Mesajul Papei la 800 de ani de prezență franciscană în Țara Sfântă

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
către custodele din Țara Sfântă
cu ocazia celor 800 de ani de prezență franciscană
Vatican, 17 octombrie 2017

Către preacucernicul părinte

Francesco Patton, OFM

Custode din Țara Sfântă

Am aflat cu bucurie că această Custodie, cu ocazia celor 800 de ani ai prezenței franciscane în Țara Sfântă, a voit să celebreze această dată importantă și fericită cu numeroase inițiative religioase, pastorale și culturale, orientate toate spre redescoperirea contribuției elogiabile a „fraților funiei” – așa cum au fost supranumiți – în locurile unde Fiul lui Dumnezeu s-a făcut trup și a locuit între noi (cf. In 1,14). Cu această ocazie, îmi este plăcut să adresez un salut special dumneavoastră și tuturor fraților, care acolo mențin vie mărturia creștină, studiază Scripturile și îi primesc pe pelerini.

Seraficul părinte Francisc, în capitulul de la Rusalii din mai 1217, a deschis Ordinul la dimensiunea „misionară și universală”, trimițându-i pe frații săi în toate națiunile ca martori ai credinței, ai fraternității și ai păcii; și astfel a fost creată Provincia din Țara Sfântă, numită inițial de Dincolo de Mare sau de Siria. Această lărgire a orizontului de evanghelizare a fost începutul unei aventuri extraordinare, care, în urmă cu opt secole, i-a făcut pe primii frați minori să debarce la Acri, unde la 11 iunie ați început celebrările centenare, reînnoind adeziunea voastră la chemarea lui Isus, în fidelitate față de Evanghelie și față de Biserică.

Asidui în contemplație și în rugăciune, simpli și săraci, ascultători față de episcopul de Roma, sunteți angajați și în prezent să trăiți în Țara Sfântă alături de frați de diferite culturi, etnii și religii, semănând pace, fraternitate și respect. Este cunoscută de toți disponibilitatea voastră de a însoți pașii pelerinilor care provin din orice parte a lumii prin primire și călăuzire. V-ați dedicat cercetării mărturiilor arheologice și studiului atent al Sfintelor Scripturi, însușindu-vă afirmația celebră a sfântului Ieronim, care timp de mulți ani a trăit retras la Betleem: „Necunoașterea Scripturilor este necunoaștere a lui Cristos însuși” (Comm. in Is., Prol: PL 24,17).

Nu vreau să uit, în afară de păzirea și animarea sanctuarelor, angajarea voastră în slujba comunității ecleziale locale. Vă încurajez să perseverați bucuroși în susținerea acestor frați ai noștri, mai ales pe cei mai săraci și pe cei mai slabi; în educația tineretului – care adesea riscă să-și piardă speranța într-un context încă fără pace -; în primirea bătrânilor și în îngrijirea bolnavilor, trăind concret în cotidian faptele de milostenie.

Unindu-mă cu venerații mei predecesori, începând de la Clement al VI-lea, care cu bula Gratis agimus v-a încredințat custodia Locurilor Sfinte, doresc să vă reînnoiesc acel mandat, încurajându-vă să fiți martori bucuroși ai Celui Înviat în Țara Sfântă.

Voi sunteți ambasadori ai întregului popor al lui Dumnezeu, care cu liberalitate v-a susținut mereu, îndeosebi prin „Colecta pentru Țara Sfântă”, care contribuie pentru a face în așa fel încât în Țara lui Isus credința să fie făcută vizibilă de fapte. În mod special vă susține, în numele succesorului lui Petru, Congregația pentru Bisericile Orientale, care, în aceste zile, celebrează propriul centenar.

În sfârșit, doresc să vă reamintesc cuvintele fondatorului vostru: „Sfătuiesc, după aceea, avertizeze și îndemn pe frații mei în Domnul Isus Cristos, ca atunci când merg prin lume, să nu se certe și să evite disputele de cuvinte și să nu-i judece pe alții; ci să fie blânzi, pașnici și modești, calmi și umili, vorbind onest cu toți, așa cum se potrivește” (Regola bollata, 3, 10-11: FF85).

Încredințez Custodia din Țara Sfântă, pe fiecare dintre comunitățile sale și pe toți frații ocrotirii materne a Fecioarei Maria și, în timp ce invoc mijlocirea sfântului vostru patron Anton de Padova, împart din inimă Binecuvântarea Apostolică.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 17.10.2017
Publicarea pe acest sit: 17.10.2017
Etichete:

Comentariile sunt închise.