Discursul Papei adresat membrilor Comisiei Mixte Internaţionale pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe Orientale

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat membrilor Comisiei Mixte Internaționale
pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică
și Bisericile Ortodoxe Orientale

vineri, 1 februarie 2019

Iubiți frați,

„Cât de bine și cât de plăcut este ca frații să locuiască împreună” (Ps 133,1). Cu aceste cuvinte ale psalmului vă ofer cordialul meu bun-venit, mulțumindu-vă pentru angajarea voastră de a merge pe cărările unității și de a face asta cu suflet fratern! Este o bucurie pentru mine să vă primesc la fiecare doi ani la Roma cu ocazia dialogului vostru, care anul trecut s-a desfășurat la sediul „Sfânta Etchmiadzin” la invitația Bisericii apostolice armene. Prin intermediul vostru, extind salutul meu la venerabilii și dragii mei frați, conducători ai Bisericilor ortodoxe orientale. Mulțumesc pentru cuvintele sale cordiale episcopului Kyrillos, nou co-președinte al Comisiei, căruia îi asigur rugăciunea mea și urarea in inimă de spor la treabă. Doresc să amintesc cu recunoștință și pe predecesorul său, iubitul mitropolit Anba Bishoy, care a fost primul co-președinte și a decedat recent. Mă unesc cu voi în rugăciunea pentru el.

La sfârșitul acestei săptămâni de lucru, a șaisprezecea sesiune a Comisiei voastre, împreună putem aduce mulțumire Domnului pentru roadele deja adunate de-a lungul drumului. Dialogul vostru ilustrează bine cum între Orient și Occident „diferitele formule teologice adesea mai curând se completează, decât să se opună” (Unitatis redintegratio, 17), așa cum a declarat Conciliul al II-lea din Vatican, a cărei a șaizecea aniversare a anunțării sale am amintit-o în urmă cu puține zile. Mă rog și vă încurajez pentru ca actuala reflecție a voastră despre sacramente să ne poată ajuta să continuăm drumul spre comuniunea deplină, spre celebrarea comună a sfintei Euharistii. Ați dedicat această sesiune să reflectați asupra sacramentului Căsătoriei. Îmi place să mă gândesc la ceea ce afirmă cartea Genezei: „Dumnezeu i-a creat după chipul său; bărbat și femeie i-a creat” (Gen 1,27). Omul este pe deplin după chipul lui Dumnezeu nu atunci când este singur, ci atunci când trăiește în comuniune stabilă de iubire, pentru că Dumnezeu este comuniune de iubire. Sunt sigur că munca voastră, desfășurată într-un climat de mare înțelegere, va fi în folosul familiei fiilor lui Dumnezeu, Mireasa lui Cristos, pe care dorim s-o prezentăm Domnului „fără vreo pată sau rid” (Ef 5,27), fără răni și fără diviziuni, ci în frumusețea comuniunii depline.

Mulți dintre voi aparțin Bisericilor din Orientul Mijlociu încercate teribil de război, de violență și de persecuții. Întâlnindu-vă, revin cu amintirea la recenta întâlnire de la Bari, care ne-a văzut împreună, drept conducători ai Bisericilor, pentru a intensă zi de rugăciune și de reflecție cu privire la situația din Orientul Mijlociu, experiență care, îmi doresc, să poată fi repetată. Doresc să asigur tuturor credincioșilor din Orientul Mijlociu apropierea mea, gândul meu constant și rugăciunea mea pentru ca acele ținuturi, unice în planul de mântuire al lui Dumnezeu, după noaptea lungă a conflictelor să poată întrevedea zori de pace. Orientul Mijlociu trebuie să devină ținut de pace, nu poate continua să fie ținut de ciocnire. Războiul, fiică a puterii și a mizeriei, să cedeze locul păcii, fiică a dreptului și a dreptății, iar frații noștri creștini să fie recunoscuți drept cetățeni cu titlu deplin și cu drepturi egale (cf. Cuvinte la încheierea dialogului, Bari, 7 iulie 2018).

Viețile multor sfinți din Bisericile noastre sunt semințe de pace aruncate în acele pământuri și răsărite în cer. De acolo ne susțin pe drumul spre comuniunea deplină, drum pe care Dumnezeu îl dorește, drum care cere să înaintăm nu după conveniențele momentului, ci docil față de voința Domnului: ca „toți să fie una” (In 17,21). El ne cheamă, tot mai mult, la mărturia coerentă a vieții și la căutarea sinceră a unității. Sămânța acestei comuniuni, grație și muncii voastre prețioase, a încolțit și continuă să fie irigată de sângele martorilor unității, de atâta sânge vărsat de martirii din timpul nostru: membri ai diferitelor Biserici care, uniți de suferința comună pentru numele lui Isus, acum împărtășesc aceeași glorie. Iubiți frați, în timp ce reînnoiesc mulțumirea cordială pentru vizita voastră, prin mijlocirea lor invoc asupra voastră și asupra activității voastre binecuvântarea Domnului. Și, dacă vă este pe plac, fiecare în propria limbă să ne putem ruga împreună Tatăl nostru.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 01.02.2019
Publicarea pe acest sit: 01.02.2019
Etichete: ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.