Discursul Papei adresat bolnavilor la Fatima

Discursul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat bolnavilor la sfârșitul Sfintei Liturghii
Fatima, 13 mai 2017

Iubiți frați și surori bolnavi,

Așa cum am spus în omilie, Domnul ne precede întotdeauna: când trecem printr-o cruce, El deja a trecut prin ea înainte. În Pătimirea sa, El a luat asupra sa toate suferințele noastre. Isus știe ce înseamnă durerea, ne înțelege, ne mângâie și ne dă forța, așa cum i-a făcut sfântului Francisc Marto și sfintei Iacinta, sfinților din toate timpurile și locurile. Mă gândesc la apostolul Petru, înlănțuit în închisoarea din Ierusalim, în timp ce toată Biserica se ruga pentru el. Și Domnul l-a mângâiat pe Petru. Iată misterul Bisericii: Biserica îi cere Domnului să-i mângâie pe cei suferinzi ca voi și El vă mângâie, chiar și în ascuns; vă mângâie în intimitatea inimii și vă mângâie cu tăria.

Dragi pelerini, în fața ochilor noștri îl avem pe Isus ascuns dar prezent în Euharistie, așa cum îl avem pe Isus ascuns dar prezent în rănile fraților noștri și surorilor noastre bolnavi și suferinzi. Pe altar, noi adorăm Trupul lui Isus; în acești frați, noi găsim rănile lui Isus. Creștinul îl adoră pe Isus, creștinul îl caută pe Isus, creștinul știe să recunoască rănile lui Isus. Astăzi Fecioara Maria ne repetă nouă tuturor întrebarea pe care a pus-o, în urmă cu o sută de ani, păstorașilor: „Vreți să vă oferiți lui Dumnezeu?”. Răspunsul – „Da, vrem!” – ne dă posibilitatea de a înțelege și a imita viața lor. Au trăit-o, cu tot ce avea bucurie și suferință, într-o atitudine de oferire adusă Domnului.

Dragi bolnavi, trăiți viața voastră ca un dar și spuneți-i Sfintei Fecioare Maria, ca păstorașii, că vreți să vă oferiți lui Dumnezeu cu toată inima. Nu vă considerați numai destinatari ai solidarității caritative, ci simțiți-vă părtași cu titlu deplin de viața și de misiunea Bisericii. Prezența voastră tăcută dar mai elocventă decât multe cuvinte, rugăciunea voastră, oferirea zilnică a suferințelor voastre în unire cu acelea ale lui Isus răstignit pentru mântuirea lumii, acceptarea răbdătoare și chiar bucuroasă a condiției voastre sunt o resursă spirituală, un patrimoniu pentru fiecare comunitate creștină. Nu vă rușinați să fiți o comoară prețioasă a Bisericii.

Isus va trece pe lângă voi în Preasfântul Sacrament pentru a vă manifesta apropierea sa și iubirea sa. Încredințați-i durerile voastre, suferințele voastre, oboseala voastră. Bazați-vă pe rugăciunea Bisericii, care din orice parte se înalță către cer pentru voi și cu voi. Dumnezeu este Tată și nu vă va uita niciodată.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 13.05.2017
Publicarea pe acest sit: 13.05.2017
Etichete: , ,

Documente pe teme asemănătoare:

Comentariile sunt închise.