Videomesajul Papei cu ocazia inaugurării turnului Fecioarei Maria de la Bazilica „Sagrada Familia”

Videomesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
cu ocazia inaugurării turnului
Fecioarei Maria de la Bazilica „Sagrada Familia”
miercuri, 8 decembrie 2021

Iubiți frați și surori pelerini din Arhidieceza de Barcelona,

Pace și bine! Și cu acest salut franciscan cordial, mă alătur vouă tuturor de la Roma în acest moment când steaua turnului Fecioarei Maria este aprinsă în Bazilica Sagrada Familia.

De asemenea, vreau să transmit salutările mele în mod special celor mai săraci din acest mare oraș, bolnavilor, celor afectați de pandemia de Covid-19, vârstnicilor, tinerilor al căror viitor este compromis de diferite situații, persoanelor care trec prin vremuri de încercare. Dragi prieteni, pentru voi toți astăzi strălucește steaua turnului Mariei.

Împreună cu frații mei – arhiepiscopul, cardinal Juan José Omella, și cei trei episcopi auxiliari ai săi – voi „mergeți împreună”, adică în mod sinodal, atât credincioșii laici – copii, adolescenți, tineri și adulți – cât și membrii vieții consacrate, seminariștii, diaconii și preoții. Pe acest drum sinodal vă luminează de astăzi această stea pe care marele arhitect Antoni Gaudí a visat că va încununa turnul Fecioarei Maria.

Și este că Maria este „Steaua noii evanghelizări”. Din acest motiv, ridicându-ne ochii spre steaua care încununează turnul, vă invit să o contemplați pe Mama noastră, „pentru că de fiecare dată când ne uităm la Maria credem din nou în caracterul revoluționar al tandreței și al afecțiunii” (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 288).

Astăzi celebrăm solemnitatea Mariei Neprihănite, ea este cu adevărat o capodoperă! În perfectă sintonie cu planul lui Dumnezeu pentru ea, Fecioara Maria a devenit cea mai sfântă, umilă, docilă și transparentă înaintea lui Dumnezeu. Gaudí a vrut ca acest mister să încununeze portalul credinței – primul pe care l-a construit – pentru ca, prin rescrierea rugăciunii către Sfânta Treime, pe care o rescrie în toată bazilica, să învățăm să fim, ca Maria, templul acestui mister și să ne închinăm lui Dumnezeu în duh și în adevăr.

Evanghelia sfântului Luca se referă la ea, de fapt, ca „plină de har” (Lc 1,28). Ei ne adresăm astfel și în fiecare „Bucură-te, Marie” pe care ne rugăm, simțindu-i mereu prezența maternă și duioasă. Ea este plină de prezența lui Dumnezeu, care s-a făcut trup în sânul ei. Din acest motiv, Gaudí îl plasează și în centrul portalului carității, oferindu-ne pe Pruncul Cristos sub privirea veghetoare a Sfântului Iosif, pentru a putea intra în Biserica sa înflăcărați de iubire față de Dumnezeu și față de oameni.

Vă încurajez și pe voi să urmați exemplul Fecioarei Maria cu gesturi zilnice de iubire și slujire. Frumusețea neprihănită a Mamei noastre este inimitabilă. Și, în același timp, ne atrage. Fie ca această stea care strălucește de azi să vă lumineze pentru ca, depănând bobițele rozariului, să spuneți „da” o dată pentru totdeauna harului Domnului și să dați un „nu” răsunător păcatului. Rugându-ne împreună cu Maria, medităm misterele vieții lui Isus, dar discernem și calea pe care el ne-o indică și primim puterea de a respinge ispitele violenței sau beneficiului imediat.

Și eu mă alătur rugăciunilor voastre care, ca nenumărați trandafiri, sunt reprezentați la picioarele Mariei în această frumoasă bazilică. Mă rog ca fiecare dintre voi să facă Barcelona mai locuibilă și mai primitoare pentru toată lumea. Îi încredințez în mod special pe acele persoane care joacă roluri de mai mare responsabilitate. Fecioara Maria să vă obțină înțelepciune, promptitudine în slujire și deschidere la minte.

Sfânta Maria să vegheze asupra familiilor cu steaua ei luminoasă. Ea, formând Sfânta Familie din Nazaret împreună cu Pruncul Isus și sfântul Iosif, a trăit situații asemănătoare atâtor familii ca ale voastre. Gaudí a reprezentat asta în portalul speranței, exprimând cu fețele muncitorilor suferințele și dificultățile care îi pun în comuniune cu cele îndurate de Sfânta Familie, exilul în Egipt al atâtor săraci care caută un viitor mai bun sau fug de rău; moartea atâtor nevinovați care se alătură celor din Betleem. Fecioara Maria să vegheze casele, școlile, universitățile, birourile, magazinele, spitalele și închisorile voastre. Depănând coronița durerilor Fecioarei, nu încetați să vă rugați pentru cei săraci, excluși, căci ei sunt în inima lui Dumnezeu. Și de atâtea ori suntem responsabili pentru sărăcia și excluderea lor. Să profităm de această ocazie pentru a ne examina pe noi înșine, câtă responsabilitate avem în asta.

Fie ca această stea strălucitoare a turnului Fecioarei Maria să ne lumineze și pe noi pentru a continua să facem viu Planul Pastoral Diecezan, radiind peste tot bucuria evangheliei. Fie ca din întâlnirea cu Cristos să creșteți în fraternitate, în anunțarea veștii bune a evangheliei către tineri, în primirea celor săraci și marginalizați, de la discernământul propriu al celor care au o ureche foarte fină pentru a ști să-l asculte pe Duhul și o inimă total dispusă să împlinească ceea ce el cere de la noi. Nu uitați copacul, nu uitați bătrânii. Un copac fără rădăcini nu crește, nu înflorește. Să nu rebutăm bătrânii, nu sunt materiale de rebutat, sunt amintire vie. De la ele vine seva care face totul să crească. Să ajutăm dialogul dintre tineri și bătrâni, pentru ca să fie transferată înțelepciunea care îi va face să crească și să înflorească.

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să aibă grijă de voi Sfânta Fecioară, Mama noastră Neprihănită. Și, vă rog, să nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 08.12.2021
Publicarea pe acest sit: 08.12.2021
Etichete:

Comentariile sunt închise.