Predica Papei la Liturghia de încheiere a ZMT

Predica Sfântului Părinte Papa Francisc
la Liturghie de încheiere a celei de-a XXVIII-a
Zi Mondială a Tineretului
Plaja Copacabana, Rio de Janeiro,
duminică, 28 iulie 2013

Iubiți frați și surori,
Dragi tineri!

„Mergeți și faceți ucenici din toate popoarele”. Cu aceste cuvinte Isus se adresează fiecăruia dintre voi spunând: „A fost frumos să particip la Ziua Mondială a Tineretului, să trăiesc credința împreună cu tineri care provin din cele patru colțuri ale pământului, dar acum tu trebuie să mergi și să transmiți această experiență altora.” Isus te cheamă să fii discipol în misiune! Astăzi, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu pe care l-am ascultat, ce ne spune Domnul? Ce ne spune Domnul? Trei cuvinte: mergeți, fără frică, pentru a sluji.

1. Mergeți. În aceste zile, aici la Rio, ați putut trăi experiența frumoasă de a-l întâlni pe Isus și de a-l întâlni împreună, ați simțit bucuria credinței. Însă experiența de la această întâlnire nu poate să rămână închisă în viața voastră sau în micul grup din parohie, din mișcare, din comunitatea voastră. Ar fi ca și cum s-ar lua oxigenul de la o flacără care arde. Credința este o flacără care devine tot mai vie cu cât se împărtășește, cu cât se transmite mai mult, pentru ca toți să îl poată cunoaște, iubi și mărturisi pe Isus Cristos care este Stăpânul vieții și al istoriei (cf. Rom 10,9).

Însă, atenție! Isus nu a spus: dacă vreți, dacă aveți timp, mergeți, ci a spus: „Mergeți și faceți ucenici din toate popoarele”. A împărtăși experiența credinței, a mărturisi credința, a vesti Evanghelia este un mandat pe care Domnul îl încredințează întregii Biserici, și ție; este o poruncă ce nu se naște din voința de dominare, din voința de putere, ci din forța iubirii, din faptul că Isus cel dintâi a venit în mijlocul nostru și nu ne-a dat ceva din El, ci ni s-a dăruit în întregime pe El însuși, El și-a dat viața pentru a ne mântui și a ne arăta iubirea și milostivirea lui Dumnezeu. Isus nu ne tratează ca pe niște sclavi, ci ca pe niște persoane libere, ca pe niște prieteni, ca pe niște frați; și nu numai că ne trimite, ci ne și însoțește, fiind mereu alături de noi în această misiune de iubire.

Unde ne trimite Isus? Nu există granițe, nu există limite: ne trimite la toți. Evanghelia este pentru toți și nu pentru unii. Nu este numai pentru cei care ni se par mai apropiați, mai receptivi, mai primitori. Este pentru toți. Nu vă fie frică să mergeți și să îl duceți pe Cristos în orice loc, până la periferiile existențiale, chiar și la cel care pare mai departe, mai indiferent. Domnul îi caută pe toți, vrea ca toți să simtă căldura milostivirii Sale și a iubirii Sale.

Îndeosebi aș vrea ca acest mandat al lui Cristos, „Mergeți”, să răsune în voi, tineri din Biserica din America Latină, angajați în misiunea continentală promovată de Episcopi. Brazilia, America Latină, lumea are nevoie de Cristos! Sfântul Paul spune: „Vai mie dacă nu vestesc Evanghelia!” (1Cor 9,16). Acest continent a primit vestea Evangheliei, care a marcat drumul său și a adus mult rod. Acum această vestire este încredințată și vouă, pentru ca să răsune cu forță reînnoită. Biserica are nevoie de voi, de entuziasmul, de creativitatea și de bucuria ce vă caracterizează. Un mare apostol al Braziliei, Fericitul José de Anchieta, a plecat în misiune când avea numai nouăsprezece ani. Știți care este instrumentul cel mai bun pentru a-i evangheliza pe tineri? Un alt tânăr. Acesta este drumul care trebuie parcurs din partea voastră, a tuturor!

2. Fără frică. Cineva s-ar putea gândi: „Nu am nici o pregătire specială, cum pot să merg și să vestesc Evanghelia?” Dragă prietene, frica ta nu este foarte diferită de cea a lui Ieremia – tocmai am ascultat în lectură, când a fost chemat de Dumnezeu ca să fie profet: „Vai, Doamne Dumnezeule! Iată, eu nu știu să vorbesc, pentru că sunt tânăr.” Dumnezeu vă spune și vouă ceea ce i-a spus lui Ieremia: „Nu îți fie frică […], pentru că eu sunt cu tine ca să te ocrotesc” (Ier 1,7.8). El este cu noi! „Nu-ți fie frică!” Atunci când mergem să îl vestim pe Cristos, El însuși este cel care ne precede și ne conduce. Trimițându-i pe discipolii Săi în misiune, a promis: „Eu sunt cu voi în toate zilele” (Mt 28,20). Acest lucru este adevărat și pentru noi! Isus nu lasă singur niciodată pe nimeni! Ne însoțește mereu.

Apoi Isus nu a spus: „Mergi”, ci „Mergeți”: suntem trimiși împreună. Dragi tineri, să simțiți compania întregii Biserici și comuniunea sfinților în această misiune. Când înfruntăm împreună provocările, atunci suntem puternici, descoperim resurse pe care nu știam că le avem. Isus nu i-a chemat pe apostoli pentru ca să trăiască izolați, i-a chemat pentru a forma un grup, o comunitate. Aș vrea să mă adresez și vouă, dragi preoți care concelebrați cu mine această Euharistie: ați venit ca să îi însoțiți pe tinerii voștri și acest lucru este frumos, a împărtăși această experiență de credință! Cu siguranță v-a întinerit pe toți. Tânărul contagiază cu tinerețea sa. Dar este numai o etapă a drumului. Vă rog, continuați să îi însoțiți cu generozitate și bucurie, ajutați-i să se angajeze activ în Biserică; să nu se simtă niciodată singuri! Și aici doresc să mulțumesc din inimă grupurilor de pastorație a tineretului, mișcărilor și noilor comunități care îi însoțesc pe tineri în experiența lor de a fi Biserică, atât de creativi și atât de îndrăzneți. Mergeți înainte și nu vă fie frică!

3. Ultimul cuvânt: pentru a sluji. La începutul Psalmului pe care l-am proclamat sunt aceste cuvinte: „Cântați Domnului un cântec nou” (Ps 95,1). Care este acest cântec nou? Nu sunt cuvinte, nu este o melodie, ci este cântecul vieții voastre, înseamnă a lăsa ca viața noastră să se identifice cu aceea a lui Isus, înseamnă a avea sentimentele Sale, gândurile Sale, acțiunile Sale. Și viața lui Isus este o viață pentru alții. Este o viață de slujire.

Sfântul Paul, în lectura pe care am ascultat-o puțin mai înainte, spunea: „M-am făcut sclavul tuturor ca să îi câștig pe cât mai mulți” (1Cor 9,19). Pentru a-l vesti pe Isus, Paul s-a făcut „sclavul tuturor”. A evangheliza înseamnă a mărturisi personal iubirea lui Dumnezeu, înseamnă a depăși egoismele noastre, înseamnă a sluji aplecându-ne să spălăm picioarele fraților noștri așa cum a făcut Isus.

Trei cuvinte: Mergeți, fără frică, pentru a sluji. Mergeți, fără frică, pentru a sluji. Urmând aceste trei cuvinte veți experimenta că acela care evanghelizează este evanghelizat, acela care transmite bucuria credinței primește mai multă bucurie. Dragi tineri, întorcându-vă la casele voastre, nu vă fie frică să fiți generoși cu Cristos, să mărturisiți Evanghelia Sa. În prima lectură, când Dumnezeu îl trimite pe profetul Ieremia, îi dăruiește puterea „să smulgă și să dărâme, să distrugă și să doboare, să construiască și să planteze” (Ier 1,10). Și pentru voi este așa. A duce Evanghelia înseamnă a duce forța lui Dumnezeu pentru a smulge și a dărâma răul și violența; pentru a distruge și a doborî barierele egoismului, intoleranței și urii; pentru a construi o lume nouă. Dragi tineri: Isus Cristos se bazează pe voi! Biserica se bazează pe voi! Papa se bazează pe voi! Maria, Mama lui Isus și Mama noastră, să vă însoțească mereu cu duioșia sa: „Mergeți și faceți ucenici din toate popoarele”. Amin.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 28.07.2013
Publicarea pe acest sit: 29.07.2013
Etichete: , , , ,

Comentariile sunt închise.