea cealaltă? Nu, tot rodul corupției sale a corupt inima sa și va fi greu să meargă la Domnul. Mă gândesc la cei care trăiesc din traficul de persoane și din exploatarea sclavilor; voi credeți că acești oameni care fac trafic de persoane, care exploatează persoanele prin sclavie au în inimă iubirea lui Dumnezeu? Nu, nu au teama de Dumnezeu și nu sunt fericiți. Nu sunt fericiți. Mă gândesc la cei care fabrică arme pentru a alimenta războaiele; gândiți-vă ce meserie este aceasta. Eu sunt sigur că dacă acum pun întrebarea: câți dintre voi sunteți fabricanți de arme? Niciunul, niciunul. Acești fabricanți de arme nu vin ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu! Aceștia fabrică moartea, sunt negustori de moarte și fac negustorie cu moartea. Fie ca teama de Dumnezeu să îi facă să înțeleagă că într-o zi totul se va termina și că vor trebui să dea cont lui Dumnezeu.

Dragi prieteni, Psalmul 34 ne face să ne rugăm astfel: „Acest sărac a strigat și Domnul l-a ascultat și l-a scăpat din toate necazurile sale. Îngerul Domnului veghează lângă cei ce se tem de el și îi scapă din primejdie” (v. 7.8). Să îi cerem Domnului harul de a uni glasul nostru cu cel al săracilor pentru a primi darul temerii de Dumnezeu și a ne putea recunoaște, împreună cu ei, îmbrăcați de milostivirea și de iubirea lui Dumnezeu, care este Tatăl nostru, tăticul nostru. Așa să fie.

Apel

Mâine, 12 iunie, se celebrează Ziua Mondială împotriva exploatării muncii minorilor. Zeci de milioane de copii, ați auzit bine? Zeci de milioane de copii sunt constrânși să lucreze în condiții degradante, expuși la forme de sclavie și de exploatare, precum și la abuzuri, maltratări și discriminări. Doresc cu putere ca protecția socială a minorilor să poată fi extinsă de comunitatea internațională pentru a elimina această plagă a exploatării copiilor. Să reînnoim cu toții angajarea noastră, îndeosebi familiile, pentru a garanta fiecărui copil salvgardarea demnității sale și posibilitatea unei creșteri sănătoase. O copilărie senină permite copiilor să privească la viață și la viitor cu încredere. Vă invit pe toți să o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria care l-a avut pe Pruncul Isus în brațe, pentru acești copii care sunt exploatați cu munca și chiar cu abuzuri. Bucură-te Marie…

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 11.06.2014
Publicarea pe acest sit: 11.06.2014
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.