Discursul Papei la întâlnirea cu comunitatea Institutului Pontifical Teutonic

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
de întâlnirea cu comunitatea Institutului Pontifical Teutonic
joi, 7 aprilie 2022

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă spun bun-venit cu ocazia aniversării a cinci sute de ani de la alegerea lui Adrian al VI-lea, penultimul papă care provine din lumea germanică, înmormântat în biserica de la Colegiul vostru Pontifical, Institutul „Santa Maria dell’Anima”.

Adrian Florensz s-a născut la Utrecht, care pe atunci făcea parte din Sacrul Imperiu Roman al națiunii germane. A primit o educație excelentă la Universitatea din Louvain; a fost perceptor al viitorului împărat Carol al V-lea și apoi, după ce a desfășurat importante funcții ecleziastice și politice, a urcat la cele mai înalte funcții și a fost creat cardinal în 1517. Când a ajuns la el vestea alegerii sale ca episcop de Roma, într-un prim moment a ezitat, dar din simț de datorie până la urmă a acceptat.

În pontificatul său scurt, care a durat numai puțin mai mult de un an, a căutat mai ales reconcilierea în Biserică și în lume, punând în practică cuvintele Sfântului Paul conform cărora Dumnezeu a încredințat chiar apostolilor slujirea reconcilierii (cf. 2Cor 5,18 șu). Astfel, l-a trimis pe nunțiul Cheregati la Dieta din Nürnberg pentru a-i reconcilia cu Biserica pe Luther și pe adepții săi și cerând în mod expres iertare pentru păcatele prelaților din Curia Romană. Curajos! Astăzi ar avea mult de lucru!

În sfera politică, depășind multe rezistențe, s-a angajat pentru a ajunge la o înțelegere între cele două puteri învecinate, regele Francisc I de Franța și împăratul Carol al V-lea de Habsburg, și pentru ca să poată, împreună, să blocheze planurile tot mai amenințătoare de cucerire din partea armatei otomane. Din păcate, Papa Adrian, din cauza morții sale premature, n-a reușit să încheie niciunul din aceste proiecte. Cu toate acestea, mărturia sa de lucrător neînfricat și neobosit pentru credință, pentru dreptate și pentru pace rămâne vie în amintirea Bisericii.

Iubiți frați și surori, exemplul vieții și activității Papei Adrian să vă stimuleze să creșteți în vocația voastră de slujitori ai lui Cristos. Domnul să vă susțină în slujirea voastră și să vă conducă la o credință tot mai înrădăcinată în iubirea sa, trăită cu bucurie și dedicare. Îndeosebi, gândindu-mă la atenția sa față de promovarea înțelegerii și a reconcilierii, vă îndemn să mergeți pe urmele sale mai ales în slujirea sacramentului Pocăinței. Acest lucru este important: misiunea confesorului este să ierte, nu să tortureze. Fiți milostivi, mari iertători, așa vă vrea Biserica. Asta înseamnă a da timp ascultării spovezilor, și a face bine asta, cu iubire, cu înțelepciune și cu multă milostivire. Dar nu numai atât. Această slujire implică și predicarea, cateheza, însoțirea spirituală; și cere înainte de toate – ca întotdeauna – mărturia. Pentru a fi un bun slujitor al iertării lui Cristos, un preot trebuie să știe să-i ierte pe ceilalți; trebuie să fie milostiv în relațiile sale, să fie un om de pace, de comuniune. Sfânta Fecioară Maria să vă ajute în asta.

Vă mulțumesc pentru vizita voastră. Vă urez tot binele și vă însoțesc cu rugăciunea mea și cu binecuvântarea mea. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine, pentru că această muncă nu este ușoară! Mulțumesc.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 07.04.2022
Publicarea pe acest sit: 07.04.2022
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.