Mesajul Papei adresat participanților la întâlnirea organizată cu ocazia Zilei Pro Orantibus

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc
adresat participanților la întâlnirea organizată de
Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată
și Societățile de Viață Apostolică (CIVCSVA)
cu ocazia Zilei Pro Orantibus
Vatican, 5 noiembrie 2018

Iubiți frați și surori,

În sărbătoarea liturgică a Prezentării Mariei, celebrăm astăzi, în a 65-a ediție, Ziua Pro Orantibus. Anul acesta Ziua, celebrată în Universitatea Pontificală Laterană și în bazilica papală „Sfântul Ioan din Lateran”, este dedicată prezentării a două documente care se referă direct la viața contemplativă feminină: constituția apostolică Vultum Dei quaerere și instrucțiunea aplicativă Cor orans.

Cu această ocazie îmi face plăcere să vă salut pe voi toți care participați la Zi. În voi salut toți călugării și călugărițele care-l urmează pe Cristos în viața contemplativă, căutând fața lui Dumnezeu, și participă la misiunea Bisericii fiind în ea inima care se roagă.

Mulțumesc pentru că ați răspuns la invitația de a participa la această întâlnire și la această celebrare pe care la timpul său v-au adresat-o, cu încurajarea mea, cardinalul prefect și arhiepiscopul secretar. Și mulțumesc și secretariatului Pro Monialibus care cu mare grijă pregătește această Zi și se ocupă de surorile care au necesități speciale în Vila Meditației și ajută mănăstirile aflate în dificultate.

Profitând de această Zi doresc, încă o dată, să vă manifest marea apreciere a Bisericii față de forma voastră de viață. Ce ar fi Biserica fără viața contemplativă? Ce ar fi membrele mai slabe ale Bisericii care găsesc în voi un sprijin pentru a continua drumul? Ce ar fi Biserica și lumea fără farurile care semnalează portul pentru cel care este pierdut în largul mării, fără candelele care luminează noaptea întunecată pe care o străbatem, fără santinelele care anunță noua zi când este încă noapte? Mulțumesc, surori și frați contemplativi, pentru că sunteți toate acestea pentru lume: sprijin pentru cei slabi, faruri, candele și santinele (cf. Constituția apostolică Vultum Dei quaerere, I, 6). Mulțumesc pentru că ne îmbogățiți cu atâtea roade de sfințenie, de milostivire și de har (cf. ibid., I, 5).

Cu toată Biserica mă rog și eu pentru ca „Domnul să poată realiza în inimile voastre lucrarea sa și să vă transforme în întregime în El, scop ultim al vieții contemplative; și comunitățile sau fraternitățile voastre să fie adevărate școli de contemplație și rugăciune. Lumea și Biserica are nevoie de voi, […]. Aceasta să fie profeția voastră” (ibid., I, 36).

În această circumstanță vă invit să luați în serios provocarea formării, care, așa cum știți bine, constă într-un „itinerar de asimilare progresivă a sentimentelor lui Cristos față de Tatăl” (Sfântul Ioan Paul al II-lea, Exortația apostolică Vita consecrata, 65). Pentru aceasta, formarea durând în mod clar toată viața, trebuie acceptat cu responsabilitate și că formarea este un proces lent, pentru care este important să nu ne grăbim. În acest context vă amintesc și importanța discernământului și a însoțirii spirituale și vocaționale a candidatelor, fără a vă lăsa cuprinse vreodată de neliniște datorită numerelor și eficienței (cf. CIVCSVA, A porni din nou de la Cristos, 19 mai 2002, 18), precum și formarea formatoarelor și a surorilor chemate să presteze slujirea autorității.

Pentru ca viața voastră contemplativă să fie semnificativă pentru Biserică și pentru lumea de astăzi este necesar să se insiste asupra unei formări adaptate la exigențele momentului prezent: o formare integrală, personalizată și bine însoțită. O astfel de formare va hrăni și va păzi fidelitatea voastră creativă față de carisma primită, fie a fiecăreia dintre surori fie a întregii comunități.

Iubiți surori și frați, această Zi petrecută în fraternitate să aducă lumină și viață comunităților voastre; Fecioara Maria, model de contemplație, să vă învețe să căutați constant fața lui Dumnezeu și să rămâneți fideli față de misiunea voastră de a fi inima Bisericii care se roagă. Vă împart cu afect Binecuvântarea Apostolică și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine.

Autor: Papa Francisc
Traducător: pr. Mihai Pătrașcu
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; ITRC.ro
Publicarea în original: 21.11.2018
Publicarea pe acest sit: 22.11.2018
Etichete:

Comentariile sunt închise.