Predica Papei la Liturghia de încheiere a ZMT

Predica Sfântului Părinte
la Liturghia de încheiere a ZMT
duminică, 28 iulie 2002 – Toronto

„Voi sunteți sarea pământului!
Voi sunteți lumina lumii!” (Matei 5,13-14)

Dragi tineri participanți la cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tineretului,
Iubiți frați și surori,

1. Pe un munte în apropiere de lacul Galileei, ucenicii lui Isus ascultau glasul Lui prietenos și insistent; prietenos asemenea ținutului Galileei, insistent asemenea chemării de a alege între viață și moarte, între adevăr și minciună. Domnul rostește cuvintele vieții care vor răsuna pentru totdeauna în inimile ucenicilor Săi.

Astăzi El vă adresează aceleași cuvinte, vouă tinerilor din Toronto și Ontario, din întreaga Canada, din Statele Unite, din Caraibe, din America Latină, din Europa, Africa, Asia și Oceania. Ascultați glasul lui Isus în adâncul inimilor voastre! Cuvintele Lui vă spun cine sunteți voi ca creștini. Vă spun ce trebuie să faceți ca să rămâneți în iubirea Lui.

2. Isus însă oferă ceva, iar „spiritul lumii” oferă altceva. În lectura de astăzi din Epistola către Efeseni, Sfântul Paul ne spune că Isus ne conduce de la întuneric la lumină (cf. Efeseni 5,8). Poate că marele apostol se gândește la lumina care l-a orbit pe el, persecutorul creștinilor, pe drumul spre Damasc. Mai târziu, când și-a recăpătat vederea, nimic nu a mai fost ca înainte. A renăscut la o nouă viață și nimic nu i-ar fi putut răpi noua bucurie profundă.

Și voi sunteți chemați să fiți transformați. „Deșteaptă-te cel ce dormi și te scoală din morți și te va lumina Cristos” (Efeseni 5,14), spune Sfântul Paul.

„Spiritul lumii” oferă multe iluzii și parodii ale fericirii. Probabil că nu există întuneric mai adânc decât acela care pătrunde în sufletele tinerilor atunci când falși profeți sting în ei lumina credinței, a speranței și a iubirii. Decepția cea mai mare, și izvorul cel mai adânc al nefericirii, este iluzia aflării vieții prin excluderea lui Dumnezeu, a aflării libertății prin excluderea adevărurilor morale și a responsabilității personale.

3. Domnul vă cheamă să alegeți între aceste două căi, care se află în competiție pentru sufletele voastre. Decizia este esența și provocarea Zilei Mondiale a Tineretului. De ce v-ați adunat aici din toate părțile lumii? Ca să spuneți în inimile voastre: „Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții celei veșnice” (Ioan 6,68). Isus – prietenul intim al fiecărui tânăr – are cuvintele vieții veșnice.

Lumea pe care o moșteniți este o lume care are nevoie disperată de un nou sens al fraternității și al solidarității umane. Este o lume care are nevoie să fie atinsă și vindecată de frumusețea și bogăția iubirii lui Dumnezeu. Are nevoie de mărturisitori ai acestei iubiri. Are nevoie de voi – ca să fiți sarea pământului și lumina lumii.

4. Sarea este folosită pentru a păstra și a conserva. Ca apostoli ai celui de-al Treilea Mileniu, misiunea voastră este să păstrați și să conservați vie conștiința prezenței Mântuitorului nostru Isus Cristos, îndeosebi în celebrarea Euharistiei, memorial al morții Sale mântuitoare și al învierii Sale glorioase. Trebuie să păstrați vie amintirea cuvintelor vieții pe care El le-a rostit, a faptelor minunate de îndurare și bunătate pe care le-a săvârșit. Trebuie să amintiți în mod constant lumii „puterea lui Dumnezeu spre mântuire” (Romani 1,16)!

Sarea condimentează și îmbunătățește gustul mâncării. Urmându-l pe Isus, voi trebuie să schimbați și să îmbunătățiți „gustul” istoriei omenirii. Cu credința, speranța și iubirea voastră, cu inteligența, curajul și perseverența voastră, trebuie să umanizați lumea în care trăim, după cum arată lectura de astăzi din Isaia: „rupe lanțurile nedreptății … împarte pâinea ta cu cel flămând… îndepărtează din mijlocul tău amenințarea cu degetul și cuvintele deșarte … Atunci lumina ta va răsări în întuneric” (Isaia 58,6-10).

5. Chiar și o flacără mică îndepărtează vălul greu al nopții. Ce multă lumină veți produce, toți împreună, dacă vă uniți în comuniunea Bisericii! Dacă îl iubiți pe Isus, iubiți Biserica! Nu vă lăsați descurajați de păcatele și greșelile unor membri ai săi. Răul săvârșit de unii preoți și călugări față de cei tineri și vulnerabili ne umple pe toți de un profund sentiment de tristețe și rușine. Gândiți-vă însă la marea majoritate a preoților și călugărilor dăruiți și generoși care nu doresc decât să slujească și să facă bine! Astăzi se află aici mulți preoți, seminariști și persoane consacrate; fiți alături de ei și sprijiniți-i! Și dacă, în adâncul inimilor voastre, simțiți aceeași chemare la preoție sau la viața consacrată, nu vă fie teamă să-l urmați pe Cristos pe calea regală a crucii! În momentele grele ale vieții Bisericii, căutarea sfințeniei devine din ce în ce mai imperioasă. Iar sfințenia nu ține de vârstă, ci de trăirea în Duhul Sfânt, după exemplul lui Kateri Tekakwitha și al multor altor tineri.

Voi sunteți tineri, iar Papa este bătrân și puțin obosit. Însă el se identifică încă pe deplin cu speranțele și aspirațiile voastre. Deși am trăit prin multe întunecimi, sub aspre regimuri totalitare, am văzut suficiente mărturii ca să fiu ferm convins că nici o dificultate, nici o teamă nu este atât de mare încât să nu poată fi sufocată de speranța ce izvorăște veșnic în inimile tinerilor.

Nu lăsați să moară această speranță! Clădiți-vă viața pe ea! Noi nu suntem suma slăbiciunilor și a greșelilor noastre; suntem suma iubirii pe care Tatăl o are față de noi și a capacității noastre de a deveni imaginea Fiului Său.

6. Doamne Isuse Cristoase, păstrează-i pe acești tineri în iubirea Ta. Fă să audă glasul Tău și să creadă în ceea ce spui, pentru că numai Tu ai cuvintele vieții. Învață-i cum să mărturisească credința lor, cum să dăruiască iubirea lor și cum să împărtășească altora speranța lor. Fă-i mărturisitori convingători ai Evangheliei Tale într-o lume care are atâta nevoie de harul Tău mântuitor. Fă din ei noul popor al Fericirilor, ca să fie sarea pământului și lumina lumii la începutul celui de-al Treilea Mileniu Creștin! Maria, Maica Bisericii, ocrotește-i și îndrumă-i pe acești tineri bărbați și femei ai secolului al XXI-lea! Ține-ne pe toți aproape de inima ta maternă. Amin.

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Cristina Grigore
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 28.07.2002
Publicarea pe acest sit: 29.07.2002
Etichete: , , , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.