Scrisoarea de Crăciun a PS Cornel Damian

Scrisoare cu ocazia sărbătorii
Nașterii Domnului nostru Isus Cristos
Crăciun 2014

„Un popor care nu are grijă de bunici
este un popor care nu are viitor”.
Papa Francisc

Tabloul „Sfânta familie”, realizat de pictorul belgian Joseph Paelinck (1820), este o reprezentare aparte a Sfintei Familii de la Nazaret, deoarece în compoziția sa, pe lângă cele trei personaje Iosif, Maria și Pruncul, apar și două persoane în vârstă. Unii consideră că cei doi bătrâni sunt părinții Sfintei Fecioare Maria, Ioachim și Ana, alții însă cred că este vorba despre bătrânul Simeon și prorocița Ana, cei doi bătrâni de la Templul din Ierusalim care au apucat să-l vadă pe Mesia. Identitatea lor cred că nu este atât de relevantă, importantă fiind prezența lor alături de Iosif, Maria și Isus, adică prezența a două persoane în vârstă alături de o familie tânără.

Vă invit ca în această perioadă a Crăciunului, când contemplăm cu afecțiune și recunoștință pe Pruncul născut la Betleem, gândul nostru și mai ales rugăciunile și atenția noastră să se îndrepte și spre persoanele în vârstă.

În Octava Crăciunului se celebrează, an de an, Sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret, sărbătoare în care ne amintim și medităm porunca divină: „Cinstește-l pe tată tău și pe mama ta!”. Această poruncă divină are o importanță fundamentală pentru dezvoltarea raporturilor dintre generații, nu numai în cadrul familiei, dar și al întregii societăți.

Și tocmai la cei mai în vârstă noi trebuie să privim cu respect; lor le datorează familia propria existență, educația care adesea au fost plătite și sunt încă plătite cu grele și deloc puține suferințe.

Odinioară, persoanele în vârstă se bucurau de mult respect.

Dar astăzi? Se întreba Sf. Papă Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea către bătrâni. „Dacă ne oprim puțin și analizăm situația actuală, constatăm că la puține popoare bătrânețea este stimată și pusă în valoare; în schimb, la altele este marginalizată din cauza unei mentalități care pune pe primul loc folosul imediat și productivitatea omului. Datorită acestei atitudini, așa-numita vârstă a treia sau a patra este adesea subapreciată, iar bătrânii înșiși sunt determinați să se întrebe dacă existența lor mai este încă utilă. Se ajunge chiar să se propună din ce în ce mai insistent eutanasia, ca o soluție pentru situațiile dificile” (nr. 9).

Bătrânețea este un timp de har, spunea Papa Francisc la întâlnirea cu persoanele în vârstă, din septembrie a.c., în Piața Sf. Petru; un timp de har și în același timp o chemare de a păstra transmiterea credinței, de a se ruga și de a fi alături de cei care au nevoie de un sfat, de un cuvânt, pentru că persoanele în vârstă au capacitatea de a înțelege mai bine situațiile dificile. „Bunicilor, care au primit binecuvântarea de a vedea pe fiii fiilor lor (cfr. Ps 128,6) le este încredințată o misiune importantă: aceea de a transmite experiența vieții, istoria unei familii, a unei comunități, a unui popor”.

A-i exclude pe cei în vârstă din viața noastră înseamnă a refuza trecutul în care se înfig rădăcinile prezentului. Există o realitate crudă în zilele noastre: nu întotdeauna bătrânii, bunicii au o familie care să-i primească. A abandona pe cei în vârstă „e pur și simplu o eutanasie ascunsă”, spune Papa Francisc. „Este efectul excluderii, care face mult rău în lumea noastră. Sunt excluși copiii, sunt excluși tinerii, pentru că nu au de lucru, sunt excluși bătrânii, sub pretextul menținerii unui sistem economic echilibrat, în centrul căruia nu stă de fapt persoana umană, ci banul”, și de aceea „un popor care nu are grijă de bunici și nu îi tratează cu respect, este un popor care nu are viitor”.

Revenind la tabloul lui Paelinck, bătrânul, aflat lângă Sfântul Iosif, stă puțin aplecat de spate și cu mâna dreaptă ridicată, ca o invitație pentru a lua aminte. Stând la dreapta lui Iosif, reprezintă Legea, pe care Iosif, în ascultare, o împlinește. Bătrâna este așezată la stânga bărbaților, pentru a indica faptul că femeia este sprijin pentru bărbat, iar privirea ei e îndreptată înainte, spre viitor. Faptul că nu-i putem privi întregul chip, care dezvăluie identitatea unei persoane, pare să sublinieze că, într-adevăr, viitorul îl putem doar întrezări, nu-l putem privi față în față… Cu afecțiune maternă, bătrâna ține cu mâna dreaptă mânuța lui Isus, care o privește cu drag.

Preoții din Arhidieceza noastră, cu ocazia binecuvântării caselor, vor lăsa în familiile dumneavoastră o imagine cu acest tablou. Familia Sfântă de la Nazaret să fie model pentru familiile noastre și în ceea ce privește atenția și respectul față de cei în vârstă.

Privind acest tablou, oarecum întunecat, vedem că lumina vine de la Pruncul Isus. Și vedem că Maria, cea care se află cel mai aproape de prunc, este și personajul cel mai luminos.

Cu acest contrast între întuneric și lumină, pictorul vrea parcă să ne transmită că lumina vine din interior: atunci când Cristos este în mijlocul nostru, în centrul familiilor noastre, în centrul vieții noastre, trăim în lumină, în pace, în armonie. Și cu cât suntem mai aproape de Dumnezeu, cu atât reflectăm mai mult Lumina Lui.

Crăciun binecuvântat!

PS Cornel DAMIAN
Episcop Auxiliar de București

Responsabil cu pastorația familiilor
în cadrul Conferinței episcopilor din România

Autor: PS Cornel Damian
Copyright: Angelus.com.ro
Publicarea în original: 21.12.2014
Publicarea pe acest sit: 22.12.2014
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.