Audienţa generală de miercuri

Despre Mir
miercuri, 29 ianuarie 2014

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a treia cateheză despre sacramente, ne oprim asupra Confirmațiunii sau Mirului, care trebuie înțeles în continuitate cu Botezul, de care este legat în mod inseparabil. Aceste două Sacramente, împreună cu Euharistia, formează un unic eveniment mântuitor, care se numește „inițierea creștină”, în care suntem inserați în Isus Cristos mort și înviat și devenim noi creaturi și membri ai Bisericii. Iată pentru ce la origine aceste trei Sacramente se celebrau într-un moment unic, la sfârșitul drumului catecumenal, în mod normal în Veghea Pascală. Astfel era pecetluit parcursul de formare și de inserare treptată în comunitatea creștină care putea să dureze și câțiva ani. Se făcea pas cu pas pentru a ajunge la Botez, apoi la Mir și al Euharistie.

În mod obișnuit se vorbește despre Sacramentul Mirului, cuvânt care înseamnă „ungere”. Și, de fapt, prin uleiul numit „Sfântul Mir” [„Sfânta Crismă”] suntem conformați, în puterea Duhului, lui Isus Cristos, care este unicul și adevărat „uns”, „Mesia”, Sfântul lui Dumnezeu. Termenul „Confirmațiune” ne amintește apoi că acest Sacrament aduce o creștere a harului baptismal: ne unește mai puternic cu Cristos; duce la împlinire legătura noastră cu Biserica; ne acordă o forță specială a Duhului Sfânt pentru a răspândi și a apăra credința, pentru a mărturisi numele lui Cristos și pentru a nu ne rușina niciodată de crucea sa (cf. Catehismul Bisericii Catolice, nr. 1303).

Pentru aceasta este important să avem grijă ca să primească acest Sacrament copiii noștri, adolescenții noștri. Noi toți avem grijă ca să fie botezați și acest lucru este bun, însă poate că nu avem atâta grijă ca să primească Mirul. În acest mod vor rămâne la jumătatea drumului și nu îl vor primi pe Duhul Sfânt, care este atât de important în viața creștină, pentru că ne dă forța pentru a merge înainte. Să ne gândim puțin fiecare dintre noi: avem într-adevăr preocuparea ca să primească Mirul copiii noștri, adolescenții noștri? Este important acest lucru, este important! Și dacă voi, acasă la voi, aveți copii, adolescenți, care încă nu l-au primit și au vârsta pentru a-l primi, faceți tot posibilul pentru ca ei să ducă la capăt inițierea creștină și să primească forța Duhului Sfânt. Este important! Desigur că este important să se ofere celor care urmează să primească Mirul o pregătire bună, care trebuie să aibă ca țintă să îi conducă spre o adeziune personală la credința în Cristos și să trezească în ei simțul apartenenței la Biserică.

Confirmațiunea, ca orice Sacrament, nu este operă a oamenilor, ci a lui Dumnezeu, care se îngrijește de viața noastră în așa fel încât să ne plăsmuiască după imaginea Fiului Său, pentru a ne face capabili să iubim asemenea Lui. El face aceasta revărsându-l în noi pe Duhul Său Sfânt, a cărui acțiune impregnează toată persoana și toată viața, așa cum transpare din cele șapte daruri pe care Tradiția, în lumina Sfintei Scripturi, le-a evidențiat mereu. Aceste șapte daruri… nu vreau să vă întreb dacă vă amintiți care sunt cele șapte daruri… poate că le știți cu toții… dar le spun eu în numele vostru. Care sunt aceste daruri? Înțelepciunea, înțelegerea, sfatul, puterea, știința, evlavia și frica de Dumnezeu. Și aceste daruri ne sunt date tocmai cu Duhul Sfânt în Sacramentul Confirmațiunii. Acestor daruri intenționez după aceea să dedic catehezele care vor urma după cele despre Sacramente.

Atunci când îl primim pe Duhul Sfânt în inima noastră și îl lăsăm să acționeze, Cristos însuși devine prezent în noi și ia formă în viața noastră; prin intermediul nostru, însuși Cristos va fi cel care se roagă, iartă, revarsă speranță și mângâiere, îi slujește pe frați, se apropie de cei nevoiași și de cei din urmă, creează comuniune, seamănă pace. Gândiți-vă cât de important este acest lucru: prin intermediul Duhului Sfânt, Cristos însuși vine să facă toate acestea în mijlocul nostru și prin noi. Pentru aceasta este important ca să primească Sacramentul Mirului copiii și adolescenții.

Iubiți frați și surori, să ne amintim că am primit Confirmațiunea! Noi toți! Să ne amintim de acest lucru înainte de toate pentru a-i mulțumi Domnului pentru acest dar și apoi pentru a-i cere să ne ajute să trăim ca adevărați creștini, să mergem mereu cu bucurie conform Duhului Sfânt care ne-a fost dăruit.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro
Publicarea în original: 29.01.2014
Publicarea pe acest sit: 29.01.2014
Etichete: , ,

Comentariile sunt închise.