Discursul Papei la rugăciunea Rozariului cu tinerii bolnavi

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la rugăciunea Sfântului Rozariu cu tinerii bolnavi
Capela Aparițiilor din Sanctuarul Stăpânei Noastre din Fatima,
sâmbătă, 5 august 2023

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Mulțumesc, monseniore Ornelas, pentru cuvintele dumneavoastră și vă mulțumesc vouă tuturor pentru prezență și pentru rugăciune. Am recitat Rozariul, o rugăciune foarte frumoasă, și vitală, pentru că ne pune în contact cu viața lui Isus și a Mariei. Și am meditat misterele de bucurie, care ne amintesc că Biserica nu poate decât să fie casa bucuriei. Capeluța în care ne aflăm este o frumoasă imagine a Bisericii: primitoare, fără uși. Biserica nu are uși, pentru ca toți să poată intra. Și aici putem insista și asupra faptului că toți pot să intre, pentru că aceasta este casa Mamei, și o mamă are mereu inima deschisă pentru toții fiii săi, toți, toți, toți, fără nicio excludere.

foto: Vatican Media

Suntem aici, sub privirea maternă a Mariei, suntem aici ca Biserică, Biserică mamă. Pelerinajul este tocmai o caracteristică mariană, pentru că prima care a făcut un pelerinaj după bunavestire a lui Isus a fost Maria. Imediat ce a aflat că verișoara sa era însărcinată – era înaintată în vârstă verișoara – a plecat în fugă. Este o traducere un pic liberă, Evanghelia spune „a plecat în grabă”, noi am spune „a plecat în fugă”, a plecat în fugă cu acea dorință de a ajuta, de a fi prezentă.

Există multe titluri ale Mariei, dar gândindu-ne la unul pe care l-am putea numi este acesta: Fecioara „care merge în fugă”, de fiecare dată când este o problemă; de fiecare dată când o invocăm, nu întârzie, vie, este grijulie. Sfânta Fecioară Maria grijulie, vă place așa? S-o spunem împreună: Sfânta Fecioară Maria grijulie! Se grăbește pentru a fi alături de noi, se grăbește pentru că este Mamă. În portugheză se spune „apressada”, îmi spune mons. Ornelas. Sfânta Fecioară Maria „apressada”. Și astfel însoțește viața lui Isus; și, după Înviere, nu se ascunde, îi însoțește pe discipoli, așteptându-l pe Duhul Sfânt; și însoțește Biserica ce începe să crească după Rusalii. Sfânta Fecioară Maria care are grijă și Sfânta Fecioară Maria care însoțește. Însoțește mereu. Nu este niciodată protagonistă. Gestul Marie Mamă de a primi este dublu: mai întâi primește și apoi îl indică pe Isus. Maria în viața sa nu face altceva decât să-l indice pe Isus. „Faceți ceea ce vă va spune”. Urmați-l pe Isus.

Acestea sunt cele două gesturi ale Marie, să ne gândim bine: ne primește pe toți și îl indică pe Isus. Și asta o face un pic cu grijă, „apressada”. Sfânta Fecioară Maria grijulie care ne primește pe toți și ni-l indică pe Isus. Și de fiecare dată când venim aici, să ne amintim de acest lucru. Maria aici s-a făcut prezentă în mod special, pentru ca necredința atâtor inimi să se deschidă la Isus. Cu prezența sa ni-l indică pe Isus, mereu îl indică pe Isus. Și astăzi este aici printre noi, este mereu printre noi, dar astăzi o simțim mult mai apropiată. Maria grijulie.

Prieteni, Isus ne iubește până acolo încât să se identifice cu noi, și ne cere să colaborăm cu El. Și Maria ne indică acest lucru pe care Isus ni-l cere: să mergem în viață colaborând cu El. Aș vrea ca astăzi să privim imaginea Mariei și fiecare să se gândească: ce anume îmi spune Maria ca Mamă? Ce anume îmi indică? Ni-l indică pe Isus: uneori ne indică și acel lucru mic care în inimă nu funcționează bine, dar mereu indică. „Mamă, ce anume îmi indici?”. Să facem un mic moment de tăcere și fiecare în inimă să spună: „Mamă, ce anume îmi indici? Ce este în viața mea care te îngrijorează? Ce este în viața mea care te înduioșează? Ce este în viața mea care te interesează? Și tu să-l indici”. Și acolo ne indică inima pentru ca Isus să vină. Și așa cum nouă ni-l indică pe Isus, lui Isus îi indică inima fiecăruia dintre noi.

Iubiți frați, să simțim astăzi prezența Mariei Mamă, Mama care mereu ne va spune: „Faceți ceea ce vă spune Isus”; ni-l indică pe Isus. Dar și Mama care îi spune lui Isus: „Fă ceea ce îți cer aceștia”. Aceasta este Maria. Aceasta este Mama noastră, Sfânta Fecioară Maria grijulie pentru a sta aproape de noi. Fie ca ea să ne binecuvânteze pe toți! Amin.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 05.08.2023
Publicarea pe acest sit: 05.08.2023
Etichete: , , ,

Comentariile sunt închise.