Predica Papei la Liturghia Cinei Domnului

Predica Sanctității Sale Papa Francisc
la Liturghia Cinei Domnului
joi, 24 martie 2016

Gesturile vorbesc mai multe decât imaginile. Gesturile. Există, în acest Cuvânt al lui Dumnezeu pe care l-am citit, două gesturi: Isus care slujește, care spală picioarele. El, care era conducătorul, spală picioarele altora, alor săi, ale celor mai mici. Al doilea gest: Iuda care merge la dușmanii lui Isus, la cei care nu vor pacea cu Isus, ca să ia banii cu care l-a trădat, 30 de monede. Două gesturi. Și astăzi există două gesturi: primul este cel din această seară: împreună, noi toți, musulmani, hinduși, catolici, copți, evanghelici dar frați, fii ai aceluiași Dumnezeu, care vrem să trăim în pace, integrați.

Celălalt gest este cel din urmă cu trei zile: un gest de război, de distrugere într-un oraș din Europa, al oamenilor care nu vor să trăiască în pace. Însă în spatele acelui gest, ca în spatele lui Iuda, era alții. În spatele lui Iuda erau aceia care au dat bani pentru ca Isus să fie predat. În spatele acelui gest din urmă cu trei zile în acea capitală europeană, sunt fabricanții, traficanții de arme care vor sânge, nu pace; care vor războiul, nu fraternitatea.

Două gesturi egale: pe de o parte Isus spală picioarele, în timp ce Iuda îl vinde pe Isus pentru bani; și pe de o parte voi, noi, toți împreună, diferite religii, diferite culturi, dar fii ai aceluiași Tată, frați, în timp ce acei sărmani cumpără arme pentru a distruge fraternitatea. Astăzi, în acest moment, când eu voi face același gest al lui Isus de a spăla picioarele la doisprezece dintre voi, noi toți să facem gestul fraternității și noi toți să spunem: „Suntem diferiți, suntem diferiți, avem diferite culturi și religii, dar suntem frați și vrem să trăim în pace”. Și acesta este gestul pe care eu îl fac cu voi. Fiecare dintre noi are o istorie asupra sa, fiecare dintre voi are o istorie asupra sa: atâtea cruci, atâtea dureri, dar are și o inimă deschisă care vrea fraternitatea. Fiecare, în limba sa religioasă, să-l roage pe Domnul pentru ca această fraternitate să contagieze lumea, pentru ca să nu existe cele 30 de monede pentru a-l ucide pe fratele, pentru ca să fie mereu fraternitate și bunătate. Așa să fie.

Cuvinte rostite la sfârșitul Liturghiei

Acum v-aș saluta pe fiecare în parte, din toată inima. Vă mulțumesc pentru această întâlnire. Și numai să ne amintim și să arătăm că este frumos a trăi împreună ca frați, cu culturi, religii și tradiții diferite: toți suntem frați! Și acest lucru are un nume: pace și iubire. Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 24.03.2016
Publicarea pe acest sit: 25.03.2016
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.