Scrisoare pentru Sărbătoarea Copiilor de la Lespezi

Scrisoarea PS Petru Gherghel, Episcop de Iași,
pentru Sărbătoarea Copiilor de la Lespezi – 5 iunie 2010

Lângă altar, în jurul lui Isus și al preoților

Dragi copii,

Voi ați învățat și ați văzut în biserici, în școli, în familii și în societate: preoții îl reprezintă pe Cristos și predică evanghelia. Ei sunt în lume pentru ca oamenii, văzându-i și ascultându-i, să-l iubească pe Dumnezeu, să fie buni și să se mântuiască.

Preoții se îndreaptă spre toți, spre oameni, spre familii, spre bolnavi, spre tineri, spre cei care muncesc. Se îndreaptă și spre copii, spre voi, dragi prieteni ai lui Isus. Așa cum Isus îi iubea, îi lua în brațe și-i dădea ca exemplu, așa o fac și preoții zilelor noastre. Ei sunt prietenii voștri.

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, așa cum știe să o facă și actualul Sfânt Părinte papa Benedict al XVI-lea, scriindu-le preoților pentru ziua lor din Joia Sfântă, îi chema să aibă mereu grijă de copii, căci ei sunt speranța Bisericii, ei pot să devină urmașii lor care să predice și să-l facă cunoscut pe Dumnezeu în lume.

Papa îi îndeamnă să privească spre grupul ministranților, cei care sunt mai aproape de altar. Preoții, spunea papa, preoții îndrăgostiți de Euharistie sunt în stare să comunice copiilor și tinerilor uimirea euharistică. Iată cuvintele sale: „Tocmai în această lumină, iubiți frați preoți, să privilegiați, alături de alte inițiative, grija față de ministranți, care se constituie ca o «pepinieră» de vocații sacerdotale! (…). Educați parohia, care este familie de familii, să vadă în ministranți pe copiii lor, «vlăstare în jurul mesei» lui Cristos, pâinea vieții”.

Ce frumos și ce laudă pentru copiii ministranți.

Ce frumos împodobesc copiii altarele Bisericilor noastre când stau ca niște flori vii și-l îmbucură pe Cristos și încântă ochii părinților.

Iată locul vostru, dragi copii, dragi ministranți, să fiți lângă altar, lângă preoți și, desigur, lângă Isus.

În felul acesta voi, dragi copii, în Anul Sfintei Preoții, puteți arăta ce frumoasă este mărturia voastră și ce minunată este speranța preoților, văzându-vă pe voi, cei care stați alături de ei și de altar.

Vă doresc să fiți flori frumoase ce împodobesc casele, bisericile, altarele și să-i susțineți astfel pe preoți să fie prietenii lui Cristos, apostolii săi, iar voi să creșteți în iubirea voastră față de Dumnezeu și de oameni.

Vă doresc mare bucurie de ziua voastră, 1 iunie, și aștept să vă revăd în jurul altarului alături de Isus și de preoți în ziua de 5 iunie în Parohia Lespezi.

Autor: PS Petru Gherghel
Copyright: Ercis.ro
Publicarea în original: 01.06.2010
Publicarea pe acest sit: 01.06.2010
Etichete:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?