Discursul Papei la primirea Patriarhului Teoctist

Discursul de bun venit al Sfântului Părinte
adresat Patriarhului Teoctist
luni, 7 octombrie 2002

Am bucuria de a-i spune „Bun venit” Patriarhului ortodox din România, Preafericitul Teoctist, și iluștrilor membri ai delegației, care îl însoțesc la Roma pentru vizita ce începe astăzi. Excelența Sa Patriarhul abia a sosit și am dorit ca vizita dânsului să înceapă în cadrul acestei Audiențe generale, în prezența atâtor credincioși, veniți aici din fiecare colț de lume.

Beatitudine și iubite frate, Dumneavoastră faceți această vizită însuflețit de înseși sentimentele și așteptările mele. Regăsirea împreună la mormântul Sfinților Apostoli Petru și Paul este semn al voinței noastre comune de a depăși obstacolele, care împiedică încă restabilirea deplinei comuniuni între noi.

Și actuala vizită este un act purificator ale amintirilor noastre de diviziune, de confruntare adesea acută, de acțiuni și cuvinte, care au dus la separări dureroase. Viitorul, totuși, nu este un tunel întunecat și necunoscut. El este deja luminat de harul lui Dumnezeu; lumina plină de viață a Duhului aruncă deja raze mângâietoare asupra lui. Această siguranță nu prevalează doar asupra fiecărei persoane umane descurajate, asupra ostenelii care uneori frânează pașii noștri; ea ne convinge mai ales că pentru Dumnezeu nimic nu este cu neputință, și că așadar, dacă ne vom face vrednici de aceasta, el ne va da și darul deplinei unități.

Iubiți credincioși prezenți aici, încredințez vizita la Roma a Preafericitului Teoctist rugăciunilor voastre și-i doresc din inimă să afle în toți cei care îl vor primi în numele meu aceleași sentimente cu care eu îl primesc astăzi. Fie ca aceste zile să alimenteze dialogul nostru, să ne hrănească speranțele, să ne facă mai conștienți de ceea ce ne unește, de rădăcinile noastre comune de credință, de patrimoniul nostru liturgic, de Sfinții și Mărturisitorii pe care-i avem în comun. Să dea Dumnezeu să putem experimenta încă o dată cât este de frumos și de dulce a-l invoca împreună.

Autor: Papa Ioan Paul al II-lea
Traducător: Cristina Grigore
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 07.10.2002
Publicarea pe acest sit: 07.10.2002
Etichete: , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.