Discursul Papei la întâlnirea cu muncitorii și șomerii în Bologna

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
la întâlnirea cu lumea muncii, șomerii,
reprezentanții de la Unindustria, sindicatele,
Confcooperativele și Legacoop,
Piazza Maggiore, Bologna, 1 octombrie 2017

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Vă salut pe voi toți care aparțineți lumii muncii, în varietatea exprimărilor sale. Între acestea este din păcate și cea negativă, adică situația dificilă, uneori chinuitoare, a lipsei locului de muncă. Mulțumesc pentru primirea voastră!

Voi reprezentați părți sociale diferite, adesea în discuție chiar aspră între ele, dar ați învățat că numai împreună se poate ieși din criză și se poate construi viitorul. Numai dialogul, în competențele reciproce, poate permite să se găsească răspunsuri eficace și inovatoare pentru toți, și cu privire la calitatea muncii, îndeosebi indispensabil welfare. Este ceea ce unii numesc „sistemul Emilia”. Încercați să-l duceți înainte. Este nevoie de soluții stabile și capabil de a ajuta să se privească spre viitor pentru a răspunde la necesitățile persoanelor și ale familiilor.

În teritoriul vostru de mult timp s-a dezvoltat experiența cooperativă, care se naște din valoarea fundamentală a solidarității. Astăzi ea mai are mult de oferit, și pentru a-i ajuta pe atâția care sunt în dificultate și au nevoie de acel „ascensor social” care după unii ar fi complet uzat. Să nu aplecăm niciodată solidaritatea în fața logicii profitului financiar, și pentru că astfel o luăm – aș putea spune o furăm – de la cei mai slabi care au atâta nevoie de ea. A căuta o societate mai dreaptă nu este un vis din trecut ci o angajare, o lucrare, care are nevoie de toți astăzi.

Situația șomajului în rândul tinerilor și cea a atâtora care au pierdut locul de muncă și nu reușesc să se reinsereze sunt realități cu care nu ne putem obișnui, tratându-le ca și cum ar fi numai niște statistici. Și aceasta este ispita.

Primirea și lupta împotriva sărăciei trec în mare parte prin locul de muncă. Nu se oferă ajutor adevărat săracilor fără ca să se poată găsi loc de muncă și demnitate. Aceasta este provocarea pasionantă, ca în anii reconstrucției de după război, care a lăsat atâta sărăcie. Recentul „Pact pentru muncă”, ce a fost semnat de toate părțile sociale, și de Biserică, într-o angajare comună pentru a se ajuta în căutarea de răspunsuri stabile, nu de pomeni, este o metodă importantă care doresc să poată aduce roadele sperate.

Criza economică are o dimensiune europeană și globală; și, așa cum știm, ea este și criză etică, spirituală și umană. La rădăcină este o trădare a binelui comun, din partea fie a individului fie a grupurilor de putere. Deci este necesar să se elimine centralitatea acordată legii și a o acorda persoanei și binelui comun. Dar pentru ca această centralitate să fie reală, efectivă și nu numai proclamată în cuvinte, trebuie mărite oportunitățile de muncă demnă. Aceasta este o misiune care aparține întregii societăți: în această fază în mod deosebit, tot corpul social, în diferitele sale componente, este chemat să facă orice efort pentru ca munca, factor primar de demnitate, să fie o preocupare centrală.

Aici ne aflăm în fața sfântului Petroniu, amintit ca Pater et Protector și reprezentat mereu cu orașul pe mâinile sale. De aici vedem fizic trei aspecte constitutive ale orașului vostru: Biserica, Primăria și Universitatea. Când ele dialoghează și colaborează între ele, se întărește umanismulprețios pe care ele le exprimă și orașul – ca să spunem așa – „respiră”, are un orizont, și nu-i este frică să înfrunte provocările care se prezintă. Vă încurajez să valorizați acest umanism ai cărui depozitari sunteți pentru a căuta soluții înțelepte și clarvăzătoare la problemele complexe din timpul nostru, văzându-le ce-i drept ca dificultăți, dar și ca oportunități de creștere și de îmbunătățire. Și asta ce spun este valabil pentru Italia în ansamblul său și pentru întreaga Europă.

Dragi prieteni, vă spun deosebit de aproape, punând în mâinile Domnului și al Sfintei Fecioare Maria a sfântului Luca toate neliniștile și preocupările voastre. Ei, așa de venerată de toți bolognezii, ne adresăm acum cu rugăciunea Angelus.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 01.10.2017
Publicarea pe acest sit: 02.10.2017
Etichete: ,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?