Videomesajul Papei pentru Prima Zi Internațională a Fraternității Umane

Videomesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
pentru Prima Zi Internațională
a Fraternității Umane
joi, 4 februarie 2021

Surori și frați. Acesta este cuvântul: surori și frați. A afirma fraternitatea.

În mod special dumneavoastră, fratele meu, prietenul meu, colegul meu de provocări și de riscuri în lupta pentru fraternitate, mare imam Ahmed Al-Tayyeb, căruia îi mulțumesc pentru companie pe drumul pentru reflecția și redactarea documentului care a fost prezentat în urmă cu doi ani. Mărturia dumneavoastră m-a ajutat mult pentru că a fost o mărturie curajoasă. Știu că nu era o misiune ușoară. Însă cu dumneavoastră am putut s-o facem împreună și să ne ajutăm reciproc. Cel mai frumos lucru este că acea primă dorință de fraternitate s-a consolidat în adevărată fraternitate. Mulțumesc, frate, mulțumesc!

Doresc să mulțumesc și Alteței Sale șeicul Mohammed bin Zayed pentru toate eforturile pe care le-a făcut pentru ca să se poată înainta pe acest drum. A crezut în proiect. A crezut.

Și cred că este corect să mulțumesc – permiteți-mi, domnule judecător, cuvântul – „l’enfant terrible” al întregului proiect, judecătorul Abdel Salam, prieten, muncitor, plin de idei, care ne-a ajutat să mergem înainte.

Mulțumesc tuturor pentru că ați pariat pe fraternitate, pentru că astăzi fraternitatea este noua frontieră a omenirii. Ori suntem frați ori ne distrugem reciproc.

Astăzi nu este timp pentru indiferență. Nu putem să ne spălăm mâinile, cu distanța, cu lipsa de grijă, cu dezinteresul. Ori suntem frați – permiteți-mi -, ori se prăbușește totul. Este frontiera. Frontiera pe care trebuie să construim; este provocarea secolului nostru, este provocarea timpurilor noastre.

Fraternitate înseamnă mână întinsă; fraternitate înseamnă respect. Fraternitate înseamnă a asculta cu inima deschisă. Fraternitatea înseamnă fermitate în propriile convingeri. Pentru că nu există adevărată fraternitate dacă se negociază propriile convingeri.

Suntem frați, născuți din unul și același Tată. Cu culturi, tradiții diferite, însă cu toții frați. Și respectând culturile și tradițiile noastre diferite, cetățeniile noastre diferite, trebuie construită această fraternitate. Nu negociind-o.

Este momentul ascultării. Este momentul acceptării sincere. Este momentul certitudinii că o lume fără frați este o lume de dușmani. Vreau să subliniez asta. Nu putem spune: ori frați ori nu frați. S-o spunem bine: ori frați ori dușmani. Gata cu lipsa de îngrijire. Gata cu această tehnică – s-a transformat într-o tehnică -, gata cu această atitudine de a privi în partea cealaltă, neîngrijindu-se de celălalt, ca și cum nu ar exista.

Dragă frate mare imam, mulțumesc pentru ajutorul dumneavoastră. Mulțumesc pentru mărturia dumneavoastră. Mulțumesc pentru acest drum pe care l-am parcurs împreună.

[Felicitări ale Sfântului Părinte adresate secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, câștigător al Premiului Zayed]

Doresc să-l felicit pentru acest premiu pe secretarul general al Națiunilor Unite și îi mulțumesc pentru toate eforturile pe care le face pentru pace. O pace care se poate obține numai cu o inimă fraternă. Mulțumesc pentru ceea ce faceți.

[Felicitări ale Sfântului Părinte adresate lui Latifa Ibn Ziaten, câștigătoare a Premiului Zayed]

Dragă soră, ultimele tale cuvinte n-au fost spuse din auzite sau prin convenție: „Suntem cu toții frați”. Sunt convingerea. Și o convingere plăsmuită în durere, în rănile tale. Ți-ai dedicat viața pentru zâmbet, ți-ai dedicat viața pentru non resentiment și, prin durerea de a pierde un fiu – numai o mamă știe ce înseamnă a pierde un fiu -, prin această ai curajul de a spune „suntem cu toții frați” și de a semăna cuvinte de iubire. Mulțumesc pentru mărturia ta. Și mulțumesc că ești mamă a fiului tău, a atâtor tineri și tinere; că ești mamă astăzi a acestei omeniri care te ascultă și care învață de la tine: ori drumul fraternității, ori frați, ori pierdem totul.

Mulțumesc, mulțumesc!

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 04.02.2021
Publicarea pe acest sit: 05.02.2021
Etichete:

Comentariile sunt închise.