Pastorala de Crăciun a PS Jenő Schönberger

Scrisoare pastorală la
sărbătoarea Nașterii Domnului 2017

Dragi Frați și Surori în Cristos aflați în sărbătoare!

Vă urez tuturor un Crăciun plin de har! Și dacă tot am deschis Anul Harului în prima duminică din Advent, haideți să vedem, ce reprezintă salutul, urarea „Crăciun plin de har!”. Să începem cu primul cuvânt.

Este sărbătoarea Crăciunului. Mulțumim Domnului că la noi nu trebuie încă să explicăm ce sărbătorim de Crăciun. Cu toate că, și în jurul nostru, ne ispitește puternic concepția materialistă despre lume, astfel încât să nu vedem în sărbătoarea Crăciunului altceva decât lumină, oferirea de cadouri sau chiar sărbătoarea iubirii. Doar ca să nu-i surprindem esența, ba, mai mult, să o și uităm sau să o înlocuim cu orice altceva.

Pentru noi, creștinii, Crăciunul este sărbătoarea nașterii lui Isus Cristos și nimic altceva!…Dar!

Credem că în Isus Cristos a strălucit pentru omenire adevărata lumină, care îl luminează pe fiecare om.

Credem că Isus Cristos, Pruncul de la Betleem, este cadoul cel mai minunat și mare al lui Dumnezeu. Tatăl ceresc nu putea să ne dea un cadou mai mare; iar mai puțin, decât pe Sine, în Fiul Său Unul născut, nu a vrut. Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea!

Iar această iubire este palpabilă și la nașterea lui Isus, dar adevărata sărbătoare a revărsării iubirii rămâne totuși Duminica Rusaliilor, când Tatăl și Fiul îl trimit împreună pe Spiritul Sfânt, dragostea lor împărtășită, a treia Persoană dumnezeiască. Deși putem să spunem, pe bună dreptate: fără Crăciun nu ar fi fost nici Paștele, nici Rusaliile.

Așadar, sărbătoarea nașterii lui Isus Cristos este Crăciunul.

Dar de la ce va fi plin de har?

Aș lămuri această întrebare cu ajutorul reflecțiilor părintelui iezuit Henri Boulad. Potrivit acestuia, harul înseamnă viață, dar mult mai mult decât acea viață obișnuită, pe care noi o cunoaștem. Harul este însăși Viața Divină! Nașterea Fiului Său Sfânt ca om a avut drept rezultat faptul că putem trăi în Dumnezeu și cu Dumnezeu într-o „singură familie”. Așa-i că nu există nicio familie în sânul căreia să se pretindă plata, înainte ca cineva să se așeze la masă? Desigur că nu! Putem să ne servim din masa familială fără să plătim, în mod cu totul firesc, căci acasă totul este gratuit. Și în marea familie a lui Dumnezeu este aceeași situație. El se împărtășește gratuit, căci și cel mai mare dar al Său, Isus Cristos, izvorul și plinătatea oricărui har, poate fi, în mod gratuit, al tuturor celor care Îl primesc.

În dieceza noastră, timp de doi ani ne-am străduit să îndrăznim să ne dăruim lui Dumnezeu. Apoi, în alți doi ani, am construit cu bună știință comunități creștine și am conștientizat că suntem parte a Comuniunii în Cristos.

Mi-ar plăcea dacă, în Anul Harului, am fi atenți la modul în care Dumnezeu ni se oferă, cum lucrează în noi și cum dorește să ne invite în propria Sa Viață Divină.

Cu ocazia primului Crăciun s-a născut ca un copil, pentru a nu speria pe nimeni dintre cei apropiați, iar astăzi, ascunzându-se în sfânta ostie, se oferă ca o bucată de pâine și ne roagă să-L acceptăm în inimile noastre. Doar atunci Crăciunul nostru va fi plin de har, dacă Îl primim și Îl lăsăm să se nască în noi.

Cu această speranță, vă urez din nou tuturor sărbători de Crăciun pline de har și un An Nou binecuvântat de Dumnezeu, liniștit și fericit:

În Solemnitatea Nașterii Domnului – Crăciunul, 2017

† Eugen
episcop

Autor: PS Jenő Schönberger
Copyright: Szatmariegyhazmegye.ro
Publicarea în original: 19.12.2017
Publicarea pe acest sit: 20.12.2017
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.