Salutul Papei adresat locuitorilor din cartierul Forlanini

Salutul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat locuitorilor din cartierul Forlanini
Piața „Case Bianche”, Milano
Sâmbătă, 25 martie 2017

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă mulțumesc pentru primirea voastră, atât de călduroasă! Mulțumiri, multe mulțumiri! Voi sunteți cei care mă primiți la intrarea în Milano și acesta este un mare dar pentru mine: a intra în oraș întâlnind fețe, familii, o comunitate.

Și vă mulțumesc pentru cele două daruri deosebite pe care mi le-ați oferit.

Primul este această stolă [Sfântul Părinte o poartă], un semn tipic sacerdotal, care îmi revine în mod special pentru că îmi amintește că eu vin aici în mijlocul vostru ca preot, intru în Milano ca preot. Această stolă nu ați cumpărat-o deja făcută, ci a fost creată aici, a fost țesută de unii dintre voi, în manieră artizanală. Asta o face mult mai prețioasă; și amintește că preotul creștin este ales din popor și în slujba poporului; preoția mea, ca aceea a parohului vostru și a celorlalți preoți care lucrează aici, este dar al lui Cristos, însă este „țesut” de voi, de oamenii voștri, cu credința lor, trudele lor, rugăciunile lor, lacrimile lor… Asta văd în semnul stolei. Preoția este dar al lui Cristos, însă „țesut” de voi, și asta văd în acest semn.

Și apoi mi-ați dăruit această imagine a Sfintei Fecioare Maria (Madonnina) a voastră: cum era înainte și cum este acum după restaurare [arată oamenilor tabloul]. Mulțumesc! Eu știu că la Milano mă primește Madonnina, din vârful Domului; însă grație darului vostru Sfânta Fecioară Maria mă primește deja de aici, de la intrare. Și acest lucru este important, pentru că îmi amintește de grija Mariei, care aleargă ca s-o întâlnească pe Elisabeta. Este atenție, grija Bisericii, care nu rămâne în centru să aștepte, ci merge în întâmpinarea tuturor, în periferii, merge și în întâmpinarea necreștinilor, și a celor care nu cred…; și îl duce tuturor pe Isus, care este iubirea lui Dumnezeu făcută trup, care dă sens vieții noastre și o mântuiește de rău. Și Sfânta Fecioară Maria merge în întâmpinare nu pentru a face prozelitism, nu! Ci pentru a ne însoți pe drumul vieții; și faptul că a fost Madonnina cea care m-a așteptat la poarta orașului Milano m-a făcut să-mi amintesc că atunci când eram copii, adolescenți, ne întorceam de la școală și era mama în prag și ne aștepta. Sfânta Fecioară Maria este mamă! Și mereu ajunge mai înainte, merge înainte pentru a ne primi, pentru a ne aștepta. Mulțumesc pentru asta! Și este semnificativ și faptul restaurării: această Madonnina a voastră a fost restaurată, așa cum Biserica are nevoie mereu să fie „restaurată”, pentru că este formată din noi, care suntem păcătoși, toți, suntem păcătoși. Să ne lăsăm restaurați de Dumnezeu, de milostivirea sa. Să ne lăsăm curățați în inimă, în special în acest timp al Postului Mare. Sfânta Fecioară Maria este fără păcat, ea nu are nevoie de restaurări, dar statuia sa are nevoie, și astfel ca Mamă ne învață să ne lăsăm curățați de milostivirea lui Dumnezeu, pentru a mărturisi sfințenia lui Isus. Și vorbind frățește o bună Spovadă ne va face foarte bine, tuturor! Dar cer și duhovnicilor să fie milostivi!

Mulțumesc din inimă pentru aceste daruri! Și mai ales mulțumesc pentru că ați fost aici, pentru primirea voastră și pentru rugăciunea voastră, care mă însoțește la intrarea mea în Milano. Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine.

Și acum s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria.

[Bucură-te, Marie și Binecuvântarea]

Și la revedere!

 

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 25.03.2017
Publicarea pe acest sit: 25.03.2017
Etichete:

Comentariile sunt închise.