Discursul Papei la întâlnirea cu victimele atentatului de la Nisa

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu victimele atentatului
de la Nisa, din 14 iulie 2016
sâmbătă, 24 septembrie 2016

Iubiți frați și surori, îmi cer scuze că vorbesc în italiană, dar franceza mea nu este bună.

Cu vie emoție vă întâlnesc pe voi, care suferiți în trupul vostru sau în sufletul vostru pentru că, într-o seară de sărbătoare, violența v-a lovit orbește, pe voi sau pe unul dintre cei dragi ai voștri, fără a ține cont de origine sau de religie. Doresc să împărtășesc durerea voastră, o durere care devine și mai puternică atunci când mă gândesc la copii, chiar la familii întregi, a căror viața a fost secerată dintr-o dată și în mod dramatic. Fiecăruia dintre voi îi asigur compasiunea mea, apropierea mea și rugăciunea mea.

Dragi familii, îl invoc pe Tatăl nostru ceresc, Tatăl tuturor, pentru ca să primească la El pe dragii voștri răposați, pentru ca să găsească repede odihna și bucuria vieții veșnice. Pentru noi creștinii, fundamentul speranței este Isus Cristos mort și înviat. Apostolul Paul ne asigură asta: „Dacă am murit cu Cristos, credem că vom și trăi cu el, știind că Cristos, înviat din morți, nu mai moare; moartea nu mai are putere asupra lui” (Rom 6,8-9). Fie ca certitudinea vieții veșnice, care aparține și credincioșilor din alte religii, să vă fie de mângâiere în cursul vieții și să constituie un motiv puternic de perseverență pentru a continua cu curaj drumul vostru aici pe pământ.

Îl rog pe Dumnezeul milostivirii și pentru toate persoanele care au fost rănite, în anumite cazuri mutilate în mod atroce, în trup sau în spirit, și nu-i uit pe toți cei care pentru aceasta n-au putut să vină sau încă sunt în spital. Biserica rămâne aproape de voi și vă însoțește cu imensă compasiune. Cu prezența sa alături de voi în aceste momente așa de greu de înfruntat, ea îi cere Domnului să vă vină în ajutor și să pună în inimile voastre sentimente de pace și de fraternitate.

Drama pe care a cunoscut-o orașul Nisa a trezit peste tot semnificative gesturi de solidaritate și de însoțire. Mulțumesc tuturor persoanelor care, imediat, au dat ajutor victimelor, sau care până astăzi, și cu siguranță încă mult timp, se dedică să susțină și să însoțească familiile. Mă gândesc desigur la comunitatea catolică și la episcopul său, monseniorul André Marceau, dar și la serviciile de asistență și la lumea asociativă, îndeosebi la asociația Alpes-Maritimes Fraternité, prezentă aici, care adună reprezentanți din toate confesiunile religioase, și acesta este un semn foarte frumos de speranță. Mă bucur să văd că între voi relațiile interreligioase sunt foarte vii și asta nu poate decât să contribuie la alinarea rănilor acestor evenimente dramatice.

De fapt, a stabili un dialog sincer și relații fraterne între toți, îndeosebi între cei care mărturisesc un Dumnezeu unic și milostiv, este o prioritate urgentă pe care responsabilii, fie politici fie religioși, trebuie să încerce s-o favorizeze și pe care fiecare este chemat s-o realizeze în jurul său. Când tentația de a se concentra asupra sieși, sau de a răspunde la ură cu ură și la violență cu violență este mare, o convertire autentică a inimii este necesară. Acesta este mesajul pe care Evanghelia lui Isus ni-l adresează nouă tuturor. Se poate răspunde la asalturile diavolului numai cu lucrările lui Dumnezeu care sunt iertare, iubire și respectarea aproapelui, chiar dacă este diferit.

Iubiți frați și surori, vă asigur încă o dată de rugăciunea mea și de toată duioșia Succesorului lui Petru. Mă rog și pentru iubita voastră țară și pentru responsabilii săi, pentru ca să se construiască fără încetare o societate dreaptă, pașnică și fraternă. Ca semn al apropierii mele, invoc asupra fiecăruia dintre voi ajutorul Fecioarei Maria și belșugul binecuvântărilor cerești.

Domnul să vă binecuvânteze pe toți.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; ITRC.ro
Publicarea în original: 24.09.2016
Publicarea pe acest sit: 24.09.2016
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.