Iniţiative pentru încheierea Anului Sfintei Preoţii

Scrisoarea PS Petru Gherghel,
Episcopul Diecezei de Iași
privind inițiative pentru încheierea Anului Sfintei Preoții

Dragi confrați întru preoție, oameni ai lui Dumnezeu, imagini ale lui Cristos, profeți ai noului mileniu,

Ne este dat să trăim un an special, Anul Sfintei Preoții. A fost și rămâne un dar al lui Dumnezeu și un semn de mare sensibilitate din partea Bisericii și a Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea prin care suntem chemați să ne oglindim în imaginea lui Cristos, marele preot, urmând îndeaproape exemplul sfântului paroh de Ars, Ioan Maria Vianney.

Am avut diferite ocazii să ne lăsăm pătrunși de mesajul acestui an și să trăim împreună cu ceilalți confrați din România și din alte țări invitația de a redescoperi marele dar al chemării noastre, meditând asupra mandatului pe care l-am primit de la divinul Mântuitor în ziua alegerii și consacrării noastre: „După cum m-a trimis pe mine Tatăl, tot așa vă trimit și eu pe voi” (Ioan 20,21).

Ne-am bucurat să luăm parte la cursurile speciale de formare din toamna trecută ținute la Seminarul nostru din Iași, să beneficiem de materialele puse la dispoziție de către Oficiul pentru Cler, de situl diecezei noastre (www.ercis.ro), de alte pagini de internet, printre care și situl special www.pastoratie.ro, ca și de cele oferite de diferitele edituri din dieceză.

S-au programat și s-au organizat întâlniri decanale cu teme legate de anul preoției, momente care au fost însoțite de rugăciunea comună și de ore de adorație euharistică. Casele călugărești și diferitele structuri socio-caritative, precum și asociațiile și grupurile de tineri au ținut și continuă să programeze momente formative, ore de rugăciune și zile de adorație continuă. Și credincioșii laici s-au adăugat cu multe inițiative la programul preoților și al persoanelor consacrate. Au fost traduse cărți, s-au prezentat articole în reviste cu conținut informativ și formativ despre Preoție și despre vocația la slujire.

Ne-am bucurat că diferiți preoți au putut participa la pelerinaje organizate la diferite sanctuare: Roma, Ars, Lourdes, Fatima sau Czestochowa. Seminariștii noștri, însoțiți de conducerea Seminarului, au trăit un moment istoric când, adăugându-se la vizita noastră „ad limina”, au făcut acel binecuvântat pelerinaj la Roma, la mormintele apostolilor, la Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, care a ținut să-i onoreze cu un salut și un îndemn de suflet făcut în limba română.

Pentru toate acestea ne revine tuturor, episcopi și preoți, să-i aducem lui Dumnezeu un prinos de recunoștință, repetând fără încetare: „Gratias agamus Domino Deo nostro per Christum Dominum nostrum!”

În luna iunie se va încheia Anul Sfintei Preoții. Așa cum a comunicat și Oficiul pentru Cler al Diecezei de Iași, încheierea acestui eveniment se va marca prin două momente speciale:

a) consacrarea unui însemnat număr de preoți, absolvenți ai Seminarului nostru, ai Seminarului Franciscan din Roman, precum și membri ale unor familii călugărești din dieceză.

b) organizarea participării unui grup de preoți din Dieceza de Iași la zilele speciale ce se vor celebra la Roma, zile organizate de Congregația pentru Cler și de alte instituții clericale ce se află la Roma, precum și participarea la Liturghia pontificală prezidată de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea.

Felicităm inițiativa Oficiului nostru pentru Cler de a organiza un pelerinaj special la Roma cu preoți din toate decanatele și din diferitele familii călugărești și-i încurajăm pe preoți să se înscrie la această fericită ocazie de creștere în cunoașterea și prețuirea vocației preoțești, descoperind astfel, în fidelitatea lui Cristos, propria fidelitate.

Sfințiile voastre, Preacucernici și Cucernici confrați întru preoție,

Pe voi, care sunteți predilecții lui Cristos, bucuria noastră și a poporului credincios din dieceza noastră, vă îndemn, împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel Percă, să vă bucurați, să-l lăudați pe Dumnezeu, să vă încredeți în Cristos, marele nostru preot, care v-a încredințat o atât de nobilă misiune, și să o simțiți mereu alături pe preasfânta Fecioară Maria, mama preotului veșnic și mama noastră, a tuturor. Reînnoiți fidelitatea voastră în slujirea și fidelitatea lui Isus!

Vă îmbrățișează și vă încurajează cu binecuvântarea arhierească,

Petru Gherghel,

episcop de Iași

Autor: PS Petru Gherghel
Copyright: Ercis.ro
Publicarea în original: 12.03.2010
Publicarea pe acest sit: 13.03.2010
Etichete:

Lasă un răspuns