Discursul Papei la plecarea din Camerun

Discursul Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea
la ceremonia de plecare de pe aeroportul Nsimalen
Yaounde, vineri, 20 martie 2009

Domnule președinte,
Distinși reprezentanți ai autorităților civile,
Cardinale Tumi, frați Episcopi,
Dragi frați și surori,

Pregătindu-mă să plec din Camerun, după ce am încheiat prima fază a călătoriei mele apostolice în Africa, doresc să vă mulțumesc tuturor pentru generoasa primire pe care mi-ați oferit-o în aceste zile. Căldura soarelui african este reflectată în căldură ospitalității cu care m-ați primit. Îi mulțumesc președintelui și membrilor guvernului pentru primirea călduroasă. Le mulțumesc fraților mei Episcopi și tuturor credincioșilor catolici care mi-au oferit un exemplu de bucurie și de celebrare exuberantă în Liturghiile trăite împreună. Sunt bucuros de asemenea că și membrii altor comunități creștine au putut să fie prezente la unele dintre evenimentele noastre, și înnoiesc saluturile mele respectuoase pentru liderii lor. Doresc să îmi exprim aprecierea pentru munca depusă de autoritățile civile pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a vizitei mele. Dar în primul rând doresc să mulțumesc celor care s-au rugat intens ca această vizită pastorală să aducă roade pentru viața Bisericii din Africa. Și vă cer să continuați să vă rugați pentru ca a doua Adunare Specială pentru Africa a Sinodului Episcopilor să se dovedească un timp de har pentru Biserica de pe acest continent, un timp de înnoire și de reasumare a misiunii de a aduce mesajul vindecător al Evangheliei unei lumi fărâmițate.

Multe dintre scenele la care am fost martor îmi vor rămâne profund imprimate în memorie. La Centrul Cardinal Leger am fost impresionat să văd grija acordată bolnavilor și persoanelor cu handicap, unii dintre cei mai vulnerabili membri ai societății noastre. Compasiunea după modelul lui Cristos este un semn sigur de speranță pentru viitorul Bisericii și pentru viitorul Africii. Întâlnirea cu membrii comunității musulmane de aici, din Camerun, a fost un alt moment important pe care mi-l voi aminti. Continuând pe drumul spre o mai mare înțelegere reciprocă, mă rog să creștem și în respect și stimă unii pentru alții, întărindu-ne angajamentul de a lucra împreună la proclamarea demnității persoanei umane – dar de la Dumnezeu -, un mesaj de care lumea tot mai secularizată are tot mai multă nevoie. Principalul motiv al vizitei mele în Camerun a fost desigur vizitarea comunității catolice de aici. Am avut parte de bucuria petrecerii unor momente fraterne cu Episcopii și să celebrez Liturghia Bisericii cu atât de mulți credincioși. Am venit aici în special pentru a fi părtași cu voi la promulgarea instrumentului de lucru pentru a doua Adunare Specială pentru Africa a Sinodului Episcopilor. Cu adevărat acesta este un moment de mare speranță pentru Africa și pentru lumea întreagă.

Oameni din Camerun, vă îndemn să profitați de acest moment pe care vi l-a dat Domnul! Răspundeți chemării sale de a aduce reconcilierea, vindecarea și pacea în comunitățile și în societatea voastră! Lucrați pentru eliminarea nedreptății, sărăciei și foametei oriunde le întâlniți! Și fie ca Dumnezeu să binecuvânteze această frumoasă țară, „Africa în miniatură”, o țară a promisiunii, o țară a gloriei. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi toți!

Autor: Papa Benedict al XVI-lea
Traducător: Radu Capan
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Catholica.ro
Publicarea în original: 20.03.2009
Publicarea pe acest sit: 20.03.2009
Etichete: , , ,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?